Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2023

Ουκρανία: Κρίσιμη καμπή στο πολεμικό μέτωπο - Η Mytilineos και οι… 4 εποχές - Σφηνάκια για Fourlis, Ευρωσύμβουλοι

Ουκρανία: Κρίσιμη καμπή στο πολεμικό μέτωπο - Η Mytilineos και οι… 4 εποχές - Σφηνάκια για Fourlis, Ευρωσύμβουλοι

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Έχουμε καιρό να ασχοληθούμε με τα πολεμικά, καθώς δεν θέλουμε να ζαλίζουμε τους αναγνώστες παρά μόνο όταν υπάρχουν σημαντικά νέα που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση. Δυστυχώς, ακριβώς όπως οι ήττες των Ρώσων πριν από κάποιους μήνες ανάγκασαν τον Πούτιν να προχωρήσει σε κλιμάκωση της σύρραξης, μέσω της μερικής επιστράτευσης που ως τότε είχε προσπαθήσει να αποφύγει για εσωτερικούς λόγους, έτσι οι τρέχουσες δυσκολίες των Ουκρανών οδηγούν στο επόμενο σκαλοπάτι αυξημένης έντασης.

Η κίνηση της Δύσης να αποφασίσει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard και Abrams, το συντομότερο, φανερώνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα κρίσιμη καμπή, που δεν είναι άσχετη με τις στρατιωτικές επιτυχίες των Ρώσων, το τελευταίο διάστημα, στο Σολεντάρ, στο Μπαχμούτ (που είναι πια στα όρια της πλήρους περικύκλωσης), στη Ζαπορίζια και στο Ουγκλεντάρ.

Αυτό που φοβάται η Δύση είναι ότι η κατάρρευση των ουκρανικών θέσεων, με επίκεντρο το Μπαχμούτ, μπορεί να οδηγήσει σε κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του Ντονμπάς (πρακτικά του Ντόνετσκ, αφού το Λουγκάνσκ τελεί ήδη υπό ρωσικό έλεγχο) επιφέροντας καίριο ψυχολογικό, επικοινωνιακό, αλλά και ουσιαστικό πλήγμα στην ουκρανική αμυντική προσπάθεια.

Το θέμα, πρακτικά, είναι αν ο αριθμός των αρμάτων αλλά και ο χρονισμός της αποστολής τους θα προλάβει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και να επιτρέψει αντεπίθεση των Ουκρανών στις ίδιες ή άλλες περιοχές. Κάτι που ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

ΥΓ: Δεν είναι τυχαία η διστακτικότητα που είχε η δυτική συμμαχία στην αποστολή σύγχρονων βαρέων αρμάτων στην Ουκρανία. Αφενός, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της και αφετέρου, επειδή στην πλειονότητά τους τα άρματα αυτά θα είναι γερμανικής κατασκευής, η αποστολή τους θα αξιοποιηθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας, ως επιχείρημα ότι βρίσκεται σε νέο πατριωτικό πόλεμο κατά των «ναζί». Περιττό να ειπωθεί ότι όσοι αναμένουν σύντομη λήξη του πολέμου κινδυνεύουν να απογοητευτούν οικτρά. Όλα δείχνουν ότι, εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα προσεχώς. Η «σκάλα» της κλιμάκωσης, για να δανειστούμε τον αγγλοσαξονικό όρο «escalation ladder», έχει ακόμη πολλά σκαλοπάτια -και από τις δύο πλευρές!

 

FOURLIS: Άλλο ένα πολύ καλό δείγμα ενημέρωσης από τη διοίκηση της εισηγμένης προς την επενδυτική κοινότητα. Κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση για την πώληση της δραστηριότητας της Intersport στην Τουρκία, καθώς η διοίκηση είχε ενημερώσει για την πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος εδώ και πάνω από δώδεκα μήνες.

 

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Πέραν όμως της καλής εταιρικής διακυβέρνησης της Fourlis, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση συνέπεσε με την είδηση ότι μια τουρκική εταιρεία, η English Home, κλείνει τα καταστήματά της στην Ελλάδα και αποχωρεί από την εγχώρια αγορά.

Όπως και να το κάνουμε, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι απειλές «ότι μπορεί να έρθουν μια νύχτα» δεν διαμορφώνουν και το καλύτερο περιβάλλον για μπίζνες.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Ακούμε ότι μετά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους του στρατηγικού σχεδιασμού της επόμενης τριετίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολούθησε άλλη παρουσίαση σε brokers της Optima Bank. Πιθανολογούνται δε βάσιμα και άλλες σχετικές εκδηλώσεις.

Η πορεία της εταιρείας φαίνεται να προσελκύει ενδιαφέρον…

 

MYTILINEOS: Ένα ενδιαφέρον γράφημα, που εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τη μεγάλη αύξηση οικονομικών μεγεθών (που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και σε περιβάλλον Metaverse), περιλαμβάνει η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω. Αφορά την πορεία της κατά τη διάρκεια της χρονιάς και το πώς κατάφερε να ξεφύγει από την «εποχικότητα» στη ροή EBITDA.

Εν πολλοίς, η εισηγμένη τα τελευταία 5 τρίμηνα πέτυχε συνεχή βελτίωση, σπάζοντας την προ 2021 «εποχικότητα» και θέτοντας νέο επίπεδο κερδοφορίας. 

Το ετησιοποιημένο EBITDA του Β’ εξαμήνου του 2022 υποδεικνύει ρυθμό κερδοφορίας άνω του €1 δισ., ο οποίος για το 2023, όπως διαβάζουμε στην παρουσίαση, δεν συμπεριλαμβάνει τη συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού (CCGT), τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου, καθώς και τις αναμενόμενες ισχυρότερες επιδόσεις των τομέων RSD και SES σε επόμενα τρίμηνα και έτη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v