Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2023

Γιατί δεν πανηγυρίζουν οι servicers για τον Αρειο Πάγο - Η επέκταση Σκλαβενίτη και η «αστοχία» Carrefour - ΕΣΠΑ: Κάλλιο αργά...

Γιατί δεν πανηγυρίζουν οι servicers για τον Αρειο Πάγο - Η επέκταση Σκλαβενίτη και η «αστοχία» Carrefour - ΕΣΠΑ: Κάλλιο αργά...

SiNSAY: Χαμός στο Ηράκλειο με το opening του πρώτου καταστήματος στο Talos Plaza την περασμένη Παρασκευή. Ενθουσιασμένο ήταν πάντως και το προσωπικό για τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του καταστήματος, που δημιούργησε θέσεις για 20 εργαζόμενους.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, στο περιθώριο των εργασιών ενόψει του ανοίγματος, μέχρι συρτάκι χόρεψαν!

Παρότι στην Κρήτη...

 

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Και επισήμως από την περασμένη Παρασκευή τα τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας Γέγος που απέκτησε ο Σκλαβενίτης εντάχθηκαν στο δίκτυό του. Τα νέα καταστήματα βρίσκονται σε Αρτέμιδα, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή για τη φετινή χρονιά αφού η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι ο market leader του κλάδου δεν θα περιοριστεί μόνο στα 4 αυτά καταστήματα.

Νέα από το μέτωπο των εξαγορών αναμένονται λίαν συντόμως.


CARREFOUR: Δύσκολοι καιροί για τον Γάλλο λιανέμπορο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο εγχώριο λιανεμπόριο. Πρόσφατα έχασε 86 σούπερ μάρκετ στο Βέλγιο από την Intermarché. Όμως δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω και βλέπει ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω franchising για να αντικαταστήσει μέρος του χαμένου δικτύου.

Στην Ελλάδα το brand αναπτύσσει η Retail & More A.E. Σήμερα λειτουργούν 13 καταστήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ή 12 με βάση αυτά που εμφανίζονται στον διαδικτυακό της τόπο. Όπως και να έχει, είτε 12 είτε 13, η ουσία είναι ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση με τον σχεδιασμό της διοίκησής της.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2021 (αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο), η Retail & More σχεδίαζε το 2022 τη δημιουργία δικτύου 20 καταστημάτων franchise με το σήμα Carrefour και προέβλεπε πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ.

Τον αριθμό των καταστημάτων δεν τον πέτυχε, αν έπεσε μέσα στον τζίρο θα το μάθουμε σε λίγους μήνες από σήμερα.

 

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: Το ντεμπούτο της στην κυπριακή αγορά ετοιμάζει η JD, που ανοίγει οσονούπω το πρώτο της κατάστημα στη Λεμεσό, στο εμπορικό κέντρο My Mall Limassol. Ο βρετανικός κολοσσός αθλητικών ειδών, με εφαλτήριο την Ελλάδα, όπου ήρθε πριν από δύο χρόνια περίπου, μέσω της εξαγοράς της Cosmos Sports, αρχίζει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο του λιανεμπορίου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να επεκτείνεται και στην Ελλάδα με δικά της καταστήματα. Πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει θέση στο εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό και μάλιστα δίπλα στο Intersport, στο οποίο, παρεμπιπτόντως, ο όμιλος Fourlis έχει κάνει σημαντική επένδυση ανακαίνισης, καθιστώντας το σημείο το πρώτο eco friendly κατάστημα Intersport στον κόσμο! Στο ίδιο mall, στο River West Open, λειτουργεί και Decathlon.

Το «στενό μαρκάρισμα» στους μεγάλους παίκτες άρχισε νωρίτερα, αφού το πρώτο JD άνοιξε στα Σπάτα, στο εμπορικό κέντρο Smart Park, όπου έχει παρουσία η γαλλική Decathlon αλλά και η Intersport.

 

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Με μεγάλη μετριοπάθεια αντιμετωπίζουν τράπεζες και servicers τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται για γρήγορη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αναφορικά με την υπόθεση νομιμοποίησης των servicers να προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς εξουσιοδότηση από τον κάτοχο των απαιτήσεων.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας ως την έκδοση της απόφασης κυμάνθηκε πέρυσι μεταξύ 4 και 9 μηνών. Ακόμη και αν συντομευθούν οι χρόνοι, υπό την πίεση να υπάρξει λύση, δύσκολα θα εκδοθεί απόφαση προεκλογικά.

Η εισήγηση του αντεισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλου ήταν θετική για τους servicers και τα SPVs τιτλοποιήσεων ή τους επενδυτές που αγόρασαν χαρτοφυλάκια, υπήρχαν, όμως, επισημάνσεις που θα συζητηθούν.

Μία εξ αυτών ήταν η αναφορά του ότι το ζήτημα της δυσλειτουργίας στις διατάξεις των δύο νόμων (ν.3156/2003 και ν. 4345/2015) θα έπρεπε να έχει λυθεί νομοθετικά.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Εντός της εβδομάδας, με βάση τα όσα ανακοίνωσε προ ημερών ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, κάνει πρεμιέρα η δράση Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ ύψους 300 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Έπεται η Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Οπως μαθαίνει η στήλη, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους, δέχθηκε δεκαπλάσιο αριθμό από τον αναμενόμενο.

Όμως η στήλη δεν μπορεί να μη σταθεί στην καθυστέρηση που υπάρχει στην ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου όπως αυτό παρουσιάζεται στην ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Με βάση αυτό λοιπόν, ο εκτιμώμενος χρόνος έναρξης των εν λόγω δράσεων -και όχι μόνον αυτών- ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα συμπληρώσουμε εμείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v