Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2023

Θεοδωρικάκος: Το «μπαράζ» και ο… Καίσαρας-Δώσαμε 20 εκατ. για αέριο που δεν… πήραμε!-Attica Bank: Πωλητήρια εξπρές στα NPEs

Θεοδωρικάκος: Το «μπαράζ» και ο… Καίσαρας-Δώσαμε 20 εκατ. για αέριο που δεν… πήραμε!-Attica Bank: Πωλητήρια εξπρές στα NPEs

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όταν γράψαμε προ ημερών ότι οσμιζόμαστε σερί αποκαλύψεων στην υπόθεση του, η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε προβλέψει τόσο καταιγιστικές εξελίξεις.

Κάθε βράδυ τις τελευταίες μέρες, το κεντρικό δελτίο του (συμπολιτευόμενου) MEGA τον πάει «καροτσάκι», βγάζοντας στις οθόνες ένα μπαράζ «ντοκουμέντων», με φωτογραφίες, επικοινωνίες και sms, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει προαναγγείλει, όπως συνηθίζει, ο Κώστας Βαξεβάνης, για την Κυριακή. Στο ΒΗΜΑ δεν συνηθίζουν τις προαναγγελίες, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι "θα έχουν θέμα".

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηρίζει τον Τάκη Θεοδωρικάκο με περίεργες διατυπώσεις σαν τη χθεσινή: «όποιος υπουργός είναι στην κυβέρνηση, έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού».

Η στήλη πάντως έχει την αίσθηση ότι η διπλή αυτή υπόθεση, δηλαδή το πιο προσωπικό θέμα Θεοδωρικάκου με τη φερόμενη συγκάλυψη, αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο Greek Mafia-ΕΛ. ΑΣ, απειλούν να εξελιχθούν σε δεύτερο σήριαλ μακράς διαρκείας και άγνωστης κορύφωσης, τύπου υποκλοπών, εις βάρος της κυβέρνησης!

Κοινό σημείο, πέρα από τις «αποκαλύψεις σε δόσεις»: Τόσο ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος, όσο και η κυβέρνηση παραπέμπουν για τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη (με τους γνωστούς ρυθμούς της) και στην (εν πολλές αμαρτίαις περιπεσούσα) ΕΛ.ΑΣ.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ενοχοποιήσουμε εκ των προτέρων τον υπουργό. Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά -και βαριά.

Ίσως θα πρέπει λοιπόν να θυμηθούν, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, το γνωστό ρητό «η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Σε προεκλογικές περιόδους καθίσταται απολύτως επίκαιρο.

  

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ανακοινώσει πανηγυρικά τη συμφωνία που έκλεισε η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την TotalEnergies για δύο φορτία LNG, συνολικά 10 TWh, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες προμήθειας τον επερχόμενο χειμώνα.

Τα πράγματα, όμως, δεν ήρθαν όπως τα εκτιμούσε το ΥΠΕΝ. Η κατανάλωση του φυσικού αερίου στη χώρα μας μειώνεται, προβλήματα τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο δεν υπήρξαν, οπότε κρίθηκε ότι δεν μας χρειάζεται η συγκεκριμένη ποσότητα. Άμα δεν έχεις πού να την καταναλώσεις, τι να την κάνεις;

Έτσι, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε στην ακύρωση της παραγγελίας που γίνει. Η TotalEnergies θα εισπράξει ως αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ για τα δύο φορτία, ποσό που θα πληρωθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τον «κουμπαρά» για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW.

Οι τρεις εταίροι, ΔΕH, ΔΕΠΑ Εμπορίας και όμιλος Κοπελούζου έδωσαν τη συναίνεση τους για τη λήψη, χθες, της τελικής επενδυτικής απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης.

Στο νέο Δ.Σ. πρόεδρος είναι ο Χρήστος Κοπελούζος, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Παπαδόπουλος (πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας) και διευθύνων σύμβουλος ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ (γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της νέας μονάδας εκτιμάται στα 480 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα συνοδά έργα που απαιτούνται, προκειμένου να συνδεθεί με τα υφιστάμενα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, καθώς και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Το τελευταίο είναι έργο της Gastrade (όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Gaslog και Bulgartransag, με 20% έκαστος).

 

ΤΕΝΕΡΓ: Επιμένουν οι πληροφορίες ότι η Macquarie έκανε πίσω στις φερόμενες συνεννοήσεις της με την First Sentier, που αφορούσαν τη συμμετοχή της πρώτης στο κυοφορούμενο deal της δεύτερης με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το «γιατί» δεν είναι εύκολο να προκύψει, καθώς μιλάμε για ξένες εταιρείες. Ωστόσο δεδομένων των επαφών που «τρέχουν» με ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου deal, εκτιμάται ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει κάποια καθυστέρηση.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για σύνθετο deal- και μεγάλου ύψους για τα δεδομένα της χώρας μας- στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν και παραμένει η First Sentier, κι όχι η Μacquarie. Επειδή όμως οι εξελίξεις δεν είναι γρήγορες, στο μεσοδιάστημα η μετοχή ΤΕΝΕΡΓ (και λιγότερο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) , άλλοτε ανεβαίνει από πληροφορίες του τύπου «καλά νέα σύντομα», κι άλλοτε πιέζεται από το αντίθετο, κάνοντας το τελευταίο τρίμηνο «δρομολόγια» σε μια διαδρομή από τα περίπου 18 (στα χαμηλά) έως τα 20+ ευρώ.

Το αυξημένο άλλωστε ενδιαφέρον της αγοράς εξηγείται και απο το μέγεθος του deal, αλλά και από την ευρύτερη σημασία του για την εικόνα της χώρας, ως «επενδυτικού προορισμού».  

 

ATTICA BANK: Το διαζύγιο μεταξύ Ellington Solutions και τράπεζας είναι πλέον νομικό γεγονός. Οι Αμερικανοί μεταβίβασαν τις μετοχές τους στο ΤΜΕΔΕ και ο εν δυνάμει μέτοχος η Thrivest των Μπακου-Καυμενακη- Έξαρχου ξεκινά το due diligence.

Πηγες της Attica Bank ξεκαθαρίζουν ότι τώρα η βασική επιδίωξη είναι να γίνει η ΑΜΚ εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη οριστεί. Μάλιστα όλες οι πλευρές δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεχρι τα μέσα του μήνα η διοίκηση της τράπεζας θέλει να υποβάλλει στις εποπτικές αρχές τα αναθεωρημένα business plan και capital plan που θα ενσωματώνει και τη στρατηγική διαχείρισης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Και σαφώς προκρίνεται η λύση που πρότειναν οι UBS και Eroxxx, για άμεση και με γρήγορο ρυθμό πώληση των κόκκινων δανείων.

Υ.Γ. Συνήθως στα επιχειρηματικά «βελούδινα διαζύγια» κάτι κερδίζουν και οι δυο πλευρές. Οπότε αναμένουμε να δούμε στο μέλλον πως θα εξελιχθεί η σχέση μεταξύ Thrinvest, νέας Attica Bank και Ellington. 

 

ITALGAS: Οι Κοινωνικοί Εταίροι (οργανώσεις εργοδοτών και συνδικάτα) είναι θεσμικά όργανα που αναγνωρίζονται από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος τους έγκειται στο να συμβάλουν στην ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Ακόμη και στην περίπτωση που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα, έχουν άλλες απόψεις, με τη διμερή διαβούλευση και διαπραγμάτευση έχουν τη δυνατότητα να αμβλύνουν συγκρουσιακές καταστάσεις και να διαχειρίζονται αλλαγές προς όφελος των δύο πλευρών.

Φαίνεται ότι η Italgas, το νέο αφεντικό της ΔΕΠΑ Υποδομών, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους θεσμικούς φορείς των εργαζομένων στην εταιρία. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι τους γύρισε κυριολεκτικά την πλάτη και αποφάσισε, χωρίς καμία ενημέρωση, να μη συμμετάσχει στο χθεσινό ραντεβού που κλείστηκε μετά την απομάκρυνση 7 εργαζομένων;

Δεν γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται η Italgas στην Ιταλία. Κάποιος πρέπει να της πει, πάντως, ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v