Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2022

Εισαγωγές-εξαγωγές: Οι αριθμοί και η αλήθεια - Κληρώνει για δύο εταιρικά ομόλογα - Με τη βούλα «αδικημένη» η Βόρεια Ελλάδα

Εισαγωγές-εξαγωγές: Οι αριθμοί και η αλήθεια - Κληρώνει για δύο εταιρικά ομόλογα - Με τη βούλα «αδικημένη» η Βόρεια Ελλάδα

ΕΦΚΑ: Παράταση στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση του διατηρητέου ακινήτου, ιδιοκτησίας e-ΕΦΚΑ, που βρίσκεται επί της οδού Πανεπιστημίου 46, έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού, η οποία, μάλιστα, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με ένσταση που κατέθεσε ένας εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Πάντως, η προθεσμία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής παρατείνεται για τις 23 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρεται, η παράταση δίνεται αφενός λόγω της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας που έχει προκηρυχθεί και αφετέρου για να διευκολυνθεί η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών συμμετοχής.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο στεγάζει και τον κινηματογράφο «Iντεάλ», απαιτείται η εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος για τη λειτουργία του ως ξενοδοχείου…

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Αυλαία άνοιξε χθες η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου (World Travel Market), η έκθεση-βαρόμετρο για τους επαγγελματίες του κλάδου, δίνοντας το στίγμα για τις τάσεις και τις προκλήσεις της επόμενης σεζόν.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, κορυφαία στελέχη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ψήφισαν τους 10 πιο… αδικημένους τουριστικά προορισμούς, με τη Βόρεια Ελλάδα να καταλαμβάνει μία θέση στη σχετική λίστα. Όπως αναφέρεται, τα νησιά Αζόρες, έχοντας συγκεντρώσει το 14,5% των ψήφων, βρέθηκαν στην πρώτη θέση με τους πιο υποτιμημένους προορισμούς και στη δεύτερη θέση ακολούθησε η Βόρεια Ελλάδα με ποσοστό 14%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, μάλιστα, στον Όλυμπο, στο Λιτόχωρο και στη Χαλκιδική, με τη σχετική έκθεση να επισημαίνει ότι η Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι προσελκύει παραδοσιακά λιγότερους τουρίστες σε σχέση με τη νότια ηπειρωτική χώρα και τα ελληνικά νησιά, έχει πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες…

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά την τελευταία δεκαετία, με τους όγκους των πωλήσεων στις χώρες του εξωτερικού να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Ωστόσο το +41% που ανακοινώθηκε για το πρώτο φετινό εννεάμηνο μάλλον παραπληροφορεί παρά πληροφορεί, αν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες πρόσθετες επεξηγήσεις. Πρώτον, γιατί από αυτό το +41%, ένα μεγάλο του τμήμα οφείλεται στην επίδραση της τιμής του πετρελαίου. Έτσι, αν στο σύνολο των εξαγωγών δεν συμπεριλάβουμε τα πετρελαιοειδή, τότε η αύξησή τους περιορίζεται στο (καθόλου ευκαταφρόνητο) +23,8%.
Και δεύτερον, επειδή από το προαναφερόμενο +23,8% ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προέρχεται από τις αυξήσεις των τιμών στα commodities και γενικότερα στις πρώτες ύλες.

Με άλλα λόγια, δεν γίναμε μέσα σε ένα χρόνο… Κίνα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, στις αυξήσεις τιμών σε πετρέλαιο και λοιπές πρώτες ύλες θα πρέπει να αποδοθεί και η εκτίναξη των εισαγωγών (+48,9% στο σύνολο, +30,7% χωρίς πετρελαιοειδή). Επίσης, ένα άλλο κομμάτι των εισαγωγών δεν θα πρέπει καθόλου να μας στενοχωρεί, αλλά να μας χαροποιεί.

Πρόκειται για τις εισαγωγές εκείνες που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση επενδύσεων που τόσο φέτος όσο για το 2023 αναμένονται αυξημένες.

 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Δύο εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εκπνέουν μέσα στο 2023.

Η πρώτη (Μάιος) αφορά τη -θυγατρική της Motor Oil- Coral και η δεύτερη (Ιούνιος) τη γνωστή εταιρεία ενδυμάτων BSB.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το αν οι δύο αυτές εταιρείες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αναχρηματοδοτώντας ουσιαστικά τα προηγούμενα δάνεια, ή οι δύο τίτλοι θα αποχωρήσουν από το ΧΑ, όπως άλλωστε έγινε κατά το παρελθόν με την περίπτωση της Housemarket (ο μητρικός όμιλος Fourlis επέλεξε τελικά άλλο τρόπο αναχρηματοδότησης).

Πάντως, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν περαιτέρω και πως δεν θα δούμε σύντομα τη διακοπή της ανοδικής τους πορείας, πολλές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αξιόπιστων ομίλων διαπραγματεύονται κάτω από το «90», οδηγώντας σε yields που προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 4% έως 5%.

Καθόλου ευκαταφρόνητη απόδοση, σε περίπτωση που τα διεθνή επιτόκια αυξηθούν «λελογισμένα» κατά τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v