Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Απομακρύνεται από το «ναι επί της αρχής» στο ν/σ για τις παρακολουθήσεις

Οι τέσσερις προτάσεις που παρουσίασε ο Ν. Ανδρουλάκης. Να ελέγξει η ΑΔΑΕ τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου. Πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης πριν από τις εκλογές.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Απομακρύνεται από το «ναι επί της αρχής» στο ν/σ για τις παρακολουθήσεις

Τα περιθώρια να υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ στενεύουν, μετά τη νεότερη τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Θεσμική απάντηση στις παράνομες παρακολουθήσεις».

Αυτό προκύπτει από τις προτάσεις που παρουσίασε:

• Κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά.

• Πλήρης αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της.

• Αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο.

• Την τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας να λαμβάνει Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός.

«Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι ένα ζήτημα που αφορά λίγους, μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Όμως, όλα αυτά τα ζητήματα έχουν άμεση σχέση με τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού, με τις μεγάλες παθογένειες, διότι αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν οι θεσμοί μιας χώρας είναι αδύναμοι και ανίσχυροι, η διολίσθηση σε φαινόμενα διαφθοράς και μηχανισμούς συναλλαγής ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική εξουσία είναι ένα σύνηθες και άμεσα εξαρτώμενο φαινόμενο. Ο μόνος τρόπος για να υπάρχει πραγματική ευημερία και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας -και σε κάθε χώρα- είναι η ισχυρή θεσμική συγκρότηση. Μόνο μια ισχυρή ευρωπαϊκή κανονικότητα μπορεί να φέρει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο στους πολίτες και περισσότερες ευκαιρίες για τις νεότερες γενιές», τόνισε.

Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από την ΑΔΑΕ, «την κατά το Σύνταγμα μόνη αρμόδια Αρχή», να ελέγξει αν υπήρξαν επισυνδέσεις στα πρόσωπα που εμφανίζονται. (σ.σ. Πρόκειται για το δημοσίευμα του Documento σύμφωνα με το οποίο, παράλληλα με το Predator, παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ οι Κ. Χατζηδάκης, Αλ. Παπαχελάς, Γ. Κύρτσος, Αρ. Αλεξόπουλος και Αλ. Διακόπουλος).

Ζήτησε, τέλος, να διαλευκανθεί πριν από τις εκλογές η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ώστε «να πάμε σε αυτές σε ομαλό πολιτικό κλίμα» και «να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι πραγματικά έχει συμβεί».

Για το θέμα αυτό έχει καταθέσει και ο Αλέξης Τσίπρας τρεις ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, οι οποίες όμως δεν απαντήθηκαν.

Ν. Αλιβιζάτος: Ευρωπαϊκή παρέμβαση στο νομοσχέδιο

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκε και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

"Τι σημαίνει η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού, ‘δεν γνώριζα, αν γνώριζα, δεν θα είχε συμβεί’; Σημαίνει ότι αν έδινε το ΟΚ ο ίδιος θα είχε γίνει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη κανονικά. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα, να εξαρτάται από τον πρωθυπουργό της χώρας η δυνατότητα παρακολούθησης ενός πολιτικού του αντιπάλου», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, έθιξε το ζήτημα της αναδρομικότητας: "Δεν προβλέπεται τίποτα για την αναδρομικότητα, για αυτά που έχουν συμβεί ως τώρα. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές έτσι. Να υπάρχει βαθύτατη σκιά ότι κάποιος υποψήφιος πρωθυπουργός παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είναι αδιανόητο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα”, είπε.

Και πρόσθεσε: "Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα νιώθαμε πολύ μεγάλη ανακούφιση αν το ειδικό για αυτά τα θέματα – ευρωπαϊκό όργανο - όχι ένα φιλαράκι μας στην Κομισιόν - που είναι η Επιτροπή της Βενετίας, καλείτο να βγάλει επείγουσα γνώμη για το εκκρεμές νομοσχέδιο, κάτι μπορεί να γίνει σε δύο μήνες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v