Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2022

Πού θα κριθεί η ΑΜΚ της Lavipharm - Τι «περιμένει» η Fourlis - Σφηνάκια για ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς

Πού θα κριθεί η ΑΜΚ της Lavipharm - Τι «περιμένει» η Fourlis - Σφηνάκια για ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 19 Δεκεμβρίου πληροφορούμαστε ότι θα συζητηθεί η προσφυγή της BYD (αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εισηγμένη Π. Πετρόπουλος) για την απόρριψη της τεχνικής της προσφοράς στον διαγωνισμό των 250 απλών ηλεκτρικών λεωφορείων 12 μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ., προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι Κινέζοι «έχουν να δώσουν απαντήσεις» και πως υπάρχουν σαφείς πιθανότητες θετικής (γι’ αυτούς) έκβασης της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η απάντηση στην προσφυγή αποτελεί θέμα λίγων ημερών μετά τη συζήτησή της στις 19 Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν ήδη περάσει την τεχνική αξιολόγηση οι προσφορές των οίκων Yutong και Irizar.

 

FOURLIS: Χρηματιστηριακοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η μετοχή της Fourlis τιμωρείται στο ταμπλό του ΧΑ επειδή ο Όμιλος έχει ήδη υλοποιήσει πολλές επενδύσεις και έχει κάνει εκτενείς προεργασίες, προετοιμαζόμενος για μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, η οποία για διάφορους λόγους δεν έχει έρθει ακόμη (βλέπε πανδημία, ενεργειακή κρίση, ελλείψεις προϊόντων από την ΙΚΕΑ).

Έτσι, υποστηρίζουν, πως τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου θα μπορέσουν να εκτιναχθούν, όταν τελικά έρθει ο προσδοκώμενος αυτός αυξημένος τζίρος.

Τα θετικά λοιπόν νέα είναι πως το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ο Όμιλος καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων σε σύγκριση τόσο με το 2021 όσο και με το προπανδημικό 2019 και πως αν δεν δούμε κάποια αρνητική έκπληξη, δημιουργείται μια καλή βάση εκκίνησης για την πορεία του επόμενου έτους.

Επιπρόσθετα, μια προσδοκώμενη ανοδική πορεία του ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια θα περάσει και μέσα από την κατασκευή νέων κτιρίων (με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ζήτηση των προϊόντων ΙΚΕΑ) ενώ παράλληλα τα έπιπλα των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών είναι ιδιαίτερα παλιά και κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλαχθούν.

Οψόμεθα…

 

LAVIPHARM: Οριστικοποιήθηκαν οι όροι της ΑΜΚ της Lavipharm με την έκδοση περίπου δέκα νέων μετοχών για κάθε μία παλιά, με τιμή διάθεσης το 0,34 ευρώ.

Αν δηλαδή κάποιος μικροεπενδυτής κατέχει σήμερα μετοχές της εισηγμένης τρέχουσας αξίας 12.000 ευρώ, θα χρειαστεί περίπου εκατό χιλιάδες «φρέσκα» ευρώ για να διατηρήσει το ποσοστό του. Και ποιος αποφασίζει να βάλει τόσα λεφτά σε μια «περιφερειακή» μετοχή;

Άλλωστε, από τα 17 εκατ. μετοχές που διαθέτει σήμερα η Lavipharm, μόλις γύρω στις 450.000 κομμάτια αποκτήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο, δηλαδή από άτομα που γνώριζαν λίγο-πολύ τους όρους της ΑΜΚ και άρα πολύ πιθανόν να έχουν προετοιμάσει και τη συμμετοχή τους στην έκδοση.

Έτσι, πέρα από το ποσοστό των βασικών μετόχων που θα καλυφθεί μέσα από την εισφορά του project της κλονιδίνης (patch για την πίεση) συν ένα εκατ. ευρώ που θα καταβάλουν επιπλέον οι ίδιοι, το στοίχημα της έκδοσης θα παιχτεί στο κατά πόσο «γερά πορτοφόλια» θα αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Lavipharm θα επιστρέψει σε θετικά ίδια κεφάλαια (η μετοχή θα τεθεί εκτός καθεστώτος επιτήρησης), θα δικαιούται συμμετοχής σε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κρατικών κινήτρων, ενώ παράλληλα θα διευρύνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, μέσα από το patch της κλονιδίνης (ποιος άραγε μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τις οικονομικές επιδόσεις του;) και σειρά άλλων φαρμάκων που έχει εντάξει στη φαρέτρα της το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εισηγμένη έχει κάθε όφελος από την επικείμενη ΑΜΚ να αντλήσει και πρόσθετη ρευστότητα, καθώς οι δανειακές της πιέσεις είναι έντονες (34,19 εκατ. το καθαρό της χρέος στις 30/9/2022), ενώ παράλληλα απαιτείται και ζεστό χρήμα για επενδύσεις.

ΥΓ: Στα +4,15 εκατ. το EBIT του εννεαμήνου και στα -7,25 εκατ. (από -9,94 εκατ.) τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης.

 

EUROBANK-HELLENIC POST CREDIT: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Hellenic Post Credit από την τράπεζα.

Πριν τη συγχώνευση, η Eurobank εξαγόρασε το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Post Credit Α.Ε. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, η εξαγορά του 50% «διακανονίστηκε με συμψηφισμό απαιτήσεων, που κατείχε έναντι του άλλου μετόχου».

Ως εκ τούτου, σχετικές προβλέψεις ποσού 34 εκατ. ευρώ, που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί, χρησιμοποιήθηκαν για τον συμψηφισμό των αντίστοιχων απαιτήσεων.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Επαναδημοσίευσε την έκθεση αποτίμησης του κλάδου αποδοχής πράξεων πληρωμής (POS) η Εθνική Τράπεζα, χωρίς διαφορές σε σχέση με πέντε μήνες πριν. Ο κλάδος αποτιμήθηκε σε 307,7 εκατ. ευρώ από την KPMG

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος εισφέρεται από την Εθνική στο νεοσύστατο ίδρυμα πληρωμών NBG Pay, αποκτά έναντι της εισφοράς το 100% και εν συνεχεία πουλά το 51% της παραπάνω εταιρείας στην EVO Payments.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-SHNAPPI: Νέο Δ.Σ. με τη συμμετοχή πλέον και εκπροσώπων της τράπεζας απέκτησε η Shnappi AE, που αποτελεί το joint venture με τη Natech για την ανάπτυξη ψηφιακής τραπεζικής πλατφόρμας.

Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Χρ. Μεγάλου, Αντιπρόεδρος ο Αθ. Ναυρόζογλου, CEO ο Δημ. Λιτσικάκης (πρώην υπεύθυνος fintech της deVere σε ΗΑΕ) και μέλη Δ.Σ οι κ.κ. Al. Blades, Βασ. Κουτεντάκης, Χαρ. Αντωνίου, Γ. Λιακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς κάλυψε εξ ολοκλήρου αύξηση κεφαλαίου με μετρητά 19 εκατ. ευρώ της Shnappi AE, το περασμένο καλοκαίρι, αποκτώντας το 55% της εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v