Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2022

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: Στρίβειν δια του... αρραβώνος - Αποχωρήσεις από το ΔΣ Σφακιανάκη - Σύμβαση ΟΛΘ με Σαββίδη

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: Στρίβειν δια του... αρραβώνος - Αποχωρήσεις από το ΔΣ Σφακιανάκη - Σύμβαση ΟΛΘ με Σαββίδη

ΧΡ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Νέες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της προωθεί η καλαματιανή βιομηχανία ξιδιού και μουστάρδας.

Τα δύο επενδυτικά της σχέδια ύψους 571.305 ευρώ και 527.300 ευρώ έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το μεν πρώτο, την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής μουστάρδας και το δεύτερο την επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης ξιδιού καθώς και την παραγωγή μουστάρδας και κρεμών βαλσαμικού.

Η καλαματιανή εταιρεία, που πέρυσι υλοποίησε επενδύσεις 1,051 εκατ. ευρώ, τζιράρει ετησίως πάνω από 5,255 εκατ. ευρώ -το 2021 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 21%- ενώ τα κέρδη της με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, δηλαδή στη χρήση του 2021, ανήλθαν σε 269.414,62 ευρώ, αυξημένα κατά 203,69% σε σχέση με το 2020.

 

MEDIFORM: Ότι η Ελλάδα γηράσκει δεν το μαθαίνετε από εμάς. Μια μικρή έρευνα στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αυτός ο γερασμένος πληθυσμός όμως έχει και ανάγκες. Όπως είναι οι πάνες ακράτειας.

Σε αυτή την κατηγορία επενδύει η Mediform που ιδρύθηκε το 1994. Το πρώτο επενδυτικό σχέδιο της ύψους 5,7 εκατ. ευρώ που αφορά στην ίδρυση στην Τανάγρα μονάδας παραγωγής πανών ενηλίκων και υποσέντονων εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο τον περασμένο Αύγουστο, ενώ μια ακόμη επένδυση, ύψους 2,997 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις 24 Νοεμβρίου. Το νέο επενδυτικό αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας της υφιστάμενης μονάδας.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παγκόσμια αγορά αποτιμάται σε 17,89 δισ. δολ. και αναμένεται να καταγράψει ετήσια ανάπτυξη 5,5% έως το 2032 και να αγγίξει τα 30,56 δισ. δολ.

 

OΛΘ: Σύμβαση υποπαραχώρησης με την Dimera Land&Property Ltd, εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη, ετοιμάζεται να υπογράψει -αν δεν το έχει κάνει ήδη- ο ΟΛΘ για τις πρώην αποθήκες ΠΑΕΓΑ.

Η διάρκεια της υποπαραχώρησης ανέρχεται σε 15 έτη με δυνατότητα μονομερούς παράτασης 13 ετών. Σε κάθε περίπτωση, η υποπαραχώρηση μπορεί να παραταθεί ως τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων από τον OΛΘ.

Ο OΛΘ θα εισπράττει 410 χιλ. ευρώ ετησίως (το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται κατά 1% ανά έτος), ενώ προβλέπεται περίοδος χάριτος ως προς την καταβολή του για 21 μήνες από την ημερομηνία ανάθεσης. Η Dimera Land & Property θα προχωρήσει σε επένδυση ανακατασκευής και αξιοποίησης του κτηρίου.

Προβλέπεται εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για τη φάση της ανακατασκευής και 500 χιλ. ευρώ, για τη φάση αξιοποίησης/εκμετάλλευσης ακινήτου.

Πρόκειται για τις παλαιές καπνικές αποθήκες, συνολικής επιφάνειας 13.700 τ.μ., τις οποίες θα μισθώσει η Deloitte, για να μεταφέρει εκεί το Deloitte Alexander Competence Center (DACC).

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Μετά τον Γ. Τανισκίδη, που παραιτήθηκε προ διμήνου από αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Σφακιανάκης, τη σκυτάλη έλαβε ο Χρήστος Χαρπαντίδης (Παπαστράτος), ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ., που συνεχίζει με 8 πλέον μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είτε τιτλοποίησαν τις απαιτήσεις από τα δάνεια του ομίλου (Cairo, Frontier) είτε βρίσκονται σε διαδικασία πώλησής τους (project Hermes).

 

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ: Μερικές φορές είναι να απορείς με τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, ειδικά μάλιστα όταν οι ενέργειές της αφορούν σοβαρά «θεσμικά» θέματα.

Ο λόγος για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όπου ο «συντονιστής» είναι αρμόδιος να επιλύει σε πρώτο επίπεδο θέματα προσφυγών που ασκούνται στους κόλπους των δήμων της Αττικής, κυρίως ενάντια σε αποφάσεις του δήμου, από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενίοτε και το αντίστροφο.

Στα χέρια της στήλης έπεσε μια τέτοια απόφαση ή, καλύτερα, μια τέτοια... μη απόφαση!

Ειδικότερα πρόκειται για επιστολή της ασκούσας καθήκοντα συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ενός δήμου, που είχαν προσφύγει ενάντια σε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι η συντονίστρια δεν κοινοποιεί την απόφασή της υπέρ ή κατά της προσφυγής, όπως θα ανέμενε ο αναγνώστης. Όχι, απλά ενημερώνει τους προσφεύγοντες ότι επειδή η ίδια δεν έδωσε καμία απάντηση σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικού νόμου του 2010, η προσφυγή θεωρείται... «σιωπηρώς απορριφθείσα» και να πάνε... αλλού αν θέλουν να βρουν το δίκιο τους.

Μιλάμε για εξαιρετική άσκηση δημόσιας διοίκησης από την εν λόγω «ασκούσα καθήκοντα συντονίστριας».
Πρόκειται βεβαίως και για μεγάλη «τρύπα» από την πλευρά του νομοθέτη. Διότι αν υποθέσουμε ότι ο εκάστοτε συντονιστής έχει μια προσφυγή που δύσκολα μπορεί να απορριφθεί, αλλά εκείνος (λέμε τώρα) θέλει να την απορρίψει, δεν χρειάζεται να ψάχνει για νομικά επιχειρήματα. Απλά δεν την εξετάζει για δύο μήνες και η προσφυγή... εξαφανίζεται δια της μεθόδου της «σιωπηρής απόρριψης».

Κάτι σαν το στρίβειν δια του... αρραβώνος μάς θυμίζει αυτό. Αργούμε να αποφασίσουμε και μετά... δεν χρειάζεται πια να αποφασίσουμε!

Καλό, ε;

;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v