Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2022

Δύο παγίδες για την κυβέρνηση - Φυσικό αέριο: Οι γεμάτες αποθήκες και η φάκα - Γιατί τρίβουν τα μάτια τους οι τραπεζίτες

Δύο παγίδες για την κυβέρνηση - Φυσικό αέριο: Οι γεμάτες αποθήκες και η φάκα - Γιατί τρίβουν τα μάτια τους οι τραπεζίτες

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Εγκαιρα διαβάσατε στο Euro2day.gr για τα σχέδια των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου (Thrivest Holdings) να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στον τραπεζικό χώρο μετά την εξαγορά του 32% της Παγκρήτιας.

Μαθαίνουμε ότι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορούν τη Συνεταιριστική Σερρών θα τρέξουν γρήγορα. Τώρα βέβαια σε ό,τι αφορά την Παγκρήτια και τις πιθανές αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο τα πράγματα θα πάρουν τον χρόνο τους.

Η κίνηση της Lyktos (Μιχάλης Σάλλας) να αιτηθεί Γενική Συνέλευση με θέμα την αλλαγή του Δ.Σ. αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόθεση να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, δεδομένου ότι η σημερινή διοίκηση αποτέλεσε επιλογή του γνωστού τραπεζίτη.

Ωστόσο η Thrivest Holdings θα πάρει τον χρόνο της, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι σχετικές ρυθμιστικές διαδικασίες.

 

LAMDA-R ENERGY 1: Όχι ότι η αγορά έτρεφε αμφιβολίες για την αποπληρωμή των ομολόγων της R Energy 1 που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ωστόσο η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού (20% έναντι 5 εκατ. ευρώ) και η κάλυψη υποχρεωτικού μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τον όμιλο της Lamda Development ενισχύει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Να δούμε το αν και κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να επηρεάσει την τιμή του ομολόγου, το οποίο διαπραγματεύεται με «κουπόνι» 4,5% στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πέφτει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με χορηγό τον καλό καιρό και τις γεμάτες αποθήκες αερίου, ωστόσο η χώρα μας δεν λέει να ξεκολλήσει από τις πρώτες θέσεις, σε ό,τι αφορά τις τιμές.
Ετσι, σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 148 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η Γερμανία απολαμβάνει τιμή 69 ευρώ και η Γαλλία 90 ευρώ. Ακόμα και στη συνήθως ακριβή Ιταλία, η τιμή σήμερα είναι 108 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εδώ στα Βαλκάνια όμως, κάνουμε πρωταθλητισμό: Στη Σερβία το κόστος είναι 177 ευρώ, σε Βουλγαρία και Ρουμανία 156 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις γεμάτες αποθήκες πάντως, μη νομίζετε ότι όλα είναι ρόδινα. Όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο, γέμισαν το καλοκαίρι σε τιμές έως και 350 ευρώ η μεγαβατώρα και τώρα οι αγοραστές διστάζουν να πουλήσουν και να γράψουν ζημιές.

Λέτε να αποδειχτεί βραχύβια η πτώση;

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τρίβουν τα μάτια τους στις τράπεζες από την ηρεμία που επικρατεί στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια. Δεν έχουμε δει καμία αξιοσημείωτη καθυστέρηση, είναι το μήνυμα που μεταδίδουν τα αρμόδια στελέχη αλλά και οι επικεφαλής τους.

Την ίδια στιγμή, ζουν ένα ακόμη παράδοξο, την αύξηση των καταθέσεων. Για να περιγράψει την κατάσταση ένας εκ των υψηλόβαθμων στελεχών έλεγε στη στήλη: «Το τριήμερο απέδειξε ότι υπάρχει χρήμα»!Αναφερόμενος προφανώς στις αυξημένες πληρότητες σε όλους τους δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς ανά την Επικράτεια.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Παρά την αξιοθαύμαστη αντοχή της στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο χειμώνα, τον οποίο φρόντισε μόνη της να τον κάνει… δυσκολότερο. Οι μεγάλες παγίδες είναι δύο.

Η πρώτη, ορατή σε όλους, έχει να κάνει με το κλίμα σχετικού εφησυχασμού και αισιοδοξίας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση για τον χειμώνα και γενικότερα το 2023, όταν σε πολλούς ειδικούς είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι όσα χρήματα κι αν δίνονται μέσω επιδοματικής πολιτικής (και δίνονται πολλά), δεν είναι εφικτό να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της ακρίβειας. Ιδίως στην περίπτωση «μικρών» και «μικρομεσαίων», ενώ υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο νέων δυσμενών εξελίξεων.

Ο χρόνος θα δείξει εάν επρόκειτο περί στρατηγικού λάθους.

Η δεύτερη παγίδα έχει να κάνει με την υπόθεση των υποκλοπών και παρακολουθήσεων, αλλά και με φαινόμενα τύπου Ανδρέα Πάτση. Η υπόθεση μάλιστα των υποκλοπών φέρεται να έχει ενοχλήσει όχι μόνο υψηλόβαθμους πολιτικούς (ενίοτε και πολύ… φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση) αλλά και οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες.

Στην περίπτωση των τελευταίων, αν ισχύουν έστω και τα μισά απ’ όσα κυκλοφορούν (προς το παρόν ανεπισήμως κι άνευ στοιχείων), τότε πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος.

Όπως και να έχει, με ενδιαφέρον αναμένεται επί του ιδίου θέματος και η επίσκεψη της ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής PEGA αυτή την εβδομάδα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υποθέσεις όπως αυτές του περίφημου πλέον Ανδρέα Πάτση έχουν έρθει ως «κερασάκι στην τούρτα», για την αντιπολίτευση. Έχει δε σημασία το γεγονός ότι σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι διαφορές μεταξύ της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και αυτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι πλέον πολύ... δυσδιάκριτες.

Η αίσθηση έμπειρων πολιτικών παρατηρητών πάντως είναι ότι η πρώτη παγίδα είναι προσώρας πολύ πιο επικίνδυνη από τη δεύτερη, καθώς ο «κόσμος καίγεται» για το βιοτικό του επίπεδο. Πλην όμως, αρκετοί εκτιμούν ότι εάν το ροκάνισμα της κυβέρνησης σε θέματα διαφάνειας και διαπλοκής συνεχιστεί, με νέα επιβαρυντικά στοιχεία και «κρούσματα», μπορεί να αποκτήσει απότομα αυξημένη (και προεκλογική) σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v