Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2022

Νέες δουλειές για τον «λευκό ιππότη» των Starbucks-Ρεύμα: Στην Γερμανία €46 στην Ελλάδα €239!-Πού επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ

Νέες δουλειές για τον «λευκό ιππότη» των Starbucks-Ρεύμα: Στην Γερμανία €46 στην Ελλάδα €239!-Πού επενδύουν οι ΑΕΕΑΠ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ. Οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως λόγω της ακριβής ενέργειας, έθεσαν σε ασφυκτικό κλοιό τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες και με πτώση της ζήτησης.

Με βάση έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2022 σχεδόν 3 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (27,8%) δήλωναν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα. Σωρευτικά οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν καθόλου ρευστό ή τα διαθέσιμά τους επαρκούσαν το πολύ για ένα μήνα τον Ιούλιο του 2022 αντιστοιχούσαν στο 52%.

Αφραγκες δηλαδή μια στις δυο και ήταν ακόμα καλοκαίρι...

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η στήλη ασχολήθηκε και χθες με το θέμα του κόστους του ρεύματος στην Ελλάδα, αλλά οι εξελίξεις δεν την αφήνουν… ν’ αγιάσει.

Όπως και χθες, έτσι και σήμερα είμαστε μακράν η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι πια είδηση, υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το κόστος στην Ελλάδα σήμερα, 239 ευρώ η κιλοβατώρα, είναι πενταπλάσιο από αυτό στη Γερμανία (46 ευρώ) και τη Γαλλία (51 ευρώ).

Στη ζώνη των 80 ευρώ βρίσκονται τα περισσότερα κράτη στην κεντρική Ευρώπη. Οσο για την Ιβηρική, αφήστε το καλύτερα: 41 ευρώ σε Ισπανία, Πορτογαλία…

 

Σ. ΛΙΑΣΗΣ. Ο Mr Elements Capital, που έχει αποκτήσει τον νότιο τομέα της FAMAR, δηλαδή τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, και είναι ο «λευκός ιππότης» για τη διάσωση των Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο, «κτίζει» νέα θέση στην Ελλάδα. Παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου ίδρυσε την «Dolit Investments ΑΕ».

Σκοπός της νέας εταιρείας του κ. Λιασή, που ιδρύθηκε με κεφάλαιο 25.000 ευρώ, είναι οι δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης και οι δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding).

 

ΑΕΕΑΠ. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τα κεφάλαια των ΑΕΕΑΠ και άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων τοποθετήθηκαν στην πλειονότητά τους σε ξενοδοχεία, γραφεία υψηλών προδιαγραφών και επαγγελματικές αποθήκες.

Δεν θα μπορούσε μάλλον να είναι διαφορετικά καθώς οι ελάχιστες αποδόσεις των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στα εμπορικότερα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας, αν και ελαφρά μειωμένες, κυμάνθηκαν μεταξύ 5,6% και 6,4%, ενώ οι ελάχιστες αποδόσεις καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών στις εμπορικότερες θέσεις του κέντρου της Αθήνας κυμάνθηκαν μεταξύ 5,3% και 6,2%.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ΤτΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,7% ενώ στα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών κατά 2,4%. 

Τέλος, τα μισθώματα των γραφείων και των καταστημάτων, για το σύνολο της χώρας, παρουσίασαν άνοδο 0,9% και 2,5% αντίστοιχα, σε σχέση με το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2021.

 

ΜΠΥΡΑ. Η ακριτική ζυθοποιία που έχει βάλει σε μπελάδες τη Heineken, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, προχώρησε πρόσφατα σε μια μεταβολή στο καταστατικό της. Εκτός όλων των βασικών δραστηριοτήτων της, πλέον στους σκοπούς της είναι και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αιολικών και άλλων συναφών συστημάτων ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε και η τροποποίηση του επενδυτικού της σχεδίου. Η απόφαση ένταξης στον Αναπτυξιακό του 2016 είχε γίνει τέτοιες ημέρες πριν από τρία χρόνια. Με τα νέα δεδομένα το σχέδιο 2,2 εκατ. ευρώ θα τρέξει με 50% εξωτερική χρηματοδότηση (1,1 εκατ. ευρώ) και 50% χρήση φορολογηθέντων αποθεματικών/κερδών είς νέον (1,1 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 45% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης.

 

ΜΠΥΡΑ ΙΙ. Η στροφή των καταναλωτών προς τις μικρές ζυθοποιίες είναι γεγονός και δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Η αύξηση της ζήτησης λοιπόν είναι και ο λόγος που η «Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ» προχωρά στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής της που βρίσκεται στο Κιλελέρ. Η επένδυση προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Τώρα, αν διερωτάστε πόση μπύρα πούλησε, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία (χρήση 2021), οι πωλήσεις της υπερδιπλασιάσθηκαν στις 368.484 ευρώ από 136.608 ευρώ το 2020 ενώ για μια ακόμη χρονιά εμφάνισε ζημιές 146.727 ευρώ από ζημιές 163.543 ευρώ.

Φυσικά, η εταιρεία βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v