Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2022

Η βουτιά της ΛΥΚ και η κρίσιμη εξίσωση-Προσημείωση έναντι ομολογιακού στη Lamda-Ο ΑΒ και οι αυξήσεις μισθών

Η βουτιά της ΛΥΚ και η κρίσιμη εξίσωση-Προσημείωση έναντι ομολογιακού στη Lamda-Ο ΑΒ και οι αυξήσεις μισθών

ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΠΙΣ. Προς πώληση μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού βγαίνει σειρά ακινήτων των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν -μερικώς τουλάχιστον- οι πελάτες των δύο πρώην ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι βρίσκονται «στο περίμενε» από το… 2009!

Μεταξύ των ακινήτων που πωλούνται είναι αυτό επί της Λεωφόρου Κηφισίας 62 στο Μαρούσι και ένα δεύτερο επί της οδού Όθωνος 4 στο κέντρο της Αθήνας.

 

INFORM ΛΥΚΟΣ. Μεγάλη πτώση χθες για τη μετοχή μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, η μετοχή ξεκινώντας από το 1,87 ευρώ στις 21 Οκτωβρίου (ημέρα ανακοίνωσης του σχεδίου απορρόφησης της εισηγμένης από τη μητρική της Austria Cards) «πετάχτηκε» στα 2,50 ευρώ, για να κατρακυλήσει χθες στα 2,11 ευρώ (-16,93%).

Όπως είχε επισημάνει η στήλη, η τιμή της Inform Λύκος θα συναρτηθεί μεσοπρόθεσμα από την αποτίμηση που θα λάβει η μητρική Austrian Card, όταν αυτή διαπραγματευθεί παράλληλα στα Χρηματιστήρια της Βιέννης και της Αθήνας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της ΛΥΚ στα 2,11 ευρώ, προκύπτει συνολική χρηματιστηριακή αξία για την εισηγμένη στα 43,42 εκατ. ευρώ, ή στα 12,68 εκατ. για το 29,21% που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Το 29,21% της μειοψηφίας στη ΛΥΚ θα μετατραπεί σε 7,234% της Austrian Card μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, δηλαδή στο 7,234% της Austrian Card που θα κατέχει το 100% της Ιnform Λύκος και όχι το 70,79% που ελέγχει σήμερα.

Άρα, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΛΥΚ θα ωφεληθούν αν η Austrian Cards αποτιμηθεί όταν εισαχθεί στα Χρηματιστήρια της Βιέννης και της Αθήνας πάνω από τα 175 εκατ. ευρώ και θα ζημιωθούν στην αντίθετη περίπτωση.

Το 2021 ο όμιλος της Austrian Card είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών 178 εκατ. ευρώ, EBITDA 26,8 εκατ. και καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ. Στο φετινό εννεάμηνο, μόνο η Inform Λύκος σημείωσε EBITDA 11,1 εκατ. ευρώ, επίδοση υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2021.

 

LAMDA-ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Προσημείωση πρώτης τάξης επί του οικοπέδου, που αγόρασε πρόσφατα από την Ελληνικό ΑΕ η Lamda Riviera, προκειμένου να αναπτύξει εμπορικό κέντρο, πρόκειται να εγγράψουν Eurobank και Πειραιώς ως τον Μάιο του 2023.

Η προσημείωση θα ανέρχεται στο ποσό των 416,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται προς εξασφάλιση του ομολογιακού 347,2 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλυψαν οι πιστώτριες τράπεζες τον Ιούνιο του 2021.

 

ΕΛΧΑ-ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Χθες η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε την υπογραφή των τελικών εγγράφων για την υλοποίηση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Cosmos Aluminium, της οικογένειας Ξ. Καντώνια. Οι δύο πλευρές είχαν γνωστοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο την πρόθεση συγχώνευσης της ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium.

Από το Νοέμβριο βέβαια, επήλθε μια μικρή αλλαγή. Τότε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατείχε το 80% της ΕΤΕΜ. Μέσα στο Δεκέμβριο αγόρασε από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και το υπόλοιπο 20%, έναντι τιμήματος 4,02 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της ΕΤΕΜ, για την παραπάνω συναλλαγή, εκτιμήθηκε σε 20,1 εκατ. ευρώ.

Δεν ξέρουμε αν η ΕΤΕΜ θα αποτιμηθεί 20,1 εκατ. ευρώ, κατά τη συγχώνευση με την Cosmos Aluminium. Ως αποτέλεσμα πάντως της εισφοράς του 100% των μετοχών της ΕΤΕΜ στην Cosmos η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα λάβει ως αντάλλαγμα το 15% της νέας εταιρείας.

 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. Προ ημερών η εν Ελλάδι θυγατρική του Βελγο-Ολλανδικού ομίλου Ahold-Delhaize ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση του βασικού μισθού των εργαζομένων της, διατήρηση του έξτρα επιδόματος για ολόκληρο το 2023 και αύξηση της έκπτωσης που έχει το προσωπικό για αγορές από την αλυσίδα.

Το θέμα της αύξησης των μισθών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, δεν ήταν στην ατζέντα της διοίκησης της ΑΒ Βασιλόπουλος πριν από έναν μήνα. Όταν στις 14 Νοεμβρίου, στην επίσημη πρώτη του νέου επικεφαλής της αλυσίδας Νίκου Λαβίδα, το Euro2day.gr του είχε απευθύνει σχετική ερώτηση, ο ίδιος είχε μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις για το 2023.

Εν τέλει, ίσως, υπό την πίεση των βασικών της ανταγωνιστών που προχώρησαν σε αυξήσεις, η αλυσίδα αποφάσισε (και ορθώς θα συμπληρώσουμε εμείς), να επισπεύσει τις αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v