Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2023

Motor Oil Holdings: Η εκποίηση του 8% και ο MSCI - Σενάρια και... χτυπήματα στη MIG - Έτοιμο φαγητό προσφέρει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Motor Oil Holdings: Η εκποίηση του 8% και ο MSCI - Σενάρια και... χτυπήματα στη MIG - Έτοιμο φαγητό προσφέρει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με όχημα το brand Νίκας, ο όμιλος που «κτίζει» ο επιχειρηματίας (φωτ.) έκανε πριν από λίγες ημέρες πρεμιέρα στα έτοιμα φαγητά. Κίνηση που φαντάζει απόλυτα λογική καθώς αφενός το σήμα είναι γνωστό, αφετέρου, προκύπτουν συνέργειες με τις Έδεσμα και Αμβροσία που πρόσφατα εξαγόρασε ο επιχειρηματίας. Η τελευταία, θυμίζουμε, δραστηριοποιείται στο κομμάτι των έτοιμων γευμάτων για τη λιανική και το Horeca.

Με την κίνηση του αυτή όμως ο κ. Θεοδωρόπουλος ανακατεύει την «τράπουλα». Και δεν είναι ο μόνος. Στον κλάδο, ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες είναι η Γευσήνους. Ο Κρητικός επιχειρηματίας Μανώλης Βαβουράκης, ιδιοκτήτης της, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών βορειοελλαδίτικης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο βιομηχανικό catering, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και μονάδα στη Σίνδο.

 

ΜIG: Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος και λοιποί σύμμαχοι συγκέντρωσαν το 10,69% και θα κινούνται συντονισμένα στην άσκηση δικαιωμάτων ψήφου, επί τη βάσει προφορικής μεταξύ τους συμφωνίας.

Πρακτικά αυτό τούς δίνει την εξής πρόσθετη δυνατότητα (σε σχέση με χαμηλότερα ποσοστά), σύμφωνα με τον σχετικό νόμο: ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στην Εταιρεία μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, «το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να παρέχει στη Γενική Συνέλευση πληροφορίες για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιουσιακή κατάσταση της Εταιρείας».

Ωστόσο η ίδια διάταξη αναφέρει ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί την παροχή των πληροφοριών για αποχρώντα ουσιώδη λόγο, ο οποίος αναγράφεται στα πρακτικά».

Δεδομένου όμως ότι ο κ. Ηλιόπουλος και η οικογένειά του μέσω της SeaJets ανταγωνίζονται στην ακτοπλοΐα με την Attica Group, στελέχη της αγορά εκτιμούν ότι εάν ζητηθούν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα που αφορούν την τελευταία, όπως το σχεδιαζόμενο deal, θα προκύψει… ουσιώδης λόγος άρνησης.

Τα σενάρια πάντως για σήμερα έχουν ως εξής:

  • Το μπλοκ Ηλιόπουλου κάνει τον σχετικό «ντόρο» στη συνέλευση και απαιτεί αναβολή έως και 20 ημερών, καθώς είναι μέσα στα δικαιώματά του.
  • Η Πειραιώς οδηγεί «με το καλημέρα» σε αναβολή της συνέλευσης, προκειμένου να τελειώσει σήμερα το πανηγύρι πριν αρχίσει. Με τον ρυθμό που πάνε οι αγοραπωλησίες μετοχών στην τιμή της προσφοράς, στην επόμενη θα έχει την καταστατική πλειοψηφία και βάλε, όχι επί των παρόντων αλλά επί των… πάντων.
  • Ουδείς ζητάει αναβολή και η συνέλευση ψηφίζει το deal (μάλλον απίθανο, αλλά πρέπει να καταγραφεί ως ενδεχόμενο).

 

MIG II: Στο μεταξύ φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Oι νύξεις ότι μπορεί να έκαναν insider trading δύο πρόσωπα της διοίκησης της εταιρείας με εμπειρία δεκαετιών στις αγορές, αγοράζοντας μετοχές σε δικό τους λογαριασμό (ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι κινήσεις τους θα ανακοινωθούν επίσημα αμέσως), αλλά και με ποσά μικρά έως ελάχιστα για την οικονομική τους επιφάνεια, (στην περίπτωση του ενός, μόλις… 7.500 ευρώ!) μας φαίνονται ολίγον αστείες.

Άλλωστε, κοιτώντας τις τιμές εκείνης της περιόδου (16-18 Ιανουαρίου 2023), φαίνεται ότι έγιναν σε φάση που η μετοχή είχε «βουτήξει», σε κεφαλαιοποίηση 30-35 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί ότι τα ίδια κεφάλαια της «νέας» MIG, μετά το deal για την ATTICA, θα ανέλθουν σε 128 εκατ. ευρώ και ότι τα ακίνητα στη Σερβία αποτιμήθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ, με υπολειπόμενα δάνεια της MIG συνολικά περί τα 100 εκατομμύρια.

Εν ολίγοις είναι προφανές, δεδομένης της συγκυρίας, ότι οι αγορές αυτές έγιναν από στελέχη της διοίκησης, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιόδους, μάλλον για να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην επόμενη μέρα της εταιρείας που διοικούν, την οποία οι τρέχουσες τότε τιμές έδειχναν να αμφισβητούν, παρά για οποιονδήποτε άλλο λόγο.


MOTOR OIL: Δημοσιεύτηκε, χθες, σε κυριακάτικη εφημερίδα η περίληψη έκθεσης εκποίησης 12.000 μετοχών της Motor Οil Holdings, που αποτελεί την κυπριακή -μη εισηγμένη- εταιρεία, μέσω της οποίας η οικογένεια Βαρδινογιάννη ελέγχει το 41,5% (σ.σ. στοιχεία Χ.Α) της Motor Oil. Οι 12.000 μετοχές αντιστοιχούν σε περίπου 8% της Motor Οil Holdings και κατέχονται από τον Παύλο Βαρδινογιάννη.

Θεωρητικά, η εκποίηση θα διενεργηθεί την πρώτη Δευτέρα, μετά την πάροδο 20 ημερών. Δηλαδή, στις 6 Μαρτίου. Φημολογείται, όμως, ότι η πλευρά Π. Βαρδινογιάννη έχει υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα.

Δεδομένου ότι η Motor Οil Holdings ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το προς εκποίηση ποσοστό είναι μειοψηφικό, το πιθανότερο είναι αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να γίνει από νομικά πρόσωπα συνδεόμενα με τους μεγαλομετόχους. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η Motor Oil, με κεφαλαιοποίηση 2,66 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε υψηλά 12μήνου και εισέρχεται στον MSCI.

Κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η Motor Οil Holdings αγόρασε από το ταμπλό 200.000 μετοχές της Motor Οil.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Ένα deal όχι και τόσο προβεβλημένων παικτών του κλάδου πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα. Μπορεί οι εν λόγω παίκτες να μην έχουν πανελλαδική εμβέλεια και να μην παίζουν στη μεγάλη κατηγορία, όμως είναι υπολογίσιμες δυνάμεις στις τοπικές αγορές που κινούνται.

Ο «γαμπρός» διαθέτει δίκτυο άνω των 20 καταστημάτων στη Δυτική Πελοπόννησο και η «νύφη» με δίκτυο κάτω από 10 καταστήματα δραστηριοποιείται επίσης στην Πελοπόννησο.

Και μια μικρή λεπτομέρεια: Αμφότεροι είναι μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, που το τελευταίο διάστημα φυλλορροεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v