Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2023

ΜIG: Τι λένε τα... ψιλά γράμματα *ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Kούτρας: Το σφυρί και το καρφί *Σφηνάκια για ΙΝΤΕΡΚΟ, Beta και Πειραιώς

ΜIG: Τι λένε τα... ψιλά γράμματα *ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Kούτρας: Το σφυρί και το καρφί *Σφηνάκια για ΙΝΤΕΡΚΟ, Beta και Πειραιώς

MIG: Μέσα στην εβδομάδα, πιθανώς κι από σήμερα, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ανακοινώσεις τυχόν νέων σημαντικών αγορών στη μετοχή της εταιρείας, από την πλευρά Μάριου Ηλιόπουλου και Σία. Αρκετοί αναγνώστες ίσως δεν γνωρίζουν ότι σε περιπτώσεις δημόσιας πρότασης, τα... ψιλά γράμματα των σχετικών διατάξεων προβλέπουν και ειδικές διαδικασίες γνωστοποίησης.

Αφενός, για όσους κατείχαν από πριν πάνω από το 5% (υποχρεούνται να γνωστοποιούν κάθε απόκτηση μετοχών είτε στο χρηματιστήριο είτε εξωχρηματιστηριακά) και αφετέρου, για όσους αποκτήσουν ποσοστό πάνω από 0,5%, μετά τη δημοσιοποίηση της δημόσιας πρότασης.

Δεδομένου ότι οι μεγάλες αγορές πάνω από την αρχική τιμή της δημόσιας πρότασης ξεκίνησαν πέριξ του... Αγίου Βαλεντίνου (13-14 Φεβρουαρίου), οι προβλεπόμενες προθεσμίες δείχνουν τη σημερινή και τις επόμενες ημέρες.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΚΟΥΤΡΑΣ:
«Το ότι διαθέτεις καλό σφυρί, δεν σημαίνει πως ό,τι βλέπεις μπροστά σου είναι καρφί», λέει μια αγγλοσαξονική παροιμία, που μάλλον έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η αποκλειστική διαπραγμάτευση για την ΑΚΤΩΡ, μεταξύ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Χένρι Χόλτερμαν και του σχήματος Δημήτρη Κούτρα (φωτ.) με τη Wade Adams, η οποία λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου, φαίνεται να διεξάγεται μερικώς μέσα από... παρασκηνιακές στήλες οικονομικών μέσων, κάνοντας εμφανή την άσκηση πιέσεων. Που σημαίνει ότι τα πράγματα μάλλον δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Είχαμε γράψει -και δικαιωθήκαμε- ότι για την ΑΚΤΩΡ έχουν λόγο να δείξουν σοβαρό ενδιαφέρον πρόσωπα και σχήματα που γνωρίζουν καλά την εταιρεία από «μέσα». Ωστόσο, όταν συμβαίνει αυτό, ενίοτε προκύπτουν προβλήματα στο… επόμενο στάδιο, αυτό της διαπραγμάτευσης.

Ενδιαφέρον σημείο που ίσως υποθάλπει τα τζαρτζαρίσματα, ότι αμφότερες οι πλευρές δεν έχουν και πολλές επιλογές. Ούτε πολλές ΑΚΤΩΡ υπάρχουν για να χτυπήσει ο αγοραστής, ούτε πολλοί ενδιαφερόμενοι για να μιλήσει σε δεύτερη φάση ο πωλητής, ιδίως εφόσον ισχύει ότι δεν θα ήθελε να δώσει την εταιρεία στους κάποτε… «Μπακοκαϋμενάκηδες».

 

ΗΛΕΚΤΩΡ: Μια παραίτηση με… ουρά είχαμε στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 6 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. της ΗΛΕΚΤΩΡ ο Πάνος Κυριακόπουλος (όμιλος Βαρδινογιάννη) και αντικαταστάθηκε από τον Γ. Φιρφιλιώνη.

Προφανώς, η παραίτηση συνδέεται με την εξαγορά από τη Motor Oil της Thalis ES, ανταγωνιστή της ΗΛΕΚΤΩΡ.

 

ΓΕΚ: Και τυπικά ανέλαβε το τιμόνι της ΤΕΡΝΑ ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποχώρησε προ μερικών μηνών από τη θέση του CEO της ΑΚΤΩΡ.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ, η οποία συνήλθε την 1η Φεβρουαρίου, εξέλεξε νέο 13μελές Δ.Σ.

 

BETA: Από σήμερα Δευτέρα, οι πελάτες της Χρηματιστηριακής θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού σε συνεργασία με διεθνή τραπεζικό οίκο της Ελβετίας.

Θυμίζουμε ότι η ΕΧΑΕ αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της πλατφόρμας X-Net, μέσω της οποίας πολλές ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους για τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

 

INTERCONTINENTAL ΑΕΕΑΠ: Η μετοχή καταγράφει πτώση τόσο από την αρχή του έτους όσο και κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, παρά το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αλλά και οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας κατέγραψαν άνοδο.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο για την εταιρεία είναι ότι σε περιόδους ανόδου των τιμών στην εγχώρια κτηματαγορά, εγγράφει αρνητικό (λογιστικό) αποτέλεσμα από την αποτίμηση της εύλογης αξίας των δικών της ακινήτων. Συγκεκριμένα, υποτίμησε την εύλογη αξία των ακινήτων της κατά 1,569 εκατ. ευρώ το 2021 και κατά 490 χιλ. ευρώ το πρώτο μισό της περυσινής χρονιάς. Ως εκ τούτου, το μέσο yield των ακινήτων της είναι σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ με διψήφιο discount.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Την ώρα που το ενδιαφέρον της αγοράς όσον αφορά στις εξελίξεις της Πειραιώς επικεντρώνεται στην υπόθεση MIG-Αttica Group, η τράπεζα ολοκλήρωσε την απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών διαχείρισης ψηφιοποιημένων αρχείων δανειακού χαρτοφυλακίου (loan portfolio’s digitized files management services) και την εισφορά του στην Πειραιώς Electronic Loan Documentation. Η εισφορά εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας (σ.σ. η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί 100% θυγατρική της εισηγμένης Πειραιώς Financial Services).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v