Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα που κρίνουν την τύχη της Attica Bank

Δουλεύει business plan για Attica, με ή χωρίς Παγκρήτια, η Thrinvest. «Τρέχει» διερεύνηση αγοράς για το σύνολο των NPEs. Θα αποφασιστεί τι θα πωληθεί με την ολοκλήρωση της «κλειδωμένης» ΑΜΚ. Η καταγγελία δανείου Rinoa από ΤΜΕΔΕ και ο ρόλος του ως... διχτυού ασφαλείας.

Τα επόμενα βήματα που κρίνουν την τύχη της Attica Bank

Στο business plan που θα συντάξει η Thrivest (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) για την κεφαλαιακή ενίσχυση, εξυγίανση και ανάπτυξη της Attica Bank, είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις άλλες τραπεζικές συμμετοχές της (Παγκρήτια), επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και επόπτη.

Το Δ.Σ. της Αttica Bank, μετά τη θετική αξιολόγηση του ενδιαφέροντος Thrinvest, άνοιξε Virtual Data Room, επιτρέποντας στον υποψήφιο επενδυτή και στους συμβούλους του να λάβουν την αναγκαία ενημέρωση, για τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδίου. Το business plan θα λαμβάνει ως δεδομένη την αποφασισθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοσης/διάθεσης warrants.

Η παραπάνω κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελεί τη μοναδική σταθερά της εξίσωσης για τα επόμενα βήματα της Αttica Bank και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30/4. Για τη διασφάλιση της Attica, το ΤΧΣ έχει προκαταβάλει σε ενεχυρασμένο λογαριασμό της τράπεζας, που τηρείται στην ΤτΕ, τα 329 εκατ. ευρώ που του αναλογούν, ως έναντι συμμετοχής στην ΑΜΚ.

Σταθερό στον ρόλο του παραμένει, προσώρας, και το ΤΜΕΔΕ. Το Ταμείο, μετά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης με τη Rinoa και την απόκτηση των μετοχών Αttica Bank που κατείχε η τελευταία, λειτουργεί ως…δίχτυ ασφαλείας, μέχρις ότου βρεθεί νέος επενδυτής. Και αυτό διότι αποτελεί τον μοναδικό συνεχιστή της κοινοπραξίας, η οποία έχει υπογράψει την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ.

Στην περίπτωση που το ενδιαφέρον της Thrinvest μετουσιωθεί σε ένα business plan για την Αttica Bank, επί του οποίου θα συμφωνήσει το ΤΧΣ υπογράφοντας με τους εφοπλιστές νέα συμφωνία μετόχων, το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει, κατεβαίνοντας από το άρμα του anchor investor. Θα παραμείνει θεσμικός επενδυτής, με αξιοσημείωτη θέση στην Αttica Bank και πιθανώς θα λάβει κάποιου είδους «γλυκαντικό» για την έξοδό του από την ομάδα βασικών επενδυτών.

Για να γίνει αποδεκτό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το business plan που θα συντάξει η Thrinvest για την Αttica Bank, θα πρέπει, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, να εμπεριέχει εν τω συνόλω καλύτερους όρους για το ΤΧΣ, από την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων, η οποία έχει τρωθεί αλλά παραμένει εν ισχύ, μετά την αποχώρηση της Ellington.

Τα περιθώρια διαφοροποίησης είναι μεγάλα καθώς η Thrinvest ενδέχεται να περιλάβει στο υπό επεξεργασία business plan τη συγχώνευση Αttica Bank - Παγκρήτια, μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 490 εκατ. ευρώ της πρώτης.

«Τρέχει» διερεύνηση αγοράς για πώληση NPEs

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της Attica προωθεί, με βάση τον σχεδιασμό του Δ.Σ., την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures-NPEs) ύψους περί το 1,3 δισ. ευρώ από το… βουνό των 2,6 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της. Έχει, δε, τον άτυπο στόχο να λάβει δεσμευτικές προσφορές για όποια τμήματα προκριθούν προς πώληση, σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Για την κάλυψη της ζημιάς από τη συναλλαγή θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο των πρόσθετων προβλέψεων (σ.σ. 300 εκατ. ευρώ), οι οποίες προβλέπεται να σχηματιστούν από τα έσοδα της ΑΜΚ. Ενδέχεται μάλιστα, το ύψος των προβλέψεων να είναι τελικά υψηλότερο των 300 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το τι θα προβλέπει το business plan, σε περίπτωση συμφωνίας ΤΧΣ-Thrinvest.

Η διοίκηση της Attica έχει ήδη απευθυνθεί σε επενδυτές, ζητώντας τους να αποτιμήσουν με όρους αγοράς το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, είτε έχουν τιτλοποιηθεί οι απαιτήσεις τους είτε όχι.

Οι αποφάσεις για το ποιες «φέτες»/τμήματα από τα NPEs θα πωληθούν, θα ληφθούν, όπως προαναφέρθηκε, υπό τον συνδυασμό ολοκλήρωσης της ΑΜΚ και με γνώμονα την άριστη δυνατή χρήση των πρόσθετων προβλέψεων.

Κλειδί για το ΤΧΣ η μεταφορά ποσοστού του μέσω warrants

Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με τον χρονισμό έκδοσης και εξάσκησης των warrants, μέσω των οποίων προβλέπεται να διενεργηθεί μεταφορά ποσοστού από το ΤΧΣ στον ιδιώτη επενδυτή, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τόσο της Thrinvest όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα κληθεί να αναλάβει την πρώτη ζημιά εξυγίανσης και επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά της Αttica Bank.

Υπενθυμίζεται πως για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή του στην ΑΜΚ πραγματοποιείται με όρους αγοράς (σ.σ. με ίδιο επίπεδο ανάληψης κινδύνου και πλεονεκτημάτων, σε σχέση με ιδιώτες επενδυτές) και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Τέλος, απαιτείται έκθεση δύο ανεξάρτητων συμβούλων, που θα τεθούν στη διάθεση του Δ.Σ. πριν την απόφασή του.

Στο έτσι και αλλιώς σύνθετο παζλ πρέπει να προστεθεί ότι προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου η Παγκρήτια θα πρέπει να ολοκληρώσει και τη συμφωνία απορρόφησης της εν Ελλάδι δραστηριότητας της HSBC, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία για την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Σερρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v