Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2023

Πώς κλείνει το ντιλ ΔΕΗ-Enel Ρουμανίας *Επενδύσεις του... γλυκού νερού *Prodea: Μέσω Castlelake ψάχνει θέση ο Παπαλέκας

Πώς κλείνει το ντιλ ΔΕΗ-Enel Ρουμανίας *Επενδύσεις του... γλυκού νερού *Prodea: Μέσω Castlelake ψάχνει θέση ο Παπαλέκας

ΔΕH - ENEL ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Στις τελευταίες στροφές έχει εισέλθει η αποκλειστική διαπραγμάτευση (λήγει σήμερα) μεταξύ ΔΕΗ και ENEL για το σύνολο της δραστηριότητας που διατηρεί ο ιταλικός όμιλος στη ρουμανική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγέθη του συζητούμενου deal δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Η ΔΕH θα καταβάλει τίμημα 1,3 δισ. ευρώ και θα αναλάβει δανεισμό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ.

Η ΔEΗ, υπό τον Γ. Στάσση (φωτ.), έχει έλθει σε επί της αρχής συμφωνία με ξένες επενδυτικές τράπεζες, για λήψη ενδιάμεσης χρηματοδότησης της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, που μαζί με 500 εκατ. ευρώ ίδια συμμετοχή καλύπτουν την καταβολή τιμήματος, εφόσον η συναλλαγή κλείσει.

Ο παραπάνω δανεισμός θα αναχρηματοδοτηθεί, εν συνεχεία, με μακροπρόθεσμο κοινοπρακτικό δάνειο από εγχώριες τράπεζες.

 

MIG: Λιτό, όπως αναμενόταν με βάση τις συνθήκες από τις οποίες προέκυψε η δημόσια πρόταση, είναι το πληροφοριακό δελτίο της Πειραιώς, αναφορικά με την απόκτηση της MIG. Η Πειραιώς δηλώνει ότι θα διατηρήσει το Δ.Σ. της εισηγμένης με την ίδια σύνθεση, θα υποστηρίξει τις προσπάθειές του για ανάπτυξη και εξαγωγή αξίας από τις εναπομείνασες δραστηριότητες (σ.σ. τα ακίνητα της RKB εφόσον εγκριθεί το debt to equity swap), ενώ η απόκτηση του ελέγχου της MIG εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων της τράπεζας, τη γεωγραφική διασπορά του και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, η Πειραιώς δεσμεύεται ότι δεν θα επέλθει μείωση στις θέσεις εργασίας του προσωπικού, ούτε θα ληφθούν μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις, στον βαθμό που δεν επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Σε τέσσερις συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων προχώρησε, εντός του 2022, η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας αναγνώριση σημαντικής μεταβίβασης κινδύνου (SRT). Ως αποτέλεσμα των συναλλαγών, ο όμιλος μείωσε το σταθμισμένο ως προς τον κίνδυνο ενεργητικό του κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 80 μ.β.

Η Πειραιώς τιτλοποίησε στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), καθώς και ναυτιλιακά ανοίγματα.

 

PRODEA - ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ: Σε συζητήσεις με την Castlelake φέρεται να βρίσκεται ο επιχειρηματίας Παπαλέκας, για την αγορά ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού στην Prodea. Η Castlelake επιδιώκει να αποεπενδυθεί σταδιακά από την Prodea, αλλά οι ως τώρα προσπάθειες διάθεσης μετοχών σκόνταψαν, σύμφωνα με την αγορά, στις υπερβολικές απαιτήσεις της, ως προς την τιμή διάθεσης. Για να δούμε, αν θα υπερβεί εαυτόν και θα κλείσει συμφωνία με τον Παπαλέκα.

Σημειώνεται ότι η Castlelake κατέχει το 92% της ΑΕΕΑΠ και υποχρεούται εδώ και χρόνια να αυξήσει τη διασπορά, καθώς το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στις ΑΕΕΑΠ χορηγείται υπό το πνεύμα ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ακίνητα μέσω επαγγελματικής διαχείρισης.

 

ΝΕΡΟ: Νέες επενδύσεις αναβλύζουν διαρκώς, παρότι κάποιοι αποχαιρετούν τον κλάδο λόγω οικονομικών προβλημάτων και άλλοι αντέχουν ακόμα αλλά «πνίγονται» από τα χρέη.

Η εταιρεία Γεώργιος Δ. Ζέικος ΑΕΒΕ, που σήμερα δραστηριοποιείται στην εμπορία δημητριακών και στον χώρο της αποθήκευσης-ψύξης φρούτων και λαχανικών, είναι ένα παράδειγμα νέου παίκτη. Η εταιρεία, όπως μαθαίνει η στήλη, έχει λάβει τη σχετική άδεια τον περασμένο Νοέμβριο και με βάση αυτή θα αντλεί ετησίως από πηγή 49.000 κυβικά μέτρα νερό.

 

ΝΕΡΟ ΙΙ: Όμως δεν είναι η μοναδική επένδυση στον χώρο. Όπως μαθαίνει η στήλη, ελβετικά κεφάλαια έχουν βρει Ηπειρώτη συνεργάτη και σκοπεύουν να φτιάξουν το δικό τους εργοστάσιο στα Ιωάννινα. Μάλιστα κοντά στην περιοχή που δραστηριοποιούνται Βίκος και Ζαγόρι.

Ήδη οι Ελβετοί έχουν αγοράσει την έκταση για την άντληση, έχουν τη βρει το ακίνητο που θα εγκαταστήσουν τη μονάδα και έχουν ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις.


ΝΕΡΟ ΙΙΙ: Οι εδραιωμένοι παίκτες πάντως γκρινιάζουν ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός και ότι μπαίνουν μέσα. Κάποιοι λέγεται ότι εμφάνισαν πέρυσι ζημιές λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση δεν έχει επηρεαστεί. Αντιθέτως, από τα στοιχεία της IRI για την κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού στα σούπερ μάρκετ προκύπτει ότι πέρυσι οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν 7,4%, δηλαδή προσέγγισαν τα 90 εκατ. ευρώ και σε όγκο 2,5%, με την τιμή να έχει αυξηθεί 4,8%.

Βέβαια το αν και πόσοι πιέζονται, θα έχουμε όλο τον καιρό να το αναλύσουμε, όταν το προσεχές καλοκαίρι δημοσιεύσουν οι «νερουλάδες» τις οικονομικές τους καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v