Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2023

Ο Ελληνας τραπεζίτης που έβαλε στην τσέπη 1 εκατ. ευρώ! - «Τιμωρεί» το ΓΕΜΗ την ξεχασιάρα Wolt - To placement της Ideal

Ο Ελληνας τραπεζίτης που έβαλε στην τσέπη 1 εκατ. ευρώ! - «Τιμωρεί» το ΓΕΜΗ την ξεχασιάρα Wolt - To placement της Ideal

ΚΥΠΡΟΣ: Με αφορμή τη διάψευση δημοσιεύματος του CBS News, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που δείχνουν το πόσο μεγάλη είναι η «απεξάρτηση» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τη Ρωσία κατά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν πριν το 2013 (έτος εισόδου στο μνημόνιο, κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε Κύπρου και Λαϊκή).

Σύμφωνα λοιπόν με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, στο τέλος του 2021, τα συνολικά δάνεια με έκθεση τη Ρωσία αποτελούσαν μόλις το 0,8% των συνολικών χορηγήσεων. Ταυτόχρονα οι σχετικές καταθέσεις αντιστοιχούσαν μόλις στο 3,8% των συνολικών, έναντι του 40% το 2013.

 

E-COMMERCE: Ποια είναι τελικά τα μεγαλύτερα πορτοφόλια του online shopping, δηλαδή ποιοι ξοδεύουν περισσότερο ανά αγορά; Σύμφωνα με το eCommerceDB, οι Αμερικανοί διαθέτουν κατά μέσο όρο 109,3 δολάρια ανά ηλεκτρονική αγορά. Το ποσό αυτό είναι 16 δολάρια υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (92,9 δολάρια). Στη δεύτερη θέση, με 106 δολάρια ανά παραγγελία, βρίσκονται οι Ιάπωνες, ακολουθούν οι Καναδοί και οι Γερμανοί με 93 δολάρια και έπονται οι Αυστραλοί, οι Νοτιοκορεάτες, οι Γάλλοι και οι Κινέζοι. Οι τελευταίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 69 δολάρια.

Τώρα αν διερωτάστε σε ποια θέση βρισκόμαστε εμείς, αυτό παραμένει άγνωστο, διότι το ραντάρ του eCommerceDB δεν μας έχει πιάσει.

Ακόμη…

 

WOLT: Το Euro2day.gr σας έχει ενημερώσει ότι τουλάχιστον 38.000 επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες στη δημοσιότητα στο ΓΕΜΗ έχουν «ξεχάσει» όχι μόνο να αναρτήσουν τις οικονομικές καταστάσεις, αλλά και να πιστοποιήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο ή ακόμη και να προβούν σε δημοσίευση ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης. Και για αυτό τον λόγο βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής καταχωρίσεων στο ΓΕΜΗ.

Μεταξύ αυτών που έχουν «ξεχάσει» να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις είναι και η Wolt Υπηρεσίες Φαγητού ΜΑΕ. Μάλιστα χθες το «μηχανάκι» του ΓΕΜΗ τής έβγαλε «κίτρινη κάρτα» -η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς αναστολής καταχωρίσεων.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο δεύτερος βασικός παίκτης του delivery αγνοεί τις υποχρεώσεις δημοσιότητας που απορρέουν από τη νομοθεσία. Εν αντιθέσει πάντως με τη Wolt, η ομόσταυλη Wolt Market, έστω και με καθυστέρηση, δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις της για το 2021, στις αρχές του τρέχοντος έτους.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Κι όμως υπάρχει! Ο λόγος για Ελληνα τραπεζίτη που εισέπραξε το 2021 αμοιβές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η στήλη αλίευσε την πληροφορία στην έκθεση της EBA αναφορικά με τους υψηλά αμειβόμενους Ευρωπαίους τραπεζίτες. Ενα κλαμπ που αριθμεί 1.957 στελέχη (αριθμός-ρεκόρ), στο οποίο εντέλει υπάρχει και ελληνική συμμετοχή.

Όπως διαβάζουμε, πρόκειται για στέλεχος στο retail banking το οποίο είχε μισθό 279.630 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, έλαβε ως «μεταβλητή αμοιβή» υπερδιπλάσιο ποσό ή 735.773 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές απολαβές να φτάσουν το 1.015.403 ευρώ.

Ποιος είναι; Θα σας γελάσουμε καθώς η ΕΒΑ δεν δίνει ονόματα. Δεν είμαστε και κουτσομπόλες…

 

IDEAL: Θετική εντύπωση προκάλεσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η διάθεση μέσω ενός mini placement του 2,5% της Ideal σε θεσμικά και μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια του εσωτερικού. Όπως λέγεται, μερίδιο στην όλη υπόθεση είχε η Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ και η πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε για την εισηγμένη.

Τι εταιρεία όμως είναι η Ideal;

Όπως συχνά έχει αναφέρει η στήλη, πρόκειται για ένα πολυμετοχικό και εισηγμένο private equity. Ωστόσο, με βάση την τρέχουσα δομή του ομίλου και τις προβλέψεις των οικονομικών του επιδόσεων για την επόμενη πενταετία (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), πρόκειται για όμιλο, ο οποίος το 2027 θα εμφανίζει σαφώς υψηλότερο κύκλο εργασιών και πολύ μεγαλύτερο EBITDA, του οποίου το 44% θα προέρχεται από τη δραστηριότητα της τεχνολογίας (κλάδος ΙΤ) και το 56% από τη βιομηχανία, δηλαδή από τομείς που συνήθως διαπραγματεύονται με δείκτες P/E υψηλότερους από τον μέσο όρο της αγοράς.

Με βάση τώρα τα στοιχεία του ταμπλό (τρέχουσα αποτίμηση της Ideal γύρω στα 137 εκατ. ευρώ) και τα εκτιμώμενα προσαρμοσμένα κέρδη της Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ για το 2022 (16,6 εκατ. ευρώ), προκύπτει μονοψήφιος δείκτης P/E χωρίς να συνυπολογίζεται το προβλεπόμενο από τη χρηματιστηριακή εταιρεία growth της Ιdeal για τα επόμενα έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v