Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 23 2022

Υποκλοπές: Η κρίσιμη ερώτηση της ALCO- Αττικη Οδος: Εστειλε μήνυμα το Μαξίμου-Πωλητήριο και… εξελίξεις στη Famar

Υποκλοπές: Η κρίσιμη ερώτηση της ALCO- Αττικη Οδος: Εστειλε μήνυμα το Μαξίμου-Πωλητήριο και… εξελίξεις στη Famar

ALPHA BANK-PAULSON. Δεν υπάρχει, σύμφωνα με άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, συμφωνία, μεταξύ Reggeborgh (Holterman) και Paulson, για την αγορά από τον πρώτο του ποσοστού, που κατέχει ο δεύτερος στην Alpha Bank.

Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν και η Reggeborgh δημοσιοποίησε ότι το ποσοστό της στην Alpha ξεπέρασε το 5%, αναγράφεται συχνά-πυκνά πρόθεση της να ενισχύσει περαιτέρω το ποσοστό.

Για τη Reggeborgh και την τράπεζα περισσότερο νόημα θα έκανε να αγοράσουν οι Ολλανδοί μέρος ή το σύνολο του ποσοστού, που διατηρεί το ΤΧΣ στην Alpha, εφόσον προχωρήσει άμεσα η αποεπένδυση του Ταμείου.

Υ.Γ. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» δήλωσαν χαρακτηριστικά στη στήλη πηγές προσκείμενες στην πλευρά του Ολλανδού. 

 

EPSILON NET. Όλοι συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν εξαιρετικά (αύξηση εσόδων κατά 60,1% και προ φόρων κερδών κατά 92,2%) με το μπαράζ των εξαγορών να συνεχίζεται και παρόλα αυτά ο καθαρός δανεισμός να διατηρείται σε αρνητικά επίπεδα.

Πέραν αυτών η Epsilon Net φαίνεται πως κινείται σε ένα ανοδικό σπιράλ οικονομικών επιδόσεων, που είναι άγνωστο πότε θα σταματήσει. Και αυτό, γιατί εκτός από την οργανική ανάπτυξη σε έναν καυτό κλάδο όπως η πληροφορική, τα κέρδη φέρνουν ρευστότητα που πηγαίνει σε εξαγορές άλλων εταιρειών με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των νέων πελατών, στους οποίους πλέον προωθούνται όλα τα προϊόντα του ομίλου και ανεβάζουν τα έσοδα ανά πελάτη. Διπλό, δηλαδή, το όφελος.

Επιπλέον, ο όμιλος εκμεταλλεύεται όλες τις νέες τάσεις και εξελίξεις, όπως πχ η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η σύνδεση λογιστηρίων με την ΑΑΔΕ, η υιοθέτηση της ψηφιακή κάρτα εργασίας, η συνεργασία με πλατφόρμες όπως η Skroutz) και τελευταία η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα στο μέτωπο του fintech.

Η περίπτωση της Epsilon Net αποδεικνύει ότι -όπως λένε πολλοί παράγοντες του κλάδου - τις μετοχές πληροφορικής θα πρέπει να τις αξιολογείς λιγότερο με βάση δείκτες όπως το P/E και περισσότερο με βάση τη στρατηγική, τις επενδύσεις και τις προοπτικές.

Η αλήθεια είναι πως από το απίστευτο ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή από την ημέρα που μετατάχτηκε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (Ιούλιος 2020) έως σήμερα, περισσότερα κέρδη έχουν καρπωθεί τα ξένα funds και αριθμός εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων (π.χ. η 3Κ ΑΕΔΑΚ) παρά οι Έλληνες μικροεπενδυτές, πολλοί εκ των οποίων είτε τη θεώρησαν «ακριβή» στη μισή τιμή από αυτή που βρίσκεται σήμερα, είτε ρευστοποίησαν γρήγορα για να «κλειδώσουν» κάποια μικρά κέρδη.

 

FOURLIS. Αν και η μετοχή συνεχίζει να υποαποδίδει η εισηγμένη βλέπει τα περιθώρια κέρδους της να αυξάνονται, ενώ τηρεί την «υπόσχεση» για ανάπτυξη πωλήσεων με ρυθμό υψηλότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 11,4% στο 9μηνο και περίπου 7% στο γ' τρίμηνο. Το περιθώριο μικτού κέρδους βελτιώθηκε σε 45,1% στο γ' τρίμηνο και 45,4% στο 9μηνο από 43,5% και 43,6% στις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι. Αυτή η τάση ευνοεί και την καθαρή κερδοφορία που ενισχύθηκε στα 9,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από 8 πέρυσι.

Η εταιρεία βρίσκεται στο καθοριστικό β' εξάμηνο, παραδοσιακά είναι το πιο δυνατό για το retail. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει ταμείο σε ότι αφορά τον στόχο για τζίρο 500 εκατ. ευρώ φέτος.



ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ. Η προχθεσινή δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha που έδωσε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, στην πρόθεση ψήφου, με 30,3% εναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,4 του ΠΑΣΟΚ, περιλάμβανε επίσης μια ερώτηση με ενδιαφέρον, ως προς τις απαντήσεις που έλαβε, ιδιαίτερα αν συσχετιστεί με τα παραπάνω ποσοστά. 

Η ερώτηση ήταν «Έχετε πειστεί από τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν έχουν σχέση με παρακολούθηση τηλεφώνων μέσω κακόβουλου λογισμικού;»

Στην ερώτηση απάντησε καταφατικά μόλις το 18% των ερωτηθέντων, ποσοστό πολύ σημαντικά μικρότερο από το ποσοστό που δήλωσε πρόθεση ψήφου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας». Άραγε οι υπόλοιποι που προτίθενται να ψηφίσουν όπως λένε Νέα Δημοκρατία, ανήκουν στο ποσοστό επίσης 18% που απάντησε «Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ»; Ποιος ξέρει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το 64% των ερωτηθέντων απάντησε «Όχι». Ποσοστό πολύ μεγάλο που δείχνει ξεκάθαρα ότι η στήλη έχει δίκιο να υποστηρίζει πως η τακτική της κυβέρνησης στο μείζον αυτό θέμα, δεν αποδίδει καρπούς, δεν πείθει την κοινή γνώμη. Γεγονός επικίνδυνο, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για την εικόνα που έχει η κοινή γνώμη ως προς τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

 

ΤΕΝΕΡΓΑ. Μέσα στις επόμενες 15 μέρες αναμένονται εκτός σημαντικού απροόπτου τα «σπουδαία» σε σχέση με το πολυαναμενόμενο deal για το μέλλον της, με την First Sentier. Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκε ότι οι δραστηριότητες ενεργειακού trading που γίνονται μέσω της ΤΕΝΕΡΓΑ περνούν στην ΗΡΩΝ ΙΙ, στα πλαίσια της προγραμματισμένης αναδιοργάνωσης δραστηριοτήτων, κατόπιν και της απόκτησης του 100% της ΗΡΩΝ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ. Οπως πληροφορείται η στήλη, από τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης δόθηκε η εντολή προς το ΤΑΙΠΕΔ, να τηρηθεί ο προγραμματισμός, για τον διαγωνισμό.

Εφόσον γίνει έτσι, τότε θα πρέπει να περιμένουμε προσφορές μέσα στο α' τρίμηνο του 2023 με στόχο περί το φθινόπωρο του ίδιου έτους (Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, που λένε) να έχουμε νέο παραχωρησιούχο στην Αττική Οδό.

 

FAMAR. Αλλαγές μαθαίνει η στήλη ότι προωθούνται στη φαρμακοβιομηχανία που κατά το πρόσφατο παρελθόν, επί εποχής της οικογένειας Μαρινόπουλου, πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Όπως μαθαίνει η στήλη ελεγκτική εταιρεία που ανήκει στο κλαμπ των big 4 ετοιμάζεται να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για το κομμάτι του logistic της εταιρείας.

Για να γίνει αυτό, όπως λέει πηγή της στήλης, θα πρέπει να αποσχισθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής, πάντως, ανεπίσημο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ένας Κινέζος, ένας Αμερικάνος και ένας Έλληνας.

Σήμερα η Famar επεξεργάζεται περισσότερες από 900.000 παραγγελίες, 6.000.000 σειρές παραγγελιών και 250.000.000 συσκευασίες, οι οποίες διανέμονται σε 12.500 διαφορετικά σημεία παράδοσης (451 Νοσοκομεία & Ιδιωτικές Κλινικές, 140 Χονδρέμποροι, 10 φαρμακεία, 11,00 σημεία παράδοσης, όπως άλλα 11,00 σημεία παράδοσης). γιατρούς, μικροβιολόγους κ.λπ.) εντός της ελληνικής επικράτειας. Όσον αφορά το κανάλι Φαρμακεία, εξυπηρετούνται γύρω στα 600 την ημέρα.

Νεότερα επί του θέματος αυτού πρέπει να αναμένονται από τις αρχές του 2023. Μέχρι τότε καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας διότι όπως επιμένει άλλο φίλος της στήλης, θα υπάρξουν εξελίξεις και στο core business της FAMAR.

Υ.Γ. Με αφορμή τις παραπάνω πληροφορίες, πάντως, η Famar σε επικοινωνία της με το Euro2day.gr δηλώνει ότι «στην παρούσα φάση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αντίθετα η FAMAR υλοποίει στο κέντρο διανομής της στην Θήβα ένα πλάνο επενδύσεων με ορίζοντα τριετίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον τομέα των logistics».

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. «Μεγάλες δουλειές αλλά και μεγάλες προκλήσεις» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ή η επωδός του πάνελ για τις κατασκευές και τις υποδομές που εκτυλίχθηκε χθες στο 5o Athens Investment Forum.

Ο Γ. Περδικάρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναγνώρισε τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» κάνοντας εκτενή αναφορά στην ανάγκη βιωσιμότητας των έργων σε μια εποχή αυξημένου κόστους σε κάθε «γραμμή», από τα υλικά και την ενέργεια, έως τα επιτόκια και τους μισθούς. Κοινώς, καλά τα συμβόλαια, αρκεί όμως και να βγαίνουν οικονομικά, υπογραμμίζοντας εμμέσως πως παρά τις αναθεωρήσεις τιμών (θεσμοθετημένη διαδικασία από το ΥΠΟΜΕ), η πρωτοβουλία δεν επαρκεί.

Ο ίδιος δε έθεσε θέματα (ξανά) έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, και έκρουσε «καμπανάκι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προς το παρόν το κατασκευαστικό capacity είναι κάτι παραπάνω από επαρκές. «Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορούμε να σηκώσουμε έργα 1-1,5 δις.ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα είμαστε πέριξ των 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια αναμένεται κατασκευαστικό έργο της τάξης των 5-5,5 δισ. ευρώ ετησίως, που κάπως πρέπει να εξυπηρετηθεί και με τη συμβολή κατάρτισης ή κινήτρων από το κράτος» ανάφερε στη δευτερολογία του.

Ο CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου εκτίμησε πως τα έργα που κινητοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις, όπως τα ΣΔΙΤ και οι Παραχωρήσεις, κινδυνεύουν να μην είναι bankable, με τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κ. Καραμανλή, να αναγνωρίζει το πρόβλημα της εποχής υψηλού κόστους χρήματος και πληθωρισμού, τόσο για το cash flow των εταιρειών όσο και για την πρόσβαση σε δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v