Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2022

Οι Βρυξέλλες και τα (πιο) δύσκολα για τράπεζες-Μπόνους Watsa σε Σαρρηγεωργίου-Πότε αποφασίζει το CVC για Δωδώνη

Οι Βρυξέλλες και τα (πιο) δύσκολα για τράπεζες-Μπόνους Watsa σε Σαρρηγεωργίου-Πότε αποφασίζει το CVC για Δωδώνη

CVC. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα αποφασιστεί η τύχη της επένδυσης στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη λέει στη στήλη στέλεχος του fund.

Και γιατί μπαίνει το ορόσημο του πρώτου τριμήνου; Τότε ολοκληρώνεται το 18μηνο από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει τα δυο μέρη βάσει της οποίας το fund μπορεί να εξέλθει και η άλλη πλευρά να πάρει πίσω το ποσοστό της, υποστηρίζει ο ίδιος.

Τώρα σε ποια τιμή θα γίνει η αποτίμηση, αν τελικά τα δύο μέρη αποφασίσουν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους, παραμένει άγνωστο. Αν ακολουθηθούν τα δεδομένα κατά την περίοδο της «εισόδου» θα είναι μια ή άλλη.

Στην αντίθετη περίπτωση με τις αποτιμήσεις γενικότερα να έχουν υποχωρήσει, το ποιος θα βγει κερδισμένος από το διαζύγιο δεν χωρά αμφιβολία.


ΕΧΑE. Σε λίγες ημέρες (1η Δεκεμβρίου) λήγει το ετήσιο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της εταιρείας μέσω του οποίου έως την 21η Νοεμβρίου είχαν αποκτηθεί 2.422.935 τίτλοι με μέσο κόστος τα 3,343 ευρώ (λίγο υψηλότερο από την τρέχουσα τιμή στο ΧΑ). Οι μετοχές αυτές βαίνουν προς ακύρωση.

Τα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου της εισηγμένης αυξήθηκαν από τα 7,88 στα 8,82 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή ωστόσο ενός έκτακτου κέρδους (έσοδα από επιστροφή φόρων) ύψους 625 χιλ. ευρώ. Δηλαδή, χωρίς αυτό το κονδύλι, μία ή άλλη ήρθαν περίπου τα πράγματα.

Υπάρχει όμως μια διαφορά: το τρίτο φετινό τρίμηνο εξελίχθηκε σαφώς χειρότερα από το πρώτο μισό του έτους σε ότι αφορά την αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου να συνεχίζεται σε χαμηλά επίπεδα και με το λειτουργικό κόστος της εισηγμένης να παρουσιάζει άνοδο, η οποία θα συνεχιστεί και το 2023.

Χρειάζεται αύξηση του όγκου των εργασιών.

 

WATSA-ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ. Μαζεμένες επιτυχίες για τον Αλ. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Eurolife και πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Η γενική συνέλευση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ενώσεων ασφαλιστικών εταιρειών (Insurance Europe) τον εξέλεξε, πρόσφατα, αντιπρόεδρό της, με θητεία ως τον Ιούνιο του 2025.

Ένα μήνα πριν, η Fairfax του Prem Watsa, επιβραβεύοντας τη συμβολή του στην ως τώρα επιτυχή πορεία της επένδυσής της στον όμιλο Eurolife (σ.σ. η Fairfax κατέχει το 80%), προχώρησε σε αναπροσαρμογή των αποδοχών του και μετέτρεψε τη σύμβαση εργασίας του σε αορίστου χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι εντός πενταετίας η Fairfax πήρε πίσω, μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου το σύνολο σχεδόν του τιμήματος που κατέβαλε για την εξαγορά του 80% του ομίλου Eurolife.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Τώρα αρχίζουν τα… δύσκολα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εκτίμηση της Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Δεδομένου, σημειώνει, ότι το πρόγραμμα Ηρακλής έληξε τον Οκτώβριο, οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστεί να βασιστούν περισσότερο στην εσωτερική διαχείριση των επισφαλών δανείων και στην ικανότητά τους να προσφέρουν μακροπρόθεσμες βιώσιμες λύσεις ή να προχωρήσουν σε ανάκτηση ενεχύρων για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Αυτό, επισημαίνει, μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο από τις τιτλοποιήσεις που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν…

 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Όχι πως θα άφηνε ασχολίαστο το θέμα με τους πλειστηριασμούς από servicers. Επισημαίνει ότι είναι αβέβαιο πότε θα εκδοθεί η τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τι θα προβλέπει. Μέχρι να βγει ο... χρησμός, εξηγεί, θα επηρεαστούν οι αποφάσεις δικαστηρίων χαμηλότερης βαθμίδας και θα διαβρωθεί η προθυμία των οφειλετών να καταλήξουν σε φιλική ρύθμιση των δανείων με τις εταιρείες διαχείρισης των δανείων.

Η νομική αυτή αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπάρχει ο κίνδυνος να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τιτλοποιήσεις δανείων υπό το πρόγραμμα Ηρακλής, τονίζει.

Ετσι, θεωρεί «ζήτημα επείγουσας ανάγκης» να αντιμετωπιστεί η νομική αβεβαιότητα…

 

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ. Μνημόνια ήρθαν και πέρασαν, αλλά η υπόσχεση του δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη του προς την αγορά ουδέποτε καλύφθηκε. Εξαιρουμένων των συντάξεων, τα φέσια που έχουν φορέσει φορείς του δημοσίου ήταν τον Αύγουστο 496 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχουν πέσει στα 318 εκατ. ευρώ.

Εβαλε και ο πληθωρισμός το χεράκι του, αλλά παραμένουν και οι διαρθρωτικές αδυναμίες. Στο στόχαστρο μάλιστα οι Βρυξέλλες βάζουν δημόσιες υπηρεσίες που εποπτεύει το υπουργείο Μεταφορών.

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Κατά το παρελθόν, οι αναλυτές και οι επενδυτές όταν άκουσαν τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, ξεκινούσαν να κάνουν «προσαρμογές προς τα κάτω», με το σκεπτικό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούσαν πάντοτε σε υπεραισιόδοξα σενάρια που σχεδόν ποτέ δεν επιβεβαιώνονταν στην πράξη.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Για παράδειγμα, ο Προϋπολογισμός του 2021 προέβλεπε ανάπτυξη 4,8% και τελικά ο δείκτης έκλεισε στο 8,4%. Επίσης, για φέτος προβλεπόταν ένας ρυθμός ανάπτυξης 3,1% και τώρα εκτιμάται ότι θα κλείσουμε τη χρονιά μεταξύ του +5,6% και του +6%.

Για το 2023 ο Προϋπολογισμός μιλά για μια επίδοση στο +1,8%.

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v