Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2023

Τριπλό ποντάρισμα του GIC στο ΧΑ - Attica Bank: Οι επενδυτές και η… πρέφα - Τράπεζες: Στεγαστικά… γιοκ

Τριπλό ποντάρισμα του GIC στο ΧΑ - Attica Bank: Οι επενδυτές και η… πρέφα - Τράπεζες: Στεγαστικά… γιοκ

GIC: Επενδυτική θέση σε τρεις τραπεζικές μετοχές (Eurobank, Εθνική, Alpha) φέρεται, σύμφωνα με χρηματιστές, να «έχτισε» από τις αρχές του έτους το sovereign fund της Σιγκαπούρης GIC. Οι αγορές του ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Οι Σιγκαπουριανοί (GIC Singapore) είχαν επιστρέψει στο Χ.Α. στις αρχές της περσινής χρονιάς, μετά από πολυετή απουσία λόγω κρίσης, αλλά οι θέσεις τους (πάλι σε τράπεζες) ρευστοποιήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή.

 

ATTICA BANK: Μας χαροποιούν οι διαρροές, εφόσον ισχύουν βέβαια, ότι υπάρχει, λέει, δεύτερος ενδιαφερόμενος επενδυτής, από ΤτΕ μεριά, για το «τεφαρίκι» που οι πάντες προσπαθούν να διασώσουν -ανεπιτυχώς- για χρονικό διάστημα που αρχίζει να θυμίζει την Οδύσσεια του Ομήρου.

Στην περίπτωση αυτή, η πρότασή μας είναι να τον βάλουν κι αυτόν στο τραπέζι, ώστε να μειωθεί και το ποσό που πρέπει να βάλει το ΤΧΣ και να ονομαστεί το νέο σχήμα, ειδικά για την τράπεζα, σε «4invest».

Κι αν βρουν κι άλλον, γιατί ως φαίνεται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την Αττικής περίπου κυκλοφορούν στον… δρόμο, οπότε βγαίνει ένας κλητήρας από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους τσιμπάει από το μανίκι, να τον φέρουν κι εκείνο στο τραπέζι. Κι αν δεν βγει το εγχείρημα, ας παίξουν όλοι μαζί καμιά πρέφα. Χρόνος άλλωστε υπάρχει άπλετος.

Ή μήπως όχι, οπότε καλό είναι να σοβαρευτούμε;

ΥΓ: Τώρα εξηγείται το... πείσμα της μετοχής να μένει στην περιοχή του 0,18 ευρώ και σε κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ (κοντά 2 φορές το P/BV μετά την αύξηση -που ακόμη ψάχνει τον ιδιώτη επενδυτή της). Μάλλον κάποιοι κατάλαβαν έγκαιρα ότι μπορεί να γίνει... σκοτωμός ποιος θα πρωτοσυμμετέχει στην αύξηση και πήραν θέση, μη χάσουν μερτικό από τα κέρδη.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΤΣΑΝΤΣΗΣ: Με την ιδιότητα του προέδρου της τεχνικής εταιρείας Blend Development & Consulting S.A. εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας χθες, ως ομιλητής στην εκδήλωση της Κτίριο Εκδόσεις (με τον γενικό τίτλο Building Show) στο αμφιθέατρο του Μουσείου Γουλανδρή.

Στην προσφώνησή του υπογραμμίστηκε η 40ετής εμπειρία του στον κλάδο (εξάλλου η ομιλία του ήταν μια αναδρομή στον κατασκευαστικό κλάδο, στην κυκλικότητα και στην ωρίμανσή του από τη δεκαετία του ’60), ωστόσο, ο ίδιος ανεβαίνοντας στο βήμα ανέφερε πως προσβλέπει και στο προσωπικό του μέλλον στην αγορά.

Αν και αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα, θεσμικές αλλαγές, φάσεις ανόδου και κάμψης της αγοράς, αλλά και σε εταιρείες (με αρκετές αναφορές στην Ελληνική Τεχνοδομική), η αναφορά του στην Ελλάκτωρ ήταν μάλλον φευγαλέα… Εξάλλου, από το σημερινό μετερίζι είναι σαφές ότι η δραστηριότητά του αφορά σε ιδιωτικά έργα και μεσαίας κλίμακας real estate αναπτύξεις.

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε την εποχή ενδιαφέρουσα μεν, αλλά γεμάτη προσκλήσεις για όποιον επιχειρεί στον κλάδο. Κατά τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «οι ελλείψεις στο εργοστάσιο», κοινώς η αποψίλωση του εργατικού δυναμικού μετά από χρόνια υποεπένδυσης…

 

ΑΒ ΒANK: Ενας μόνο ενδιαφερόμενος έχει μείνει, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πώληση ποσοστού άνω του 50% της Αegean Baltic Bank.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη (φωτ.). Η στήλη πληροφορείται ότι το deal δεν έχει κλείσει και πως ακόμη οι δικηγόροι δεν έχουν πιάσει δουλειά.

Συγκεκριμένα, η πλευρά Μυστακίδη έχει δει τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, αλλά η υπόθεση δεν έχει φτάσει στο στάδιο των νομικών εγγράφων. Και όπως έλεγε στη στήλη πηγή με γνώση της υπόθεσης, «ο διάβολος κρύβεται συνήθως στις νομικές λεπτομέρειες».

Ίδωμεν…

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Μπαίνουμε στην περίοδο που οι τράπεζες θα μας ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 και όλα δείχνουν πως οι εκπλήξεις θα είναι ευχάριστες.

Υπάρχει, όμως, και ένα στοιχείο που ανησυχεί τους τραπεζίτες: η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές για στεγαστικά δάνεια. «Ούτε με το κιάλι», έλεγε χαρακτηριστικά στη στήλη αρμόδια πηγή.

Το ανησυχητικό είναι πως δεν προβλέπεται μεταστροφή της τάσης στο σύνολο της χρονιάς καθώς η ανοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί και είναι άγνωστο πού θα κάτσει τελικά η μπίλια από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v