Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 24 2023

ΑΚΤΩΡ: Η άλλη όψη της «κολοκυθιάς» *Ν. Καραμούζης: Tethys και… μήνυμα σε ξενοδόχους *Νέο επεισόδιο στην κόντρα HIG-Κυπριώτη

ΑΚΤΩΡ: Η άλλη όψη της «κολοκυθιάς» *Ν. Καραμούζης: Tethys και… μήνυμα σε ξενοδόχους *Νέο επεισόδιο στην κόντρα HIG-Κυπριώτη

ΑΚΤΩΡ: Μπορεί η δημοσιογραφική πιάτσα να «παίζει την κολοκυθιά» για την τύχη του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και για το πόσοι άλλοι αγοραστές υπάρχουν, πλην Δημήτρη Κούτρα με Wade Adams, που να τους τρέχουν μάλιστα τα... σάλια να αγοράσουν την ΑΚΤΩΡ (αλλιώς γιατί να σπεύσουν να δώσουν ζωηρό παρών, όπως κάποιοι διαρρέουν;), η ουσία όμως για τον χώρο των κατασκευών, που βλέπει την άλλη όψη της κολοκυθιάς, βρίσκεται αλλού: Στο πόσο ετοιμοπόλεμες θα είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΑΚΤΩΡ, ενόψει σημαντικών γεγονότων στον τομέα των έργων. Και στο πώς ίσως επηρεαστούν, ανάλογα με τον ποιος θα είναι τελικά ο αγοραστής, υφιστάμενες κοινοπραξίες.

Για παράδειγμα, τα επιτελεία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ζουν από καιρό με το στρες κατάθεσης ανταγωνιστικών δεσμευτικών προσφορών για τη mega παραχώρηση του ΒΟΑΚ, με ορίζοντα την 31η Μαρτίου 2023, έργο που διεκδικεί και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, όταν την ίδια ημερομηνία προβλέπεται και η ολοκλήρωση των αποκλειστικών επαφών με το σχήμα Δ. Κούτρα - Κ. Τσέντα για την ΑΚΤΩΡ.

Το έργο όμως δεν είναι σκέτη παραχώρηση, περιλαμβάνει και... μπουλντόζες, θυμίζουμε, τις οποίες διαθέτει η ΑΚΤΩΡ και όχι η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Αν ευοδωθεί το deal με τον Κούτρα και τους Κύπριους, προβλέπεται ότι η ΑΚΤΩΡ θα πάρει το κατασκευαστικό μέρος ως υπεργολάβος.

Αν όχι;

Δεν είναι όμως μόνον ο νέος διαγωνισμός (που υποθέτουμε ότι έτσι κι αλλιώς θα πάρει αναβολή λόγω εκλογών), είναι και το πλήθος κοινοπραξιών που διαθέτει ήδη η ΑΚΤΩΡ. Από την Ψυτάλλεια (με Άβαξ και ΕΡΓOΤΕΜ) έως το οδικό έργο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη (με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ), ακόμη και ομόσταβλα projects (π.χ. Μαρίνα Αλίμου).

 

ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ: Για τις 10 Μαρτίου μετατέθηκε η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Γενικής Συνέλευσης του ομίλου, καθώς η χθεσινή αποδείχτηκε άκρως… επεισοδιακή και κατέληξε σε αναβολή.

Επεισοδιακή γιατί δεν επετράπη στον χώρο όπου θα πραγματοποιείτο η Γενική Συνέλευση η είσοδος των εκπροσώπων της HIG, η οποία είναι μέτοχος του ξενοδοχειακού ομίλου. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το σίριαλ, να θυμίσουμε ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο κατέχει το 45% της εταιρείας, ποσοστό που απέκτησε από την αδελφή του επικεφαλής του ομίλου Κωνσταντίνου Κυπριώτη, Μιράντα.

Ωστόσο, ο ξενοδόχος της Κω, Κ. Κυπριώτης, κάτοχος του υπόλοιπου 55% (που έχει συνάψει συμφωνία με τη HotelBrain για τη διαχείριση των πέντε μονάδων του ομίλου), δεν αποδέχεται τη HIG ως μέτοχο, ούτε δέχεται να παρίσταται στο Διοικητικό Συμβούλιο του φερώνυμου ομίλου.

Και κάπως έτσι προέκυψε το επεισόδιο. Η συνέχεια προσεχώς…

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ: Σήμερα το πρωί, όπως μαθαίνει η στήλη, «πέφτουν» οι τελικές υπογραφές για το Project Tethys.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η κοινοπραξία SMERemediumCAP/ Latonia Enterprises Company Limited - Athanasios Lasaridis Family Office / WHG Europe Limited - Brown Hotels, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την αγορά χαρτοφυλακίου δανείων 68 ξενοδοχείων.

Στόχος του σχήματος, όπως έχει πει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο Νίκος Καραμούζης (φωτ.), είναι να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε τα ξενοδοχεία να μείνουν ανοικτά και να αναπτυχθούν.

«Πρόθεσή μας είναι να επενδύσουμε σε κάποια από αυτά και δικά μας χρήματα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, εάν λένε όχι σε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που τους προσφέρουμε, εάν δεν θέλουν να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους, τότε θα ακολουθήσουμε μια πιο σκληρή διαδικασία για να εισπράξουμε τις οφειλές», είχε δηλώσει.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε την περιουσία κανενός, αλλά ούτε θα παραμείνουμε παθητικοί ζημιωμένοι χρηματοδότες», το μήνυμα.

 

A/S ΑΓΟΡΑ: Το όνομα της αλυσίδας από τη Λάρισα έχει «παίξει» πολύ το τελευταίο διάστημα αφού φέρεται να συζητά με την αλυσίδα Σκλαβενίτης.

«Λευκός καπνός» δεν έχει βγει ακόμη ούτε με τον Σκλαβενίτη ούτε και με τους άλλους επίδοξους μνηστήρες με τους οποίους η αλυσίδα από τον κάμπο έχει βρεθεί στο τραπέζι. Πάντως κάτι έχει αλλάξει. Την 1η Φεβρουαρίου με απόφαση της συνέλευσης των εταίρων τροποποιήθηκε το άρθρο 8 περί εταιρικών μεριδίων κατόπιν «εξόδου εταίρου και εισόδου νέων», όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό στο ΓΕΜΗ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκ των βασικών εταίρων της αλυσίδας, υποστήριξε μιλώντας στη στήλη ότι οι εταίροι παραμένουν οι ίδιοι και η μόνη αλλαγή είναι ότι ο ίδιος αύξησε το μερίδιό του.

Οπότε μένουμε με την απορία για τα περί «εισόδου νέων επενδυτών»

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αυτές τις ημέρες ζούμε την «ανάσταση» του ΤΕΠΙΧ Ι, καθώς αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη συνέχιση της λειτουργίας του γνωστού Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Η «προίκα» των 149,3 εκατ. ευρώ θα διατεθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια. Για να πετύχει όμως ο στόχος, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) θα λειτουργήσει ένα Ταμείο Χαρτοφυλακίου, που θα αναπτύξει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι αυτά και φυσικά τους όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v