Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2022

Αγορά ενέργειας: Στη δίνη της… φτώχειας - AΝΤ1: Το after sales βγαίνει στη σέντρα! - Big business από Νιτσιάκο και Υφαντή

Αγορά ενέργειας: Στη δίνη της… φτώχειας - AΝΤ1: Το after sales βγαίνει στη σέντρα! - Big business από Νιτσιάκο και Υφαντή

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Στις 7 Δεκεμβρίου ορίστηκε η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης με θέμα την έκδοση warrants (στο αμερικανικό fund LDA).

Η ελάχιστη απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία (33,3%) εκτιμάται ότι θα προκύψει και έτσι τότε θα ανακοινωθούν οι όροι της έκδοσης (στη χθεσινή γενική συνέλευση η διοίκηση κράτησε «κλειστά τα χαρτιά της»).

Εν τω μεταξύ, προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό η ρύθμιση-κούρεμα των τραπεζικών υποχρεώσεων της εισηγμένης, το υπόλοιπο των οποίων προβλέπεται να μηδενιστεί τον Αύγουστο του 2023. Επιπλέον, στα ακίνητα της εταιρείας γίνεται επανυπολογισμός της εύλογης αξίας, κίνηση που θα ενισχύσει ως ένα βαθμό την αποτίμησή τους στα λογιστικά βιβλία της εισηγμένης στις 31/12/2022.

Επί του παρόντος, ο κύκλος εργασιών της Προοδευτικής παραμένει μηδενικός. Η διοίκηση της εταιρείας έχει εξετάσει σειρά πιθανών επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση των οποίων ωστόσο απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τα warrants επιδιώκεται να αποτελέσουν το πρώτο βήμα.

ΥΓ: Στο μετοχικό κεφάλαιο της Προοδευτικής μετέχει με περίπου 3% η επίσης εισηγμένη εταιρεία Centric.

 

ΕΛΤΕ: Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου ζητά στελέχη με γνωστικό αντικείμενο την ελεγκτική, τη λογιστική και τη φορολογία από διάφορα επαγγελματικά υπόβαθρα προκειμένου να στελεχώσει τη νεοσύστατη «Συμβουλευτική Επιτροπή» της.

Χθες επίσης, η ΕΛΤΕ ανακοίνωσε το πλαίσιο με το οποίο οι ορκωτοί θα αξιολογούν (αρχής γενομένης από τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου για τη χρήση 2022) την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όπως και να το δεις, δεν μπορείς να πεις ότι ο μήνας φεύγει ευχάριστα. Οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν στην Ευρώπη και αυτό αποτυπώνεται ήδη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα.

Στα 377 ευρώ η κιλοβατώρα σκαρφάλωσε σήμερα η τιμή στην Ελλάδα, ενώ συνολικά στην Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια το κόστος φλερτάρει και πάλι με τα 400 ευρώ.

Εξαίρεση οι «συνήθεις ύποπτοι»: Σε Ισπανία και Πορτογαλία, η τιμή είναι μόλις 151 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Πολωνία 218 ευρώ…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ: Περίπου το 1/3 των νοικοκυριών σε 18 χώρες ανά τον κόσμο, κυρίως ανεπτυγμένες (αφού όλες ανήκουν στη Δύση, πλην της Κίνας, της Μαλαισίας και της Βραζιλίας), βρίσκεται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα με τελευταίο report της ΕΥ, καθώς ξοδεύουν το 10% ή και περισσότερο του εισοδήματός τους σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο!

Δυστυχώς στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, όμως τα συμπεράσματά της είναι πολύ χρήσιμα. Διότι «η φτώχεια φέρνει (και) γκρίνια».

Είναι πολύ σημαντικό ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχει «διαβρωθεί» σε πολύ μεγάλα τμήματα της αγοράς η εμπιστοσύνη προς τους προμηθευτές ενέργειας και τους θεσμούς που διέπουν την αγορά. Μόλις το 40% των καταναλωτών σε αυτές τις χώρες πιστεύει στη δυνατότητα των παρόχων ενέργειας να «δημιουργήσουν αξία» για τον πελάτη και την κοινότητά του. Περίπου το 35% έχει εμπιστοσύνη ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις προωθούν με δίκαιο τρόπο τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ενώ μόλις το 34% θεωρεί ότι οι κανονισμοί και η λειτουργία της αγοράς ενέργειας δημιουργούν οφέλη για τους ίδιους!

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, το γεγονός ότι μόνο το 41% των καταναλωτών νιώθει εμπιστοσύνη ότι θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε «καθαρές» ενεργειακές επιλογές και τη δυνατότητα να αγοράσει νέες ενεργειακές υπηρεσίες στο μέλλον!

Δεν έχουμε λόγο να πιστέψουμε ότι τα όσα έδειξε η μελέτη θα έχουν ιδιαίτερη διαφορά από το κλίμα ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές. Κι αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό, τόσο στους ιδιώτες εμπλεκόμενους στην ενεργειακή αγορά όσο και στις αρχές, ρυθμιστικές και κυβερνητικές.

ΥΓ: Τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών ενέργειας τα κατέγραψε η Κίνα, η Μαλαισία, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ενώ στον… πάτο βρέθηκαν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Γερμανία!

 

ΑΝΤΕΝΝΑ: Φίλος της στήλης αποφάσισε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του AΝΤ1+. Ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τη μονομερή απόφαση του σταθμού να μην του επιστραφούν τα είκοσι ευρώ που κατέβαλε για να παρακολουθήσει το Μουντιάλ, αλλά να παραταθεί από 6 σε 9 μήνες η συνδρομή που αναγκάστηκε να κάνει στο πρόγραμμα του συνδρομητικού καναλιού. Τα κατάφερε;

«Το να μιλήσω με κάποιον αποδείχθηκε τόσο δύσκολο όσο και το να παίξει ο AΝΤ1+ τους αγώνες», μας γράφει.
Γιατί; Επειδή, απλούστατα, δεν υπήρχε κανείς για να επικοινωνήσει ο έξαλλος συνδρομητής. Ο τηλεφωνητής που σήκωσε το τηλέφωνο δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε σε αυτοματοποιημένο μήνυμα «ενημέρωσης» που επαναλάμβανε τις πληροφορίες της ανακοίνωσης.

Προφανώς το να είσαι αυτές τις μέρες τηλεφωνητής στον AΝΤ1 μοιάζει αρκετά με το να είσαι γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουν -κανάλι και υπάλληλοι- τα… γαλλικά των οργισμένων συνδρομητών είναι να δηλώνουν όλοι αναρμόδιοι.

«Μόνο που αυτές οι “λύσεις” θυμίζουν άλλες εποχές και νοοτροπίες, που απέχουν πολύ από κοινούς τόπους στα εγχειρίδια των πωλήσεων και του after sales service, όπως η ικανοποίηση του χρήστη, η καλή επικοινωνία με τον πωλητή, ο σεβασμός του αγοραστή και η αίσθηση της συμφέρουσας συναλλαγής», καταλήγει ο αναγνώστης.

Εμείς θα συμφωνήσουμε ότι πέρα από το να φροντίζει κάποιος τη νομική του θωράκιση, όταν ξεχνά την «ικανοποίηση του πελάτη» σε τόσο ανταγωνιστικές αγορές, τελικά το πληρώνει και μάλιστα ακριβά.

 

ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ: Ο εκ Ηπείρου ορμώμενος «κοτοπουλάς» έσπασε πέρυσι τα κοντέρ. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 401 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη 13,3% και τα κέρδη της οικογενειακής επιχείρησης τα 3,129 εκατ. ευρώ (+33,25%).

Βέβαια η Νιτσιάκος, που είναι market leader στα πουλερικά, δραστηριοποιείται και στις ζωοτροφές παραγωγικών ζώων. Μια μπίζνα ιδιαίτερα προσοδοφόρα, πόσο μάλλον στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς.

 

ΥΦΑΝΤΗΣ: Νέες επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και νέα θυγατρική στη Γαλλία από τον No1 αλλαντοποιό της χώρας που τζιράρει ετησίως πάνω από 163 εκατ. ευρώ, έχει κέρδη άνω των 11,462 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Για τους ανταγωνιστές του, ο Υφαντής αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο λόγω της θέσης που κατέχει στον κλάδο αλλά και λόγω της απόδοσης ανά εργαζόμενο. Σε επίπεδο μητρικής κάθε ένας εξ αυτών παρήγαγε τζίρο 241.417 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v