Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2022

Οι νέες μπίζνες του Κοκλώνη - Το δώρο της Νάκας και το τρικ της Doppler - Κόστος χρήματος: Μεγαλώνει το χάσμα

Οι νέες μπίζνες του Κοκλώνη - Το δώρο της Νάκας και το τρικ της Doppler - Κόστος χρήματος: Μεγαλώνει το χάσμα

3PL: Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδύσεις στα logistics. Η τελευταία που εντόπισε η στήλη είναι η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Gold Stores Logistics ΙΚΕ.

Η υπό σύσταση εταιρεία θέλει να ιδρύσει νέα μονάδα logistics (3PL) στον Ασπρόπυργο. Αν διερωτάστε πόσο κάνει για να φτιάξει κανείς ένα logistic center, θα σας πούμε ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι 2,83 εκατ. ευρώ.

 

DOPPLER: Η κίνηση της εταιρείας να ψαλιδίσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 60% με παράλληλη μείωση του υπολοίπου των συσσωρευμένων ζημιών της αποτελεί ζήτημα τεχνικού αλλά και νομικού χαρακτήρα.

Γιατί μέσα από αυτή την τεχνική διαδικασία, καταφέρνει να εμπίπτει στα όρια του θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο το ύψος των ιδίων κεφαλαίων επιβάλλεται να είναι υψηλότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, τέτοιου είδους χειρισμοί έχουν και τα όριά τους. Άλλωστε η ονομαστική αξία της μετοχής δεν μπορεί να πάει παρακάτω (το 0,04 ευρώ είναι το ελάχιστο επιτρεπτό εκ νόμου όριο) και παράλληλα στις 30/6/2022 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανέρχονταν μόλις στις 461 χιλ. ευρώ.

Κερδοφόρα αποτελέσματα χρειάζονται.

 

ΟΙΚΟΣ ΝΑΚΑ: Για μια ακόμη χρονιά η εισηγμένη θα δώσει ένα πλούσιο… Δώρο Χριστουγέννων στους μετόχους της, καθώς η τακτική γενική συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφίσει τη διανομή 0,18 ευρώ ανά τίτλο (0,10 μέρισμα και 0,08 επιστροφή κεφαλαίου).

Με βάση την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό, προκύπτει μια μερισματική απόδοση κοντά στο 8,5%!

Η εισηγμένη αποφασίζει κατά τα τελευταία χρόνια χρηματικές διανομές που είτε προσεγγίζουν είτε και υπερβαίνουν το σύνολο των ετήσιων καθαρών κερδών της (φέτος, για παράδειγμα, θα μοιραστεί 1,14 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 779 χιλ. ευρώ), διατηρώντας ωστόσο τη ρευστότητα της εταιρείας σε σαφώς ικανοποιητικό επίπεδο (καθαρός δανεισμός 1,9 εκατ. ευρώ στις 30/6/2022).

Η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται στο ταμπλό αρκετά κάτω από την καθαρή της θέση (17 εκατ. ευρώ).

 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΛΩΝΗΣ: Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας (και τηλεοπτικός παρουσιαστής), παρότι είχε αρκετές κακές στιγμές στο παρελθόν, ετοιμάζει νέα επένδυση στον χώρο της ψυχαγωγίας, με... κρατική στήριξη.

Και εξηγούμαστε. Η εταιρεία του Barkingwell Progress -ιδρύθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2021 με το κολοσσιαίο κεφάλαιο των 4.000 ευρώ και μοναδικό εταίρο τον ίδιο- έλαβε το «πράσινο φως» ένταξης στον Αναπτυξιακό για επενδυτικό σχέδιο, επιλέξιμου κόστους... 9,935 εκατ. ευρώ! Το σχέδιο αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών.

Και μια λεπτομέρεια, η πιστοποίηση της καταβολής του αρχικού εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας, δηλαδή οι 4.000 ευρώ, έγινε στις... 26 Οκτωβρίου.

Αυτά είναι!

* Επειδή είδαμε ότι η αναφορά αυτή προκάλεσε σωρεία αναδημοσιεύσεων και θύελλα στα social media, ακόμη και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα είναι απολύτως αληθή. Η εταιρία έχει αρχικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ και το επιλέξιμο ύψος της επένδυσης είναι 9,9 εκατ. ευρώ (η επιχορήγηση θα είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων). Ωστόσο ΔΕΝ αποτελούν υπαινιγμό για οιαδήποτε παρανομία, ή παρατυπία επί του προκειμένου, εκ μέρους του Νίκου Κοκλώνη. Αυτό που μας προβληματίζει είναι η ίδια η διάρθρωση του του πλαισίου ενισχύσεων επιχειρηματικότητας «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Γιατί; Διότι επιτρέπει σε επιχειρήσεις που στήνονται με ασήμαντα αρχικά κεφάλαια να δηλώνουν συμμετοχή και να διεκδικούν επιχορηγήσεις ακόμη και για μεγάλα έργα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων, «υποσχόμενες» πρακτικά ότι θα αποκτήσουν και θα δεσμεύσουν στο μέλλον τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσουν το έργο που δήλωσαν. Αν δεν υλοποιήσουν όπως πρέπει το σχέδιο τους, προφανώς, εφόσον πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι, δεν θα πάρουν τα λεφτά. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα, όπως υποστήριξε ο Άδωνις.

Με δύο λόγια, έτσι μπορούν να «καπαρωθούν» θέσεις για μεγάλες επιχορηγήσεις (είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπονται ελάχιστα όρια επενδύσεων, όχι όμως και μέγιστα όρια στο πλαίσιο που ορίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ τον Μάιο του 2021, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων), οι οποίες όμως αφορούν επενδύσεις που μπορεί να γίνουν ή να μη γίνουν, ανάλογα με τη διάθεση ή την επιτυχία μελλοντικών κινήσεων του «επιχορηγούμενου». Λεφτά μπορεί να μην πάρει, η θέση όμως έχει «καπαρωθεί», πιθανώς εις βάρος κάποιων άλλων που διεκδικούσαν επιχορήγηση.

 

ΔΑΝΕΙΑ: Κακά μαντάτα φέρνει το ΙΟΒΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό τριετίας, στο 4,1%.

Υπάρχουν και χειρότερα: η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και τον Νότο της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 166 (από 131 τον Αύγουστο) και 129 (από 86) μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Περαιτέρω αύξηση δηλαδή σε ένα σημαντικό παράγοντα μείωσης της ανταγωνιστικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v