Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2022

Εκλογές: Εν αρχή η… συγκυβέρνηση - Το σίριαλ «υποκλοπές» και η έλλειψη αντιπρότασης - Δύο όροφοι καίνε την Μπλε Κέδρος

Εκλογές: Εν αρχή η… συγκυβέρνηση - Το σίριαλ «υποκλοπές» και η έλλειψη αντιπρότασης - Δύο όροφοι καίνε την Μπλε Κέδρος

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Ανακινείται το θέμα του ξενοδοχείου Coco mat της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στην Ακρόπολη, το ύψος του οποίου είχε κριθεί ως παράνομο και το ΣτΕ είχε αποφασίσει την κατεδάφιση των επιπλέον ορόφων ήδη από το 2019.

Η ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη το καλοκαίρι του 2022, όταν και ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή και η είσοδος της εταιρείας στο ΧΑ (μετά από παρατάσεις), υποστήριζε ότι όλα τα πολεοδομικά θέματα της εταιρείας έχουν λυθεί, ενώ για τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ έχει «νομικά εργαλεία» για να υποστηρίξει τις αντιρρήσεις της.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή, όπως έγραψε η Καθημερινή, έδωσε τρίμηνη προθεσμία στον Δ. Αθηναίων να προβεί στις ενέργειες κατεδάφισης των ορόφων.

Η στήλη επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία αρμοδίως ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί για τη νέα απόφαση, σημειώνοντας και πάλι πως θεωρεί μαχητή τόσο αυτή όσο και την απόφαση του 2019…

 

Q&R: Μεταξύ… «φίλιων δυνάμεων» που κατέχουν μεγάλο ποσοστό στην εισηγμένη, έλαβε χώρα το χθεσινό πακέτο συναλλαγών στην Q&R και απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, επίκεινται και άλλες κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση.

Με ενδιαφέρον περιμένουν οι μέτοχοι μειοψηφίας τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία αναμένεται να κινηθούν σαφώς ανοδικά, τόσο ως προς τα οικονομικά μεγέθη όσο και προς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Οι κεραυνοί της ΑΔΑΕ για το νέο θεσμικό πλαίσιο περί τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ ήρθαν να προστεθούν στη κριτική έγκριτων συνταγματολόγων όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τους μύδρους της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη τοποθέτηση, πλην της διαβεβαίωσης ότι «δεν θα ψηφίσει» το νόμο της κυβέρνησης.

Καλή η άρνηση της ψήφου, αλλά η κατάθεση συγκροτημένης αντιπρότασης από ένα κόμμα που φιλοδοξεί λέει να κυβερνήσει, δεν θεωρείται επιβεβλημένη σε αυτό το καυτό θέμα;

ΥΓ: Ως βόμβα έσκασε την Κυριακή το δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ» ότι υπήρχε στην ΕΥΠ κέντρο του Predator, κυρίως γιατί συνοδευόταν από τα αρχικά των επωνύμων, αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί εκεί. Σημάδι ότι μάλλον έχουμε δρόμο ακόμη στο σίριαλ των τμηματικών αποκαλύψεων.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Η στήλη αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών είναι ίσως το νούμερο ένα θέμα για ξένους αλλά και ντόπιους επενδυτές, γι' αυτό έκανε ρεπορτάζ συλλέγοντας πληροφορίες.

Αντίθετα με τα όσα ακούγονται και γράφονται, αρκετοί μέσα στο κυβερνών κόμμα παραδέχονται… ιδιωτικώς ότι η υπόθεση «αυτοδυναμία» που είναι πρακτικά αδύνατη στις πρώτες εκλογές καθίσταται και εξαιρετικά δυσχερής, στις τυχόν επαναληπτικές.

Για τον λόγο αυτό, παίζουν πλέον πολύ γερά τα σενάρια περί συγκυβέρνησης κι από τις δύο πλευρές, δηλαδή είτε μια «κεντροδεξιά» κυβέρνηση είτε μια «κεντροαριστερή», ενώ ο Βελόπουλος, παρότι μετρώντας κουκιά θα μπορούσε να είναι ίσως μια διέξοδος για τη Νέα Δημοκρατία, προς το παρόν σε επίπεδο προθέσεων τοποθετείται κάτω και από το επίπεδο της «έσχατης επιλογής».

Αυτά στη θεωρία βέβαια, διότι ως γνωστόν «στη βράση κολλάει το σίδερο». Το ότι η Νέα Δημοκρατία θα κατέβει με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται περίπου δεδομένο, όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά και στην αντιπολίτευση. Αυτό που δεν θεωρείται πλέον δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει στην περίπτωση συγκυβέρνησης (με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) θα έχει επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό.

Ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί στα κόμματα (τουλάχιστον σε αυτά που θα έχουν ισχυρό ρόλο στις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης) δημιουργεί την εντύπωση ότι άπαντες θεωρούν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η συγκυρία (οικονομική και γεωπολιτική) δεν προσφέρεται για «τσαλίμια» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το βλέμμα των ποδοσφαιρόφιλων είναι στους αγωνιστικούς χώρους του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, άντε και στα γνωστά θέματα (απαγόρευση μπίρας, ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.). Στο περιθώριο όμως υπάρχουν και εξελίξεις που έχουν ευρύτερη σημασία και αφορούν στη γειτονιά μας.

Μια από αυτές αφορά μια χειραψία. Αυτή του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών έγινε γνωστή από μια φωτογραφία που δημοσίευσε το Anadolu. Η φωτογραφία μάλλον δεν βρέθηκε τυχαία στα χέρια του πρακτορείου. Και αυτό γιατί μόλις δημοσιοποιήθηκε, οι δυο πλευρές έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να είναι η απαρχή ευρύτερων συζητήσεων μεταξύ τους.

Θυμίζουμε ότι οι δυο χώρες είναι «στα μαχαίρια» από την εποχή της εκδίωξης του Μ. Μάρσι. O Ερντογάν είχε αποκαλέσει τον Σίσι «δολοφόνο» και «δικτάτορα» που δεν θα συναντήσει ποτέ. 

Αλλά τελικά τον συνάντησε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v