Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2023

Πού κρίνεται το «φλερτ» ΔΕΗ - IBerdrola *Τα deals στα super markets και η... ωραία κοιμωμένη

Πού κρίνεται το «φλερτ» ΔΕΗ - IBerdrola *Τα deals στα super markets και η... ωραία κοιμωμένη

ΔΕH: Η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με την ENEL για την εξαγορά του συνόλου δραστηριοτήτων του ιταλικού ενεργειακού ομίλου στη Ρουμανία έχει… κρύψει, λόγω μεγέθους, το «φλερτ» ΔΕH - Iberdrola, για την απόκτηση από την πρώτη μικρού χαρτοφυλακίου πάρκων ΑΠΕ (σ.σ. της τάξης των 60 MW), που έχουν στη Ρουμανία οι Ισπανοί.

Η εξέλιξη του ενδιαφέροντος της ΔΕH είναι ευθέως συναρτώμενη με το εάν θα αγοράσει τις δραστηριότητες της ENEL. Η ΔEΗ θέλει να κτίσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία, με επίκεντρο την επιδιωκόμενη απόκτηση των δραστηριοτήτων της ENEL. Εξού και η συμφωνία με τη Μυτιληναίος για την απόκτηση «με το κλειδί στο χέρι» δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 210 MW, που θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. 

 

WHOLE FOODS: Η αμερικανική αλυσίδα -ανήκει στην Amazon- θέλει να μειώσει τις τιμές στα καταστήματά της και στρέφεται σε ορισμένους από τους προμηθευτές της για να το κάνει πραγματικότητα. Η πίεση για μείωση των τιμών αφορά κυρίως τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Δεν είναι η μοναδική αλυσίδα που πιέζει τους προμηθευτές της. Η Walmart ασκεί συχνά πίεση όταν χρειάζεται να μειώσει τις τιμές ή να περιορίσει τις αυξήσεις. Τον Νοέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος Doug McMillon φέρεται να είπε στους προμηθευτές του Sam's Club σε μια συνάντηση ότι η Walmart θα αντιστεκόταν στις προσπάθειές τους να αυξήσουν τις τιμές.

Υπό πίεση υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι προμηθευτές και στην Ελλάδα. Το «καλάθι του νοικοκυριού» απέδειξε ότι οι λιανέμποροι έχουν τη δύναμη και μπορούν να καθορίσουν εν πολλοίς την τύχη αρκετών brands και εταιρειών.

Των μικρών και μεσαίων, θα συμπληρώσουμε εμείς, γιατί τα διεθνή brands έχουν δύναμη και αυτό φαίνεται και στις ημέρες που πληρώνονται από τους Έλληνες λιανέμπορους.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με momentum από το 2022 συνεχίστηκαν τον Γενάρη οι καλές επιδόσεις όσον αφορά στην εξυπηρέτηση δανείων. Παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους χρήματος, συνεπεία της ανόδου επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων, δεν παρατηρείται αύξηση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το NPE formation διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου τριμήνου 2022 και υπερκαλύπτεται από τη «θεραπεία» δανείων και τις λογιστικές διαγραφές. Με τα τρέχοντα δεδομένα, η απόφαση των τραπεζών να αυξήσουν φέτος τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) κατά 20 με 25 μ.β. σε σχέση με πέρυσι (διαμορφώνοντας τον δείκτη CoR, σύμφωνα με τους αναλυτές, πέριξ των 0,90 με 1%) δείχνει συντηρητική.

Η αιτία της συντηρητικότητας οφείλεται στις ανησυχίες τραπεζών ως προς τη διατηρησιμότητα των συνθηκών που συμβάλλουν στην ομαλή εξυπηρέτηση. Οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στα νοικοκυριά έχουν αντισταθμιστεί με σειρά επιδομάτων είτε έμμεσα (τιμή ηλεκτρικής ενέργειας) είτε άμεσα, ενώ η κυβέρνηση έχει ρίξει ισχυρή ρευστότητα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα κύματα επιστρεπτέων προκαταβολών διαδέχθηκαν δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που έχουν περίοδο χάριτος ως 36 μήνες. Το overdose ρευστότητας, όμως, κάποια στιγμή θα εκλείψει και τότε οι τράπεζες ανησυχούν ότι θα εμφανιστούν οι αρρυθμίες.

Σε λίστα αυξημένης επαγρύπνησης παραμένουν τα ρυθμισμένα δάνεια αλλά και συγκεκριμένοι κλάδοι όπως τα τρόφιμα (σ.σ. έμφαση στις γαλακτοβιομηχανίες) και η διέλαση αλουμινίου.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Ότι υπάρχει κινητικότητα στον κλάδο είναι ηλίου φαεινότερο. Πλέον έχει χαθεί ο λογαριασμός πόσες αλυσίδες και πόσα καταστήματα έχουν αλλάξει χέρια τον τελευταίο χρόνο. Και ακόμη είμαστε στο μέσον της διαδρομής, υποστηρίζει στέλεχος της αγοράς που βλέπει μπαράζ νέων deals το επόμενο τετράμηνο.

Όμως υπάρχει κάποια αλυσίδα, με πολυεθνικό dna, που παραμένει ακούνητη. Κάτι σαν την ωραία κοιμωμένη που περιμένει τον… ιππότη. Σε αυτή τη φάση, δεν φαίνεται να ψάχνει για γαμπρό, όμως το γεγονός ότι χάνει μερίδια και ένας συγκεκριμένος δείκτης που «κοιτάζει» η μητρική, ο οποίος διαμορφώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κάτω από το όριο που έχει θέσει, προμηνύει εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v