Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2003

Τι συνέβη με την World Wide AΕΠΕΥ

Μάθημα προς διαφόρους μάλλον πρέπει να αποτελέσει το... πάθημα της World Wide ΑΕΠΕΥ και των πελατών της καθώς, όπως σχολιάζουν έμπειρα στελέχη της αγοράς παραγώγων, οι θέσεις που ελάμβανε η συγκεκριμένη εταιρία, μέσω διαφόρων κωδικών και τουλάχιστον τριών διαφορετικών χρηματιστηριακών, ήταν μεν πολύπλοκες, δεν ήταν όμως... αποτελεσματικές!!!

Θέσεις που αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά τα options επί δεικτών κι άρχισαν να αποασχολούν την αγορά από την περασμένη Τρίτη, όταν κυκλοφόρησε στην αγορά ότι κάποια εταιρία έφαγε... ”τράκο” στα options, μεγέθους τουλάχιστον τριών εκατ. ευρώ!!

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη αγορά τα ανοίγματα τακτοποιήθηκαν είτε με κάλυψη του margin είτε με ”ξεκλειδωμα” κάποιων θέσεων, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι ρόλο στην κάλυψη έπαιξε και μία ξένη τράπεζα που ενεργεί ως ”εκκαθαριστής” των πράξεων της συγκεκριμένης ΑΕΠΕΥ.

Κοινώς, το σύστημα και οι δικλείδες ασφαλείας, λειτούργησαν, με πιθανότατη εξαίρεση το risk management τμήμα της τράπεζας που εκκαθαρίζει τις πράξεις της εν λόγω ΑΕΠΕΥ. Αλλά αυτό είναι... εσωτερικό τους θέμα.

Ηδη πάντως από το απόγευμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της World Wide, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα δεν έχει λυθεί στις υπόλοιπες διαστάσεις του, ήτοι αναφορικά με τους πελάτες, αλλά και την επάρκεια κεφαλαίων της ίδιας της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v