Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2022

Υποκλοπές: Νέος κύκλος με ονόματα, Μαρινάκη και… FBI - Επενδύσεις μπαινοβγαίνουν στον Αναπτυξιακό - Ελληνικό ντιλ στη Ρουμανία

Υποκλοπές: Νέος κύκλος με ονόματα, Μαρινάκη και… FBI - Επενδύσεις μπαινοβγαίνουν στον Αναπτυξιακό - Ελληνικό ντιλ στη Ρουμανία

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ Ι: Η πολιτική (και δικαστική προσεχώς;) επικαιρότητα του Σαββατοκύριακου, μετά το δημοσίευμα του «Documento» για παρακολουθήσεις πληθώρας υψηλών προσώπων από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση (κι όχι μόνον), φαίνεται να ανοίγει νέο κύκλο στο ζήτημα των υποκλοπών, χωρίς βεβαίως να έχει κλείσει ο… προηγούμενος. Και καθιστούν απολύτως επίκαιρο το σχόλιο της στήλης την προηγούμενη εβδομάδα, με τίτλο «Δύο παγίδες για την κυβέρνηση».

Ήδη πολύ σοβαροί πολιτικοί κύκλοι, που μόνο αντιπολιτευόμενοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, θεωρούν ακατανόητη την ολιγωρία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα ιδιωτικά λογισμικά υποκλοπών όπως το Predator, ακόμη και σε επίπεδο Εξεταστικής της Βουλής, ενώ την ψέγουν ευθέως και για την επιμονή της να επικαλείται το «απόρρητο» στην υπόθεση των επίσημων παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Ενδεικτικό και το κύριο άρθρο της Καθημερινής το Σάββατο, που γράφει… διακριτικά: «Μόνον η πλήρης και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων θα διαλύσει τις όποιες σκιές έχει προκαλέσει. Οσο καθυστερεί η χώρα, θα κινδυνεύει να μπει σε μια πολύ σκοτεινή ατραπό, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις». Κι ακόμη περισσότερο, το άρθρο περί κυνισμού, που δημοσίευσε χθες ο διευθυντής της Αλέξης Παπαχελάς (επίσης ανάμεσα στους φερόμενους ως παρακολουθούμενους κατά το «Documento»).

Στα συγκεκριμένα ζητήματα η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται και τα απροκάλυπτα πυρά μερίδας του συμπολιτευόμενου Τύπου, κυρίως από την πλευρά του ΔΟΛ, συμφερόντων του μεγαλοεφοπλιστή Μαρινάκη, καθώς στα ονόματα που κυκλοφορούν για «παρακολουθούμενους επιχειρηματίες», τα οποία δεν είναι λίγα, φέρεται να περιλαμβάνεται και το δικό του. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε και η αντίδραση του Γ. Βρέντζου χθες, μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον ΠΑΟ και η αναφορά στον Γ. Δημητριάδη.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΙΙ: Η κίνηση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει Δευτέρα συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον AΝΤ1, αλλά και η οργίλη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Οικονόμου που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Κώστα Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη», καλώντας ωστόσο τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα τις καταγγελίες του, δείχνουν ότι το θέμα θα έχει μπόλικη συνέχεια.

Το ίδιο δείχνουν όμως και οι άκρως υπαινικτικές δηλώσεις του εκδότη του «Documento» χθες, που αφήνουν να αιωρείται η ύπαρξη σημαντικών «πρωτογενών» στοιχείων που υποστηρίζουν το δημοσίευμα της Κυριακής, αλλά και το ενδεχόμενο αποκάλυψης σειράς μηνυμάτων και συνομιλιών που έχουν καταγραφεί με υποκλοπές.

Όχι λιγότερο σημαντική και η εξωτερική διάσταση του θέματος, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υπόθεση (και τους χειρισμούς της κυβέρνησης) με πολύ έντονη -και αυξανόμενη- καχυποψία, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με την αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, τη γνωστή πλέον PEGA, κατόπιν και της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

Εν ολίγοις, την υπόθεση την ψάχνουν πλέον τόσοι πολλοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ακόμη και το FBI σύμφωνα με τον γνωστό συνάδελφο Τάσο Τέλλογλου, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άλλα πρόσωπα με ισχύ και διασυνδέσεις, που είναι μάλλον απίθανο να μην προκύψουν σημαντικές αποκαλύψεις, που ενδέχεται μεταξύ άλλων να συνδέουν το Μαξίμου με ιδιωτικά κυκλώματα παρακολουθήσεων, καθώς ήδη κάποιοι μιλούν για... συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ως ένα άτυπο... ΣΔΙΤ (!!)

Το χειρότερο; Στην πιάτσα ακούγεται πολύ έντονα ότι οι διαρροές για το θέμα των υποκλοπών/παρακολουθήσεων προέρχονται από «σύστημα» το οποίο ανήκει στον χώρο της συμπολίτευσης και όχι της αντιπολίτευσης. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε ακούγεται και σε σχέση με υποθέσεις «τύπου Πάτση». Ότι κάποιοι φίλιοι που «έμειναν στην απέξω», δίνουν τώρα στεγνά εκείνους που «κονόμησαν»!

Αίσχη θα πείτε, και δεν θα έχετε άδικο, αλλά έτσι ακούγεται ότι έχουν τα πράγματα!

ΥΓ: Όπως και άλλες υποθέσεις, έτσι και το θέμα των υποκλοπών φαίνεται να έχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, καθώς αντίστοιχο σκάνδαλο εξελίσσεται και εκεί, με περίπου τους ίδιους Ισραηλινούς εμπλεκόμενους, ενώ πυκνώνουν οι επίσημες κατηγορίες ότι τα ιδιωτικά λογισμικά εισήχθησαν στην Ελλάδα μέσω Κύπρου. Στο επίκεντρο, στην περίπτωση της Κύπρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Σαν τα μανιτάρια συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν οι τουριστικές επενδύσεις και εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο. Μία εξ αυτών είναι της υπό σύσταση GROVE SA, που θα φτιάξει ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 80 δωματίων -215 κλινών- στη Σαντορίνη. Η επένδυση ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Άνω των 8 εκατ. ευρώ είναι η νέα επένδυση της GOLDEN MARE στην Κέρκυρα. Ενώ στη Μύκονο η ΤΑΤΙΑΝΚΟ προχωρά στην υλοποίηση δύο επενδύσεων. Η πρώτη άνω των 4 εκατ. ευρώ αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείου, κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 8 δωματίων/53 κλινών και η δεύτερη άνω των 11,2 εκατ. ευρώ αφορά στην ίδρυση ξενοδοχείου επιπλωμένων διαμερισμάτων, κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 157 κλινών/77 δωματίων.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΙΙ: Εκτός από τις επενδύσεις που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, όμως, υπάρχουν και αυτές που απεντάσσονται. Όπως αυτή της KALATRAVIA SOLAR LTD ΚΑΙ ΣΙΑ.

Η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο του 2011 με απόφαση που είχε εκδοθεί το 2014 και είχε τροποποιηθεί το 2018. Όμως στην πάροδο των χρόνων η εταιρεία λύθηκε και η επένδυση που αφορούσε στην ίδρυση νέας ηλιοθερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καστοριά έμεινε στα χαρτιά.

Στα χαρτιά, λόγω λύσης της εταιρείας, μένει και η επένδυση ύψους 9,23 εκατ. ευρώ της «AN GREEN SOLAR SKY LTD ΚΑΙ ΣΙΑ 3 ΕΤΕΡΡΟΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Και αυτή η επένδυση αφορούσε την ίδρυση νέας ηλιοθερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα.

 

DEAL: Και από τις εντάξεις και τις απεντάξεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο η στήλη εντόπισε μια διεθνή είδηση με ελληνικό ενδιαφέρον. Πριν από λίγες ημέρες, Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρουμανίας ενέκρινε την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής κρουασάν Derpan από τον όμιλο Golden Foods Snacks.

Ο συγκεκριμένος όμιλος που ιδρύθηκε το 2009 και ελέγχεται από την κυπριακή GF Holdings Limited, έχει ελληνικές ρίζες. Είναι συμφερόντων της οικογένειας Μητζάλη, που ανέπτυξε τις μάρκες Tasty Foods και Star Foods, τις οποίες πούλησε στην PepsiCo. Σήμερα η Golden Food Snacks έχει εργοστάσιο στο Filipeştii de Pădure, πουλά ξηρούς καρπούς, σπόρους, αφυδατωμένα φρούτα, πατατάκια, σνακ από καλαμπόκι και σφολιάτες ενώ παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλους λιανοπωλητές όπως οι Carrefour, Cora, Mega Image, Metro, Profi και Real.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v