Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2022

Το QE πέθανε, ζήτω το... QT - Βαλκάνια: Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης - Γκρίνια σε ΝΔ και αγορά για τις εισφορές

Το QE πέθανε, ζήτω το... QT - Βαλκάνια: Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης - Γκρίνια σε ΝΔ και αγορά για τις εισφορές

ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ: Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η περίοδος αγορών για το πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Αναμένεται τώρα ο απολογισμός, ώστε να απενταχθούν όσοι δεν έκαναν χρήση της επιταγής -για αγορά ψυγείου, κλιματιστικού ή καταψύκτη-, προκειμένου να ενταχθούν οι επόμενοι.  Οι τελευταίοι θα επωφεληθούν και από τα ποσά που θα περισσέψουν από όσους δεν αξιοποίησαν το σύνολο του ποσού που τους εγκρίθηκε.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία, ενώ ας σημειωθεί ότι έπεται και η διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ.

Την είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Το «πάγωμα» της προγραμματισμένης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Εκπροσωπώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ΒΕΑ αντιπροτείνει έστω την αύξηση μόνο στις εισφορές που αφορούν τη σύνταξη, ήτοι αυτές κύριας ασφάλισης, ενώ ζητεί και νέα ρύθμιση, 120 δόσεων.

Οι πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο είναι μεγάλες, καθώς πληθαίνουν και οι βουλευτές που εκπροσωπώντας τοπικές επαγγελματικές ομάδες, ζητούν τη μη εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Είναι χαρακτηριστικό πως με ερώτησή της που κατατέθηκε στη Βουλή, και η βουλευτής Α’ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη ζητεί το πάγωμα των αυξήσεων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στους δικηγόρους.

Μάλιστα, η κ. Κεφαλογιάννη, που θεωρεί ότι οι αυξήσεις δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες κυρίως για τους άμισθους δικηγόρους, τονίζει πως σε αντίθεση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα «που τα 2/3 των εισφορών τους καλύπτονται από τους εργοδότες», αναγκάζονται να καλύψουν τις εισφορές τους μόνοι τους.

Για την ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αντιστέκεται στις πιέσεις, όπως άλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που δεν θέλει ούτε να ακούσει για πιθανό ενδεχόμενο μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Αν σχεδιάζετε κάποια απόδραση στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, μάλλον αξίζει να το κάνετε πράξη. Ο καιρός προβλέπεται καλός τουλάχιστον μέχρι τα μισά του Νοεμβρίου.

Αυτά είναι ευχάριστα νέα και για την αγορά ενέργειας. Ο απροσδόκητα καλός καιρός έως τώρα είχε ως αποτέλεσμα, με κάποιους υπολογισμούς, οι ανάγκες για θέρμανση τον Οκτώβριο να είναι οι μικρότερες από το 2000!

Εξ αυτού του λόγου οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες έως και 99% (Γερμανία) και αέριο αξίας 2 δισ. δολαρίων είναι φορτωμένο σε πλοία LNG που βρίσκονται έξω από ευρωπαϊκά λιμάνια περιμένοντας να ξεφορτώσουν. Λειτουργούν δηλαδή ως πλωτές αποθήκες εν αναμονή καλύτερων τιμών.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι… σωθήκαμε αλλά τουλάχιστον ότι δημιουργούνται «ανάσες» για τους καταναλωτές. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις Copernicus Climate Change Service ότι η Γηραιά Ηπειρος δεν θα αντιμετωπίσει φέτος ακραίο κρύο, αυτές θα είναι περισσότερες…

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΓΛΙΑΣ: Εγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που έκανε το μεγάλο βήμα: βγήκε στην αγορά και πούλησε ομόλογα που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Μικρό το πρώτο βήμα, μόλις 750 εκατομμύρια στερλίνες, όταν στο πλαίσιο των αγορών που έκανε λόγω πανδημίας είχε αποκτήσει τίτλους 850 δισ. στερλίνων, αλλά σημαντικό σε επίπεδο ουσίας και εντυπώσεων.

Η κίνηση σε πρώτη φάση φαίνεται να πήγε καλά. Υπήρξε ισχυρή ζήτηση και μετά τη διαδικασία οι τιμές των βρετανικών τίτλων κινήθηκαν ανοδικά. Σε αυτό συμβάλλει και το ότι αναμένονται αυξήσεις στα επιτόκια από την BoE.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι η πορεία θα είναι ανέφελη. Το πείραμα, σημειώνει ο διεθνής τύπος, έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα. Μόλις οι προγραμματισμένες πωλήσεις της BoE προστεθούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, οι επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν τη μεγαλύτερη προσφορά βρετανικών ομολόγων στην ιστορία.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η BoE πουλά σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που αγόρασε, σημαίνει ότι αποκρυσταλλώνει ζημίες για την κυβέρνηση, η οποία είναι οικονομικά υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο. Η απώλεια για το Υπουργείο Οικονομικών μόνο στη χθεσινή δημοπρασία ήταν περίπου 90 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η BOE ελπίζει να μειώσει τις συμμετοχές της κατά 80 δισεκατομμύρια λίρες το επόμενο έτος. Το ποσό περιλαμβάνει περίπου 35 δισ. λήξεων τίτλων, οπότε οι πωλήσεις θα είναι περίπου 45 δισ.

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Το θέμα του Κοσόβου που θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Σερβία και οι τριβές της δεύτερης με τη Δύση λόγω της υποστήριξής της προς τη Ρωσία, οι εντάσεις στη Βοσνία, όπου ενισχύονται οι Σέρβοι αυτονομιστές, η επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία, είναι σοβαρά θέματα που προς το παρόν περνάνε κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας, λόγω του μεγάλου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις όμως δεν παύουν να είναι ανησυχητικές για εμάς που ζούμε στην ίδια γειτονιά. Mόλις χθες ο πρόεδρος Βούτσιτς της Σερβίας έδωσε εντολή για άμεση κατάρριψη «εχθρικών drones» που θα εντοπιστούν στον εναέριο χώρο της, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, «αγνώστου ταυτότητας drones» ανιχνεύθηκαν και αναχαιτίστηκαν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, όπου κατά τις ίδιες πηγές, «παρακολουθούσαν σερβικές στρατιωτικές βάσεις».

Στο μεταξύ, οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή, λόγω της αυξανόμενης έντασης στο Κόσοβο, με αφορμή την απόφαση των Κοσοβάρων να απαγορεύσουν τη χρήση σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v