Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2023

Η Πλαίσιο και τα… κεράσια - Κοινοτικά κονδύλια: Πού πάσχει η απορρόφηση - Καλύτερο p/e ψάχνει η Παπουτσάνης

Η Πλαίσιο και τα… κεράσια - Κοινοτικά κονδύλια: Πού πάσχει η απορρόφηση - Καλύτερο p/e ψάχνει η Παπουτσάνης

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για επερχόμενο νέο «ντιλ» στις κατασκευές δεν εμπόδισαν χθες τη μετοχή να κινηθεί αντίθετα από τον δείκτη, μετά ίσως και από την κόπωση της έντονης ανόδου επί πολλές ημέρες.

Οι πληροφορίες περί πώλησης της ΑΚΤΩΡ, πάντως, επιμένουν σε βαθμό που θυμίζει ξεκάθαρα το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Επαφές, να το πούμε πιο συγκεκριμένα, γίνονται, δεν είναι όμως ευδιάκριτο πόσο ουσιαστικές θα αποδειχθούν -και όχι μόνο από την πλευρά των δυνητικών αγοραστών.

Ως δυνητικούς αγοραστές η αγορά ξεχωρίζει εκείνους που α) είχαν στο παρελθόν προσωπικές εμπειρίες με το μαγαζί (άρα, σε διαφορετικό βεβαίως βαθμό, το ξέρουν κι από μέσα) και β) φέρονται να έχουν μεγάλα σχέδια, χωρίς να έχουν αντίστοιχου μεγέθους εγκατεστημένο μηχανισμό -και ανεκτέλεστο.

Πιο πολύς «θόρυβος» για το θέμα έγινε πρόσφατα με την πλευρά του Δημήτρη Κούτρα (που έφαγε την ΑΚΤΩΡ με το... κουτάλι επί 40 χρόνια!), παρέα με τους Κύπριους της Wade Adams, αλλά στο παιχνίδι με κάποιον τρόπο φαίνεται να παίζει (θα έχει και την… πλάκα του αν ευοδωθεί κάτι τέτοιο, λόγω των όσων προηγήθηκαν) και η Intrakat του γνωστού «τριδύμου».

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου άλλωστε έχει διατελέσει διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ: Όπου ακούς πολλά… κεράσια, λέει η παροιμία, κράτα και μικρό καλάθι. Αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της καλής εταιρείας, που σύντομα θα εξέλθει οριστικά από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, σε ό,τι αφορά τις φήμες περί πώλησής της, «εδώ και τώρα».

Φίλος της στήλης, με μακρά εμπειρία (και πολλά κονέ) στον επενδυτικό χώρο, αφού προηγουμένως τόνισε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα που να υποδεικνύει ότι η οικογένεια Γεράρδου κάνει… βόλτες και πουλάει την εταιρεία, πριν ακόμη βγουν οι μετοχές από το ταμπλό, ρώτησε ρητορικά: «Έχουν κάποιο λόγο να βιάζονται οι Γεράρδοι; Η εταιρεία βγήκε με αποτίμηση τα ίδια κεφάλαιά της, έχει 40 εκατ. ταμείο και μόλις 12 εκατ. δανεισμό. Αν την έβγαζαν έχοντας ήδη συμφωνία, τότε δεν θα έψαχναν. Αν είναι να την πουλήσουν στο μέλλον, ολόκληρη ή ένα μέρος, μπορούν να το κάνουν με την… ησυχία τους και σε πιο κατάλληλη περίοδο. Ακόμη κι αν θέλουν να πάρουν πίσω γρήγορα τα λεφτά που έδωσαν για να τη βγάλουν από την αγορά, τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι μπορούν να το κάνουν εύκολα, χωρίς να πουλήσουν».

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία της οικονομίας τη φετινή χρονιά, λόγω του ευρύτερου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί, φαίνεται ωστόσο πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα σαφώς ελκυστικό P/E στη μετοχή της Παπουτσάνης.

Πρώτον, γιατί η εισηγμένη έχει ως στόχο για μια ακόμη χρονιά να ανεβάσει τον όγκο των πωλήσεών της κατά 10% έως 15%.

Δεύτερον, επειδή οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας κινούνται αυτή την περίοδο χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Τρίτον, διότι έχει συμφωνηθεί αύξηση τιμών πώλησης με πολλούς βιομηχανικούς πελάτες σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το πρώτο φετινό τρίμηνο και 

τέταρτον, γιατί υλοποιείται σειρά κινήσεων που αποσκοπεί στη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται ανά μονάδα, ενώ επίσης ψαλίδι στα κόστη θα προκύψει και από το γεγονός ότι η εισηγμένη θα χρησιμοποιεί φέτος δικούς της αποθηκευτικούς χώρους (περυσινή επένδυση) και έτσι δεν θα χρησιμοποιεί τις σχετικές υπηρεσίες τρίτων.

Οψόμεθα…

 

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ: Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ταιριάζει γάντι η φράση βρέχει χρήματα και αυτοί κρατάνε ομπρέλα. Και εξηγούμαστε. Το υπουργείο είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων για την Αλιεία. Λοιπόν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, από τα 380 εκατ. ευρώ που έχουν στον «κουμπαρά», έχει απορροφήσει μόλις τα 203 εκατ. ευρώ.

Αυτό σίγουρα δεν το λες επιτυχία, μάλλον το αντίθετο. Προκειμένου να μη χαθούν οι πόροι, που στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο είναι περισσότερα τα λεφτά, επιχειρείται το διάστημα αυτό, μέσω της αναθεώρησης, να μεταφερθούν πόροι στην τρέχουσα περίοδο και να απενταχθούν έργα τα οποία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

 

ΕΣΠΑ: Όμως δεν είναι και τα μόνα κοινοτικά κονδύλια τα οποία φαίνεται να μην μπορούμε να τα απορροφήσουμε με τον ρυθμό που θα έπρεπε. Προβλήματα συνεχίζονται να εντοπίζονται στη διαχείριση απορριμμάτων και στα ψηφιακά έργα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v