Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 22 2022

Ο Ευ. Μυτιληναίος έπεσε… διάνα! - Aegean: Τα ντεσού της επένδυσης και τα warrants - Η οικοδομή πήρε την... κατηφόρα

Ο Ευ. Μυτιληναίος έπεσε… διάνα! - Aegean: Τα ντεσού της επένδυσης και τα warrants - Η οικοδομή πήρε την... κατηφόρα

ADMIRAL: Το είδαμε κι αυτό! Το ότι έχουν σουξέ τα αθλητικά είναι γνωστό και στα εγκαίνια των καταστημάτων των αλυσίδων γίνεται χαμός από followers και influencers. Μάλλον για να εξυπηρετηθεί η μεγάλη προσέλευση τα εγκαίνια της Admiral στη Νέα Ιωνία κράτησαν τρεις μέρες, από την Παρασκευή, 16 μέχρι την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου.

Η άλλη εκδοχή, που θέλει κάθε μέρα εορτασμού να αντιστοιχεί σε κάθε όροφο δεν «παίζει», γιατί το κατάστημα (Λεωφόρος Ηρακλείου 292) είναι τετραώροφο.

Σε κάθε περίπτωση, το σήμα που αναπτύσσει εταιρεία του Παναγιώτη Παναγάκου, με δίκτυο πάνω από 120 καταστήματα στην Ελλάδα, έκανε ντόρο στην τοπική αγορά.

 

DoValue: Κατατίθενται σήμερα μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων από δάνεια μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, που έχει βγάλει προς πώληση η doValue, για λογαριασμό των οχημάτων ειδικού σκοπού της τιτλοποίησης Cairo.

Το χαρτοφυλάκιο, με την κωδική ονομασία Heliopolis, περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των απαιτήσεων (67%) αφορά σε 4.048 δάνεια μικρών επιχειρήσεων (ονομαστική απαίτηση 510 εκατ. ευρώ και μικτή λογιστική αξία 210 εκατ. ευρώ). Το 92% των παραπάνω δανείων έχουν καταγγελθεί.

Χθες κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές για το χαρτοφυλάκιο Suez (ρυθμισμένα στεγαστικά βάσει του νόμου Κατσέλη), που επίσης έχει βγάλει προς πώληση η doValue για λογαριασμό των τιτλοποιήσεων Cairo.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Το Νοέμβριο, όταν τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο (TTF) ήταν στα €160/Mwh και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ακόμα υψηλότερες τιμές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς ήταν ο μόνος που είχε άλλη άποψη. Είχε προβλέψει ότι «προς το τέλος του έτους το TTF θα είναι στα €100/Mwh».

Δεν θα μπορούσε να πέσει πιο… διάνα! Χθες η τιμή του TTF υποχώρησε οριακά κάτω από τα €100/Mwh, ακολουθώντας μια σταθερά πτωτική πορεία τα προηγούμενα 24ωρα.

Και μιας και είπαμε τα «καλά νέα», να σας πούμε και τα κακά μαντάτα. Στην ίδια τοποθέτησή του, ο γνωστός επιχειρηματίας είχε συμπληρώσει ότι η τιμή του φυσικού αερίου μετά την πτώση «θα ανεβεί ξανά και αρκετά από την άνοιξη του 2023».

Προσδεθείτε…

 

ΑΚΙΝΗΤΑ: Η επίδραση της ανόδου του κόστους υλικών και ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται έντονα στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία μετά το πρώτο δίμηνο του 2022 υποχωρεί σημαντικά.

Στο οκτάμηνο, σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής, με μόνη εξαίρεση την κατηγορία των ξενοδοχείων, η οποία διατήρησε θετικό πρόσημο.

Ετσι, σε ετήσια βάση, καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (-8%) και καταστημάτων (-31,5%), ενώ υψηλοί είναι και οι ρυθμοί μείωσης σε όρους όγκου (-18,8% και -26,6% αντίστοιχα).

Αντίθετα, στον τομέα των ξενοδοχείων, η εικόνα είναι θετική ως προς τον αριθμό των νέων αδειών (32%) παρά τη μικρή κάμψη σε όρους όγκου.

 

ΑEGEAN: Χαμηλά κράτησε τους τόνους η διοίκηση της Αεροπορίας Αιγαίου σχετικά με την προβλεπόμενη επίδραση της επένδυσης για την ανάπτυξη ενός «σύγχρονου οικοσυστήματος υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα».

Όχι γιατί το εγχείρημα αυτό δεν προβλέπεται να αποφέρει κέρδη, αλλά επειδή οι όποιες αποδόσεις δεν θα έρθουν «με το καλημέρα» (θα χρειαστούν πέντε με επτά χρόνια για την ωρίμανση του project) και επίσης εξαιτίας του ότι η κερδοφορία του δεν αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο ποσοστό των συνολικών κερδών του ομίλου.

Αντίθετα, η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί πως πέρα από ένα project υποδομής και ανάπτυξης για τον κλάδο και για τη χώρα γενικότερα, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Aegean σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σε ό,τι αφορά τα warrants που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία, ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου Ευτύχης Βασιλάκης περιορίστηκε να πει πως η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στο κράτος και ότι -ανεξάρτητα από την πορεία της μετοχής και τα warrants- το τελευταίο θα πρέπει να είναι χαρούμενο, επειδή η εταιρεία επέστρεψε ήδη σε οικονομικές επιδόσεις υψηλότερες από το προπανδημικό 2019 και έτσι αποδίδει υψηλά φορολογικά έσοδα, προς όφελος του προϋπολογισμού και της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v