Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2023

Η MIG και οι παρένθετες… μητέρες *Βιομηχανία: «Καλό καλοκαίρι» για τα PPAs *Τα φορο-βαρίδια του Φλεβάρη & η αναμονή της Σαράντης

Η MIG και οι παρένθετες… μητέρες *Βιομηχανία: «Καλό καλοκαίρι» για τα PPAs *Τα φορο-βαρίδια του Φλεβάρη & η αναμονή της Σαράντης

ΜIG: Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, είναι βέβαιο ότι οι επισήμως συνασπισθέντες μέτοχοι που για λόγους οικονομίας ονοματίζουμε ως «Μάριος Ηλιόπουλος και Σία», εξακολουθούν να κινούνται μέχρι σήμερα σε ποσοστό κάτω του 15% της εταιρείας.

Μέρα με τη μέρα, οι συναλλαγές στη μετοχή μειώνονται όπως μειώνεται και η τιμή. Χθες έκλεισε με πτώση 6,22%, στο 0,219 ευρώ, έναντι 0,217 ευρώ που είναι η τιμή προσφοράς της Πειραιώς. Μια ανάσα πιο πάνω.

Χέρια άλλαξε χθες μόλις το 0,32% της εταιρείας, ενώ και την προηγούμενη ημέρα στις 20 Φεβρουαρίου, εργάσιμη ημέρα που έπεται των αγορών που ανακοίνωσε χθες η Multiway Investments του εν λόγω συνασπισμού, ο όγκος συναλλαγών ήταν επίσης «αναιμικός» για τα δεδομένα της περιόδου, αφού άλλαξε χέρια το 0,34% της εταιρείας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, με τέτοιες συναλλαγές, η εν δυνάμει πορεία είτε προς τη μειοψηφία του 1/3 +1 μετοχή είτε προς την κατοχή ποσοστού 20% στην εταιρεία (που δίνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης διαχειριστικού ελέγχου) καθίσταται από δύσκολη έως απίθανη.

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να μιλήσει για μειωμένη… αγωνιστικότητα, μέρα με τη μέρα, από την πλευρά Ηλιόπουλου, που αν μη τι άλλο υποχρέωσε μια φορά την Πειραιώς να αυξήσει την τιμή της προσφοράς και εν γένει παίζει με «μαξιλάρι» τη δυνατότητα πώλησης μετοχών στην Πειραιώς, στο 0,217 ευρώ.

Εκτός και αν -και δώστε σημασία εδώ, διότι υπάρχει μια αίρεση- έχει προκύψει ένα ολόκληρο... τσούρμο τρίτων επενδυτών, που αγοράζουν μετοχές γιατί «τους φάνηκε καλή ιδέα», χωρίς όμως να περάσουν το 0,5% (που ενέχει υποχρέωση γνωστοποίησης λόγω δημόσιας πρότασης) και εν συνεχεία ενστερνιστούν μαζικά την επίσης… «καλή ιδέα» να τοποθετηθούν πλάι στους «Μάριο Ηλιόπουλο και Σία».

Στην περίπτωση αυτή βέβαια, όπως σχολίασε φίλος της στήλης με ελαφρώς καυστική διάθεση, οι συγκεκριμένοι επενδυτές μάλλον θα πρέπει να ονομαστούν… «παρένθετες μητέρες».

Κοντός ψαλμός αλληλούια, που έλεγαν και οι παλαιότεροι. Δεν μένουν άλλωστε πολλές μέρες μέχρι τη γενική συνέλευση της 3ης Μαρτίου, όπου η Πειραιώς αναμένει ότι θα περάσει την απόφαση ως… τρένο.

ΥΓ: Με νομικά τερτίπια που μπορεί να προκύψουν, δεν σας ζαλίζουμε ακόμη, η στήλη είναι καθημερινή άλλωστε.

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί ένας πρωθυπουργός στις μέρες του οποίου η χώρα αφέθηκε (κυριολεκτικά) να χρεοκοπήσει, εξακολουθεί να χαίρει ευρύτατης επιρροής στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που καταλαβαίνουμε, όμως, είναι ότι ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να περάσει τη γραμμή «Ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει Μητσοτάκη και θα ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία», τα περισσότερα εξαπτέρυγα στα media και τα social media, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα είναι υποψήφιος, άρχισαν να τον... καταχεριάζουν με πάθος.

Λύνοντας έτσι και τυχόν αμφιβολίες του μέσου πολίτη για το τι πραγματικά σηματοδοτεί η κίνησή του...

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Θα περιμένει πολύ ακόμη η βιομηχανία, κατά πώς φαίνεται, για να μπορέσει να κλείσει συμβάσεις με PPAs, σε μια προσπάθεια να πετύχει προβλεψιμότητα του ενεργειακού κόστους της.

Χθες βγήκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ η τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, καθώς και του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών στις δύο αυτές Αγορές. Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Ακόμη και εάν περάσει άμεσα από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση του πλαφόν από τις συγκεκριμένες συμβάσεις που θα αφορούν αποκλειστικά σε φυσική παράδοση (σχετική τροπολογία δεν έχει κατατεθεί ακόμα), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι αναγκαίες ρυθμίσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Παράλληλα, εάν υπολογίσει κάποιος ότι θα απαιτηθεί ικανός χρόνος για την επεξεργασία των σχολίων στη δημόσια διαβούλευση (θα φάμε τον μισό και πλέον Μάρτιο) ενώ έρχονται οι εκλογές (σ.σ. αν ισχύσουν τελικά οι διαρροές για την ημερομηνία), η βιομηχανία πρέπει να υπολογίζει από το καλοκαίρι και μετά το κλείσιμο συμφωνιών με PPAs.

Εδώ κολλάει το «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Σειρά από βάρη «ουρά» του 2022 καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι καθώς βγαίνει ο Φεβρουάριος.

Στο τέλος του μήνα, οι φορολογούμενοι -όσοι δεν έχουν ξεμπερδέψει ακόμα- θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023. Οι περισσότερο «άτυχοι» καλούνται να εξοφλήσουν δόσεις ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μια ακόμη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Παράλληλα τελειώνει η προθεσμία για ψηφιακή κατάθεση πινακίδων αλλά και για υποβολή αίτησης χωριστής δήλωσης συζύγων.

Θυμηθείτε επίσης ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίηση των στοιχείων ακίνητων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις με την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Στο… παιχνίδι των fast track κινήσεων έχουν μπει και οι δήμοι, με εκείνον της Πρέβεζας να έχει καταθέσει φάκελο για ένταξη σχεδίου, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, στο ευνοϊκό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το project του δήμου Πρέβεζας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αφορά μια σύνθετη τουριστική επένδυση αειφορικού χαρακτήρα -όπως τη χαρακτηρίζει-, η οποία θα αναπτυχθεί σε έκταση 198.649 στρεμμάτων.

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πόρος - Διαβάτη και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα ξενοδοχείο, δυναμικότητας 220 κλινών, 12 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες, 15 bungalows χωρητικότητας 60 κλινών, 30 μονάδες glamping χωρητικότητας 60 κλινών, πισίνες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, αναζωογόνησης και ευεξίας και παραθαλάσσια εστιατόρια.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Περισσότερο χρόνο θα απαιτήσει, όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack στην Πολωνία.

Το πολυσυζητημένο deal με την εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης ανακοινώθηκε πέρυσι τον Μάρτιο και με βάση την αρχική εκτίμηση, σε ένα εξάμηνο θα περνούσε ο φάκελος από την πολωνική επιτροπή ανταγωνισμού. Ωστόσο, υπάρχει καθυστέρηση και το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στον μεγάλο όγκο υποθέσεων που έχουν να διαχειριστούν οι τοπικές υπηρεσίες.

Πάντως στην Αθήνα, στη διοίκηση υπό τον Κ. Σαράντη (φωτ.) δεν υπάρχει ανησυχία και η προετοιμασία συνεχίζεται κανονικά, ώστε όταν κλείσει η εκκρεμότητα, οι εμπορικές συνέργειες να κουμπώσουν γρήγορα. Όπως μαθαίνει η στήλη, το νέο deadline είναι στα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v