Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2023

Η άλλη «πτυχή» των κόκκινων δανείων - Κλείδωσαν μερίσματα 1 δισ. ευρώ σε 2 μήνες! - Η Alpha μπαίνει στα δάνεια της Lamda

Η άλλη «πτυχή» των κόκκινων δανείων - Κλείδωσαν μερίσματα 1 δισ. ευρώ σε 2 μήνες! - Η Alpha μπαίνει στα δάνεια της Lamda

LAMDA: Διευρύνεται το σχήμα χρηματοδότησης με την είσοδο της Alpha Bank, κίνηση που είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες. Η Alpha (φωτ. ο επικεφαλής της Βασίλης Ψάλτης) θα συμμετάσχει στην προβλεπόμενη τραπεζική χρηματοδότηση με περίπου 15%. Στο σχήμα προβλεπόταν εξαρχής να εισέλθει και η Attica Bank, με ένα μικρό ποσό (περί τα 40 εκατ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, η Πειραιώς επανεξετάζει τη στάση της αναφορικά με την αγορά κτηρίου γραφείων στο Ελληνικό, μετά τη διαφαινόμενη υπαναχώρηση της Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με τη Lamda, βάσει της οποίας θα αποκτήσει γραφειακούς χώρους 40 χιλ. τ.μ. πάνω και δίπλα από το Vouliagmenis Mall.

Πρόκειται για ανάθεση έργου «με το κλειδί στο χέρι» και προκαθορισμένο κόστος (147 εκατ. ευρώ).

  

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Δεν έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος μήνας της χρονιάς και οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ έχουν ήδη ανακοινώσει για φέτος χρηματικές διανομές που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ!

Τα χρήματα που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα ότι θα διανεμηθούν προέρχονται από τις εισηγμένες: Coca-Cola HBC 290 εκατ., ΟΤΕ 258,3 εκατ., Μυτιληναίος 171,5 εκατ. ευρώ, Ideal 8,03 εκατ., Jumbo 157,14 εκατ. Medicon Hellas 0,5 εκατ., Helleniq Energy 152,8 εκατ. ευρώ, Λάμψα 10 εκατ. και Πλαστικά Θράκης 2,9 εκατ. ευρώ.

Προφανώς απομένουν πολύ περισσότερες εισηγμένες να ανακοινώσουν τη φετινή πολιτική χρηματικών διανομών, ενώ παράλληλα αρκετές από τις ήδη προαναφερθείσες εταιρείες (π.χ. Πλαστικά Θράκης, Medicon Hellas και ενδεχομένως Hellenic Energy λόγω προμερίσματος) θα στείλουν πιθανότατα και άλλη φορά τους μετόχους τους στο ταμείο μέσα στη φετινή χρονιά.

 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ήρθε το πολιτικά κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, ενόψει και των εκλογών, για να μας θυμίσει τον ελλειπτικό τρόπο με τον οποίο ορισμένα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν παλαιότερα για το θέμα. Τα δισεκατομμύρια μείωσης των κόκκινων δανείων αναφέρονταν συχνότατα χωρίς την απαραίτητη συμπλήρωση «από τους ισολογισμούς των τραπεζών», λες και… εξαφανίστηκαν ή τακτοποιήθηκαν.

Τώρα έχει έρθει βιαίως στο προσκήνιο η πραγματικότητα. Το ένα σκέλος του κινδύνου, που αφορούσε τους ισολογισμούς των τραπεζών, έχει σε μεγάλο βαθμό τακτοποιηθεί, ίσως όχι οριστικά και αμετάκλητα, «βρέξει χιονίσει» που λένε, αλλά έχει τακτοποιηθεί.

Το έτερο σκέλος όμως, των κοινωνικών και πολιτικών παρενεργειών, εξακολουθεί να υφίσταται. Οι servicers κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ενημερώσουν για το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, τουλάχιστον από τη δική τους οπτική. Όμως ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιούν όπως πχ. στο κείμενο ερωταπαντήσεων «δεν πιάνει» ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ακροατήριο, ούτε και σε ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, που γνωρίζει τη σημασία που είχε -και έχει- το θέμα «δικό μου κεραμίδι» στην ελληνική κοινωνική παράδοση.

Δυστυχώς, έτσι όπως εκτυλίχθηκαν τα πράγματα, στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και ο περίφημος «Ηρακλής», με τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου στις μεταβιβάσεις δανείων από τις τράπεζες, δηλαδή με κόστος (εάν και εφόσον προκύπτει κατάπτωση) ημών των ιδίων των… φορολογουμένων, υπέρ εκείνων που απέκτησαν τα δάνεια.

Δεν θα μας φανεί παράξενο αν προσεχώς φτάσουμε να συζητάμε έντονα και αυτή την πτυχή της υπόθεσης…

 

ΜΟΥΧΑΛΗΣ: Σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχει προχωρήσει το τελευταίο τετράμηνο η Άλφα Διανομές που έχει περάσει στον έλεγχο της Delivery Hero. Η πρώτη τον Οκτώβριο ήταν 4,2 εκατ. ευρώ, 600.000 ευρώ η δεύτερη στις αρχές Ιανουαρίου και η τρίτη, ύψους 2,150 εκατ. ευρώ, στο τέλος Ιανουαρίου.

Πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 14,547 εκατ. ευρώ. Αλλαγές υπάρχουν και σε επίπεδο διοίκησης, όπου ο Γιώργος Μούχαλης από διευθύνων σύμβουλος μετά τις αλλαγές είναι απλό μέλος Δ.Σ.

 

LOCKDOWN-ΑΓΩΓΕΣ: Προ ημερών είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση αγωγών που είχαν υποβληθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από επαγγελματίες της εστίασης που διεκδικούν αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για το υποχρεωτικό λουκέτο στην πανδημία.

Ακούσαμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μέσω του δικηγόρου τους Σωτήρη Παπαμιχαήλ, έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των επιχειρήσεων εστίασης. Η συζήτηση πάντως αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του πληρεξουσίου δικηγόρου του Δημοσίου για τις 16/4.

Υπάρχει όμως και άλλη δικάσιμος, σε λίγες ημέρες, στις 8/3, οπότε έχει προγραμματιστεί να εκδικαστούν δύο ακόμη αγωγές. Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι η εκδίκαση κι αυτής της αγωγής θα αναβληθεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v