Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2023

Στη 2η φάση τα πακέτα Suez-Heliopolis *«Πικρίζει» και η μπίρα *Ανοίγει το παιχνίδι στην TV *H αιχμή της Energean για το αέριο

Στη 2η φάση τα πακέτα Suez-Heliopolis *«Πικρίζει» και η μπίρα *Ανοίγει το παιχνίδι στην TV *H αιχμή της Energean για το αέριο

ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε βιντεάκια για τους νέους «ανέβασε» στα social media ο ΣΥΡΙΖΑ, με το γενικό σλόγκαν «Χάου Του». Κατά γενική ομολογία, το 5ο ήταν επιεικώς ατυχέστατο: είχε αποδέκτες τους φοιτητές και ο νεαρός που εμφανίζεται να δίνει το στίγμα στο κάθε βίντεο, λέει: «Πώς να κάνεις μία ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή; Περνάς στη Σχολή που θέλεις, διαβάζεις με τους φίλους σου και κυνηγάς το όνειρό σου… Α, ξέχασα ότι η αστυνομία μπαίνει στα πανεπιστήμια και δέρνει. Άδικο δεν είναι;».

Γιατί ατυχέστατο; Διότι (όπως συμφώνησαν πολλοί και εντός ΣΥΡΙΖΑ) τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτοετής σίγουρα δεν αφορούν την... αστυνομία. Υπάρχουν άλλα υπαρκτά θέματα, για αντιπολίτευση, όπως η δυνατότητα των γονιών να σηκώσουν το οικονομικό βάρος, κυρίως όταν η εισαγωγή έχει γίνει σε σχολή μακριά από την οικογενειακή εστία, το επίπεδο των σπουδών, οι ελλείψεις σε υποδομές και η ανασφάλεια για το αν το μελλοντικό πτυχίο θα αποτελέσει διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, το «αυτογκόλ» είναι πολύ σημαντικό για να παραβλεφθεί, δίνοντας πολεμοφόδια σε όσους υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στον χώρο της Παιδείας, αδυνατεί να συμπορευτεί με τις πραγματικές ανησυχίες και τα προβλήματα του κόσμου. 

 

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ: Διορθώθηκε χθες μέσω σχετικής τροπολογίας -που συμπεριλήφθηκε στο ν/σ του ΥΠΟΜΕ για την ασφάλεια των αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών- το πρόβλημα που εμπόδιζε τους εργολήπτες να κατέβουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς τα πτυχία τους (από 3η έως 7η τάξη, δηλαδή οι πάντες) έληξαν στο τέλος του 2022.

Με την τροπολογία δόθηκε παράταση προθεσμιών για τις ρυθμίσεις των μητρώων και ουσιωδώς αφαιρέθηκε το εν λόγω εμπόδιο, στο οποίο εν μέρει αποδίδεται και το μπαράζ αναβολών διεξαγωγής διαγωνισμών (δημόσιων και ιδιωτικών έργων).

Ασφαλώς, η πληθώρα των διαγωνισμών που βρίσκονται εν εξελίξει σε διάφορα στάδια (α’ φάση, β’ φάση, ανταγωνιστικό διάλογο κ.λπ.) έχουν και άλλους λόγους να οδηγηθούν σε αναβολή, όπως πιθανές ενστάσεις ή απλώς διαδικασίες που σχετίζονται με την πολυπλοκότητά τους, ωστόσο, τουλάχιστον το τεχνικό κώλυμα των ληγμένων πτυχίων προσπεράστηκε.

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Αίφνης, χωρίς τυμπανοκρουσίες και σε νομοσχέδιο που ασχολείται με… αεροπορικά και σιδηροδρομικά ατυχήματα, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο ώστε εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης να μπορούν να εμπλακούν σε επιχειρήσεις που ελέγχουν ελεύθερα κανάλια και ραδιόφωνο.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για σημαντικές ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό τοπίο καθώς, πρακτικά, Nova (που είχε προσφύγει για το θέμα στις ευρωπαϊκές αρχές, έχοντας προφανώς σχετικό ενδιαφέρον), Cosmote TV και Vodafone TV θα μπορούν να αποκτήσουν συμμετοχή σε τηλεοπτικά κανάλια. Προσώρας δεν έχει ακουστεί κάτι στην αγορά, αλλά πιθανολογούμε ότι αυτό δεν θα αργήσει πολύ. Μένει να φανεί αν θα έχουμε και... ατυχήματα, όπως ο τίτλος του νομοσχεδίου.

Υ.Γ. Δεν αποκλείεται με αφορμή την τροπολογία να λυθεί και ένας γρίφος. Ποιος τελικά ήταν ο αγοραστής του 50% της Alpha TV που πούλησε τον Ιούλιο η Motor Oil στη λουξεμβουργιανή Primos Media, της οποίας τον τελικό ιδιοκτήτη εξακολουθούμε να αγνοούμε.

 

ΙΟΝ: Προσλήψεις ξεκινά, όπως μαθαίνει η στήλη, η γνωστή σοκολατοβιομηχανία, σημαντικό πακέτο μετοχών της οποίας έχει περάσει στον έλεγχο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο η ΙΟΝ Α.Ε. αναζητά National Key Account Manager, πλήρους απασχόλησης, για να στελεχώσει το Τμήμα Πωλήσεων.

Όσοι πιστοί... προσέλθετε.

 

ΜΠIΡΑ: Στη στήλη αρέσει η μπίρα και το έχει πληρώσει ακριβά. Σε λίγες ημέρες από σήμερα θα κληθεί να το πληρώσει ακόμη ακριβότερα αφού οι μεγάλοι παίκτες έχουν προαναγγείλει ανατιμήσεις 15%, όπως επισημαίνει στη στήλη λιανέμπορος.

Δεν είναι οι μοναδικοί. Τις ανατιμήσεις των μεγάλων, λόγω αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, θα ακολουθήσουν κατά πόδας και οι μικρότεροι παίκτες.

Ένας εξ αυτών που συγκράτησε τις τιμές των προϊόντων του το 2022 έχασε τα μισά του EBITDA...

 

ENERGEAN: «Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν τη σημασία ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής ενεργειακής παραγωγής. Ελπίζουμε ότι η εύστροφη πολιτική που έχουμε δει σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι δυνατό να ακολουθηθεί συνολικά στην περιοχή, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επενδύσεων που είναι απαραίτητη για την ανάδειξη της αξίας που κρύβεται στο υπέδαφος».

Η δήλωση προέρχεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Energean Μαθιό Ρήγα, με αφορμή την ανακοίνωση της εταιρείας για την αύξηση της παραγωγής της σε φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ.

Αλλά γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που καταβαραθρώνει τον ρόλο του φυσικού αερίου.

Αυτό δεν είναι καμπανάκι, κουδούνα είναι! Μαξίμου, λαμβάνει;

 

SUEZ-HELIOPOLIS: Τους επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση των διαγωνισμών Suez και Heliopolis, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, ενημέρωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι.

Το χαρτοφυλάκιο με την κωδική ονομασία Heliopolis περιλαμβάνει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 392,5 εκατ. ευρώ και ονομαστικής απαίτησης 793,2 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των απαιτήσεων (67%) αφορά σε 4.048 δάνεια μικρών επιχειρήσεων (ονομαστική απαίτηση 510 εκατ. ευρώ και μικτή λογιστική αξία 210 εκατ. ευρώ). Το 92% των παραπάνω δανείων έχουν καταγγελθεί.

Το project Suez αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ, που ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες. Το 92% του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη πριν το 2020 και έκτοτε τηρεί τη ρύθμιση. Το υπόλοιπο 8% αφορά σε δάνεια, που εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του ίδιου νόμου.

 

AEGEAN BALTIC BANK: Δύο μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για την εξαγορά της. Στους μνηστήρες δεν υπάρχει τράπεζα παρά μόνο ισχυροί επιχειρηματίες. Η στήλη πληροφορείται ότι η ολοκλήρωση του deal αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου και αφού προηγηθούν, όπως είναι αναμενόμενο, οι δεσμευτικές προσφορές.

Προς το παρόν έχουν πιάσει δουλειά οι δικηγόροι, οι σύμβουλοι και συνεχίζονται οι επαφές με τους δύο επενδυτές που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές.

Μαθαίνουμε ότι ο ένας εξ αυτών είναι ο γνωστός από τις τοποθετήσεις του στην τράπεζα Πειραιώς Τέλης Μυστακίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v