Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2022

Kλιματική αλλαγή: «Μηδέν εις το πηλίκο» - Τι μάθαμε από το 9μηνο της ΕΧΑΕ - Επένδυση 25ετίας πωλήθηκε σε 85χρονη!

Kλιματική αλλαγή: «Μηδέν εις το πηλίκο» - Τι μάθαμε από το 9μηνο της ΕΧΑΕ - Επένδυση 25ετίας πωλήθηκε σε 85χρονη!

ΕΧΑE: Ελαφρά αύξηση κύκλου εργασιών (από τα 27 στα 29,3 εκατ. ευρώ) και σχεδόν στάσιμη καθαρή κερδοφορία (6,8 από 7 εκατ. ευρώ) χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας.
Υπάρχουν όμως και μερικά άλλα στοιχεία των αποτελεσμάτων που χρειάζεται να επισημανθούν, όπως:

Πρώτον, ότι το 30% του κύκλου εργασιών προέρχεται πλέον από παροχή υπηρεσιών, άρα δεν επηρεάζεται από τις εκάστοτε διακυμάνσεις της αξίας των συναλλαγών και της κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ (η αύξηση του ποσοστού αυτού κατά τα τελευταία χρόνια περιορίζει το ρίσκο της εταιρείας).

Δεύτερον, ότι στο εννεάμηνο τα χρηματικά διαθέσιμα μειώθηκαν μεν κατά δέκα εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους (από τα 71,9 στα 61,9 εκατ. ευρώ), ωστόσο η εισηγμένη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έδωσε άμεσα μέσω μερισμάτων (9,05 εκατ.) και έμμεσα μέσω απόκτησης ιδίων τίτλων (6,23 εκατ.) πάνω από 15 εκατ. στους μετόχους της.

Και τρίτον, ότι το τρέχον χρηματικό υπόλοιπο των 61,9 εκατ. ευρώ επιτρέπει για μερικά ακόμη χρόνια στην εισηγμένη τη διανομή ελκυστικών χρηματικών διανομών, ακόμη και αν η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

 

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Μπορεί η Ελλάδα να κάνει ό,τι μπορεί στο θέμα της «πράσινης μετάβασης», με τα όποια λάθη και παραλείψεις, λίγη σημασία όμως έχουν οι προσπάθειές της, όταν η ίδια είναι περίπου το 0,18% της παγκόσμιας ρύπανσης, ενώ οι μεγάλοι ρυπαντές, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, έχουν αρχίσει να σφυρίζουν αδιάφορα.

Η τάση αυτή ως ένα βαθμό οφείλεται βέβαια στους γεωπολιτικούς τριγμούς και στην αύξηση των τιμών ενέργειας, που οδηγούν τα κράτη σε έναν αγώνα διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας με το μικρότερο δυνατό κόστος, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσουν άκρως ρυπογόνα καύσιμα.

Οι ρεαλιστές είχαν αντιληφθεί από καιρό ότι μέσα σε περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής έντασης και ανταγωνισμών, που συνοδεύεται από μεγάλες ανακατατάξεις στην ενεργειακή σκακιέρα, δύσκολα θα προχωρήσουν θέματα που στηρίζονται στη διεθνή συνεργασία και τη διάθεση αλληλοκατανόησης, όσο σοβαρά κι αν είναι για το μέλλον. Και ήρθαν τα πενιχρά αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης COP27 να τους επιβεβαιώσουν.

Διότι στην ουσία, το αποτέλεσμα ήταν... «μηδέν εις το πηλίκο».

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Καλές και χρυσές οι προσπάθειες των τραπεζών και των λοιπών χρηματοοικονομικών φορέων να προωθήσουν επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα, ωστόσο όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με το απαιτούμενο μέτρο και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Βασιλικής Μπώλου, στο πλαίσιο της 4ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επαγγελματικά επιμελητήρια, για σειρά καταγγελιών από πελάτες και προς τις τράπεζες και προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Έγινε αναφορά για παράδειγμα, σε πιστοποιημένο τραπεζικό στέλεχος που «πούλησε» σε γιαγιά ηλικίας 85 ετών, επενδυτικό πρόγραμμα… διαρκείας 25 ετών!

Της ευχόμαστε να τα χιλιάσει!

Πέραν αυτού, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κατηγόρησαν για μια ακόμη φορά τις τράπεζες για αθέμιτες πρακτικές και για υφαρπαγές πελατών, ενώ έθεσαν και άλλα ζητήματα του κλάδου, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή στο επόμενο ΕΣΠΑ (υπήρξε κυβερνητική υπόσχεση γι’ αυτό) και τη διεξαγωγή εξετάσεων για πιστοποιήσεις σε περισσότερα σημεία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v