Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2023

ATTICA BANK: «Houston we have a problem» - Ο γαλαντόμος Watsa και τα €20 «μύρια» - Σφηνάκια για λιγνίτη και Ion Investments

ATTICA BANK: «Houston we have a problem» - Ο γαλαντόμος Watsa και τα €20 «μύρια» - Σφηνάκια για λιγνίτη και Ion Investments

ATTICA BANK: Καρφωμένη στο -30% χθες η ταλαίπωρη μετοχή, καθώς έστω και με καθυστέρηση, η πλειονότητα του οικονομικού Τύπου ανακάλυψε ότι εκεί έχει γίνει «της διεφθαρμένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα», για να το πούμε χαριτωμένα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πουν ίσως κάποιοι, εμείς πάντως τα είχαμε γράψει ξεκάθαρα πριν από 20 μέρες, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τις αρχές, ΠΡΙΝ πάθουν ζημιά διάφοροι εύπιστοι μικροεπενδυτές.

Πρώτοι επίσης γράψαμε ότι δεν χρειάζεται... σολομωνική για να βρεθούν οι τυχόν «ύποπτοι», αυτοί δηλαδή που θα είχαν κίνητρο να ανεβάσουν τη μετοχή.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών πάντως εμπλέκουν ξεκάθαρα το ΤΜΕΔΕ και τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Μακέδο (φωτ.), ότι επιδιώκει εκμεταλλευόμενος την άνοδο της μετοχής να αυξήσει την τιμή στην οποία θα πουλήσει μετοχές στον νέο ιδιώτη επενδυτή, δηλαδή στην Thrinvest.

Προσώρας δεν έχουμε δει κάποια ανακοίνωση του ΤΜΕΔΕ που να λέει, για παράδειγμα, ότι δεν έχει κάνει σημαντικές χρηματιστηριακές συναλλαγές στη μετοχή και δεν ευθύνεται για τα όσα έχουν συμβεί. Ίσως αύριο; Ή να μην την περιμένουμε;

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να επισημάνουμε για ποιο λόγο πρέπει η Thrinvest να αγοράσει μετοχές της Attica πριν την αύξηση. Διότι, λένε οι έγκυρες πηγές μας, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι η αύξηση αποτελεί «state aid», δηλαδή κρατική ενίσχυση, πέραν του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ, είναι απαραίτητο να συμμετάσχει ως υφιστάμενος μέτοχος και κάποιος ιδιώτης επενδυτής.

Αυτό τον ρόλο έπαιζε έως πρότινος η Ellington Solutions και η περίφημη Rinoa LTD. Σημαίνει λοιπόν αυτό ότι η Thrinvest θα πρέπει να πληρώσει… «βαποριάτικα» για τις μετοχές; Πολύ αμφιβάλλουμε, δεδομένων των συνθηκών.

Διότι με βάση και τα παραπάνω, αν είναι να προχωρήσει η αύξηση που έχει ήδη αποφασίσει η ΓΣ της Τράπεζας, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 4 μηνών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΓΕΜΗ, θα πρέπει να υπάρχει ιδιώτης επενδυτής ο οποίος θα βάλει τελικά και ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση όμως λήφθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και έχουμε ήδη βρεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Το οποίον, πολύ απλά σημαίνει ότι αν… λακίσει η Thrinvest, είτε γιατί δεν τα βρίσκει με το ΤΜΕΔΕ είτε γιατί δεν τα βρίσκει με το ΤΧΣ, τότε «Houston we have a big problem» για να παραφράσουμε λίγο και τη γνωστή φράση από το ατύχημα στην αποστολή του Αpollo 13 στη Σελήνη.

Big problem όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους (ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ) ή την εποπτική αρχή (λέγε με Τράπεζα της Ελλάδος) αλλά και για την κυβέρνηση, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο.

ΥΓ: Μαθαίνουμε ότι έγιναν, λέει, συστηματικές έρευνες στη μετοχή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένονται ενέργειες. Κατόπιν εορτής, ως είθισται.

 

ΛΙΓΝΙΤΗΣ: Τελειώνει η 4ετής θητεία της παρούσας κυβέρνησης και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ακόμη περιμένουν να δουν τις φιλόδοξες επενδύσεις του περιβόητου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, από τον λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Για 70 χρόνια η τοπική οικονομία βασιζόταν στον λιγνίτη, το κύριο καύσιμο για την ηλεκτρική ενέργεια της επικράτειας. Το 2019, η κυβέρνηση έσπευσε από τους πρώτους στην Ε.Ε. να σηκώσει τη σημαία της απολιγνιτοποίησης.

Οι συνέπειες για την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι συντριπτικές και τις περιγράφει αδρά η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ: απώλεια 21.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, καθώς πάνω από το 25% όλων των τοπικών θέσεων εργασίας συνδέονται με τη λιγνιτική βιομηχανία και απώλεια εισοδήματος 9 δισ. ευρώ ως το 2028.

Σε μια περιοχή που θεωρείται και είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, με ΑΕΠ και διαθέσιμο εισόδημα περίπου 30% χαμηλότερα από την Αττική, με μακροχρόνια υψηλή ανεργία (25-30% κατά την τελευταία 10ετία, με τους νέους να κυριαρχούν), ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό και πληθυσμό που γερνά ταχύτερα από αλλού στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ τα λέει, όχι εμείς.

Χθες οι κάτοικοι της περιοχής εισέπραξαν ξανά κυβερνητικές υποσχέσεις. Για Περιφέρεια-πρότυπο μίλησε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνιστής στην υλοποίηση επενδύσεων στα επόμενα χρόνια.

Δεν θα διαφωνήσουμε, είμαστε καλόπιστοι. Μακάρι η περιοχή να αλλάξει πρόσωπο. Αλλά το Σχέδιο της κυβέρνησης για τη Δίκαιη Μετάβαση προβλέπει τη δημιουργία 6.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2028, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι η περιοχή θα προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει να εργαστεί εκεί.

Οι ντόπιοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν και θα βρεθούν σταδιακά χωρίς δουλειά, αφού δεν διαθέτουν και εργασιακές δεξιότητες (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), τι θα κάνουν;

 

PREM WATSA: Μπορεί η αγορά να τον έχει χαρακτηρίσει «σφικτό» από τη στάση του όταν δέχθηκε εισηγήσεις να προχωρήσει σε placement μέρους του ποσοστού του στη Eurobank (μια φορά το 2014 και μια προ πανδημίας), αλλά με τα στελέχη των εταιρειών ο Prem Watsa είναι αναμφίβολα «γαλαντόμος».

Τελευταία απόδειξη το πρόγραμμα επιβράβευσης της Grivalia Hospitality. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε δωρεάν διάθεση σε μέλη Δ.Σ. ή συνδεδεμένων εταιρειών ως 12.507.738 μετοχών (ως 4,32% του μετοχικού κεφαλαίου), με κεφαλαιοποίηση από το υπέρ το άρτιο. Οι μετοχές μπορούν να επαναγοραστούν από την εταιρεία, έναντι τιμήματος 1,60 ευρώ ανά μετοχή, εντός δύο ετών (30/11/2023-30/11/2025). Δεν υπάρχει περίοδος υποχρεωτικής διακράτησης. Πρόκειται για πρόγραμμα παροχής κινήτρων, αξίας ως 20 εκατ. ευρώ. Η διάθεση των δωρεάν μετοχών εξαρτάται από την επίτευξη χρηματοοικονομικών, εταιρικών ή/και ατομικών στόχων.

Βασική προϋπόθεση είναι η εξής: το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Grivalia Hospitality, βάσει IFRS, να υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους το project «Αστέρια Γλυφάδας», καθώς αφενός αποτελεί την πιο εμβληματική από τις άμεσες επενδύσεις, αφετέρου, έχει καθυστερήσει περισσότερο από το πολυτελές camping στη Βούλα και το project στην Πάρο (προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος).

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Grivalia Hospitality (Χρυσικός, Στράφτη, Αναστασέλος, Παρμαξής) επιστρατεύτηκαν στη θυγατρική Ναυσικά, η οποία υλοποιεί το εν λόγω έργο. Αν επιτύχουν τους στόχους στο χρονοδιάγραμμα, θα τους πάει στα… αστέρια.

 

ION INVESTMENTS: Πολύ μελάνι χύθηκε στην Ελλάδα για το ενδιαφέρον του fund, αναφορικά με την απόκτηση μέρους του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς.

Μετά την κατάθεση προσφοράς τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ιταλοί δεν επανήλθαν να πιέσουν κυβέρνηση και ΤΧΣ για την καθυστέρηση πρόσληψης συμβούλου διάθεσης. Προφανώς, το ενδιαφέρον τους έχει εστιαστεί στο mega deal που διαπραγματεύεται με την Davidson Kempner (DK): την εξαγορά της ιταλικής Prelios, εταιρείας που διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανακτηθέντα ακίνητα αξίας 40 δισ. ευρώ. Η DK ζητά αποτίμηση υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ.

Σύμβουλος της ION Group η Goldman Sachs, η οποία σημειωτέον δεν διεκδίκησε -και- τη θέση συμβούλου διάθεσης για Πειραιώς (σ.σ. έχει ήδη λάβει χωρίς αμοιβή τη θέση συμβούλου διάθεσης για το ποσοστό ΤΧΣ σε Εθνική).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v