Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2023

Κλείνει η συναλλαγή για 575 ακίνητα της Alpha - Οι «φέτες» της Intrum και ο πονοκέφαλος του ΧΑ για τα ανύπαρκτα free float

Κλείνει η συναλλαγή για 575 ακίνητα της Alpha - Οι «φέτες» της Intrum και ο πονοκέφαλος του ΧΑ για τα ανύπαρκτα free float

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Πριν από λίγες ώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open είπε ότι πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε σούπερ μάρκετ καθώς εντοπίστηκε αισχροκέρδεια στο ποσοστό κέρδους. Όμως το όνομα της αλυσίδας δεν το είπε. Γιατί ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και το πρόστιμο έχει σχεδόν... «κλειδώσει», λένε πηγές του υπουργείου.

Η στήλη διερωτάται πώς είναι δυνατόν να έχει «σχεδόν κλειδώσει» ένα πρόστιμο σε έναν έλεγχο που δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό το επικοινωνιακό φάουλ, κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, είναι βούτυρο στο ψωμί της αλυσίδας που θα φάει την καμπάνα. Μπορεί αν θέλει να το χρησιμοποιήσει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει ή να μειώσει το πρόστιμο.

Επίσης η στήλη που... έχει και μια ηλικία και έχει δει και ακούσει αντίστοιχες κορώνες από υπουργούς Εμπορίου του παρελθόντος, είναι σίγουρη ότι το συγκεκριμένο κοστούμι δεν ταιριάζει στον κ. Παπαθανάση...

 

STARBUCKS: Με τουλάχιστον δύο επενδυτές συζήτησε η Elements το deal αγοράς των δανείων της «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ» (κατέχει την άδεια ανάπτυξης και λειτουργίας καταστημάτων με το σήμα Starbucks στην Ελλάδα) και των μετοχών της συνδεδεμένης Marinopoulos Coffee Co, που αναπτύσσει το σήμα στην Κύπρο.

Δεν καταφέραμε να μάθουμε αν αναζητεί χρηματοδότηση μέσω συνεπενδυτών ή κάτι παραπάνω.

 

ALPHA BANK: Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Alpha Bank και κοινοπραξίας Dimand-Premia, που είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, για χαρτοφυλάκιο 575 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο (σ.σ. τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν με τις επίσημες ανακοινώσεις το πρωί).

Τα ακίνητα θα εισφερθούν στη Skyline Real Estate ή και σε άλλα οχήματα ειδικού σκοπού. Dimand και Premia θα αγοράσουν το 65% της εταιρείας/εταιρειών, ενώ το 35% θα παραμείνει στον όμιλο Alpha. Η EBRD θα συμμετάσχει στο κοινοπρακτικό σχήμα, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις κατηγορίες ακινήτων: περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets). Περίπου 320 ακίνητα, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Τέλος, περί τις 200 με 205 κατοικίες/διαμερίσματα, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (Trading χαρτοφυλάκιο). Τα έσοδα, μαζί με δανεισμό, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση υφιστάμενου χαρτοφυλακίου.

Η Alpha έχει προβλέψει χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος (vendor finance). Στις 30 Σεπτεμβρίου η τράπεζα είχε αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο σε 402,89 εκατ. ευρώ (σ.σ. στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ λογιστικής και εύλογης αξίας µείον τα έξοδα πώλησης). Η ζηµία από την εν λόγω αποτίµηση ανήλθε σε 48,43 εκατ. ευρώ (24 εκατ. ευρώ στις 30/6).

 

ALPHA BANK ΙΙ: Τρέχει από σήμερα, έως τις 17 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας, που έχει στόχο κυρίως εργαζόμενους που επηρεάζονται από τη διαδικασία μετασχηματισμού. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, προσφέρονται δύο επιλογές, άμεση αποχώρηση ή sabbatical και τριετής άδεια μετ’ αποδοχών. Η επιτυχής ολοκλήρωση θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον έλεγχο του κόστους του ομίλου και στα οικονομικά μεγέθη.

Εν τω μεταξύ ο τίτλος έχει προσφέρει την τρίτη μεγαλύτερη απόδοση από την αρχή της χρονιάς μεταξύ των μελών του FTSE 25, με το εντυπωσιακό 25,5%.

Η δε κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει πλέον τα 3 δισ. ευρώ.

 

INTRUM: Ένα αν μη τι άλλο πρωτότυπο deal πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων προωθεί στη δευτερογενή αγορά η Intrum Hellas. Ο servicer έχει απευθυνθεί σε επτά επενδυτές στους οποίους θα «σπάσει» ισάριθμες «φέτες» ενός χαρτοφυλακίου, μικτής λογιστικής αξίας περί το 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για απαιτήσεις από δάνεια όλων των κατηγοριών, που ανήκουν στα SPVs των τιτλοποιήσεων Sunrise I και ΙΙ. Η Intrum, ως servicer, βγάζει προς πώληση το χαρτοφυλάκιο, αλλά αντί να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία, το σπάει σε επτά «φέτες» και θα μπει σε απευθείας συζητήσεις με επτά επενδυτές.

Μεταξύ αυτών όλα τα μεγάλα ονόματα (Davidson Kempner, Fortress, Bain), που δραστηριοποιούνται ενεργά στην εγχώρια αγορά, αλλά και άλλοι παίκτες, όπως Apollo και DEVA.

Προφανής στόχευση της τακτικής… επτά επί Intrum είναι να επιτευχθούν καλύτερες αποτιμήσεις.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η σημαντική αύξηση, το τελευταίο διάστημα, της δραστηριότητας ιδιωτών επενδυτών στο Χ.Α, σε συνδυασμό με φαινόμενα ακραίων διακυμάνσεων σε μετοχές με χαμηλό free float (π.χ. Attica Bank), αυξάνουν τον προβληματισμό στο Χ.Α., για το αν πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης για εισηγμένες στην Κύρια Αγορά, με εξαιρετικά περιορισμένη διασπορά, σε σχέση με την ελάχιστη.

Πρόκειται για χρόνιο προβληματισμό, που, όμως, δεν μεταφράστηκε, τα προηγούμενα χρόνια, σε εισαγωγή κινήτρων/αντικινήτρων, τα οποία να στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μακάρι, αυτή τη φορά, να μας εκπλήξει το Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v