Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2023

Τέμπη: Βαριά ερωτήματα για ΡΑΣ και Ιωάννα Τσιαπαρίκου - Ποια σούπερ μάρκετ ψάχνονται για ντιλ - Σφηνάκια για Intralot, Dimand

Τέμπη: Βαριά ερωτήματα για ΡΑΣ και Ιωάννα Τσιαπαρίκου - Ποια σούπερ μάρκετ ψάχνονται για ντιλ - Σφηνάκια για Intralot, Dimand

ΡΑΣ: Με ανακοίνωσή της χθες η άγνωστη σε πολλούς ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ενημέρωσε ότι θα κάνει αυτεπάγγελτή έρευνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη, προκειμένου να εξετάσει αν εφαρμόστηκαν σωστά τα υφιστάμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το «υφιστάμενα». Που σημαίνει ότι η έρευνα δεν θα ασχοληθεί με το αν υπήρχαν συστήματα σηματοδότησης και ηλεκτρονικής ασφάλειας, εφόσον δεν προβλέπονται από τα (παντελώς ελλιπή όπως αποδείχτηκε) πρωτόκολλα διαχείρισης ασφάλειας που διαθέτουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς.

Άλλωστε η ίδια η πρόεδρος της αρχής κα Ιωάννα Τσιαπαρίκου (φωτ.) έσπευσε να ξεκαθαρίσει σε μια μάλλον… βολική συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ότι γενικώς είναι… αναρμόδια για τα μεγάλα προβλήματα των σιδηροδρόμων, άρα και άνευ ευθυνών για την τραγωδία, περιοριζόμενη στην εξής φράση για το καυτό θέμα των ημερών: «Γνωμοδοτικά, συμβουλευτικά, σε τοποθετήσεις μας δημόσιες ή σε προτάσεις μας προς τους φορείς, μπορούμε να πούμε ότι βεβαίως πρέπει να αυτοματοποιηθούν τα συστήματα και να ολοκληρωθούν τα έργα και οι εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη».

Ωστόσο από τα όσα είπε δεν προκύπτουν απαντήσεις σε τρία βαριά ερωτήματα.

  • Όταν στο τέλος Οκτωβρίου, έλαβε το εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης που περιέγραφε «σημεία και τέρατα» στη λειτουργία και συντήρηση των σιδηροδρόμων με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, τι ακριβώς έκανε;
  • Όταν πριν από 2-3 εβδομάδες έμαθε αναμφίβολα για την -προφητική όπως αποδείχτηκε- ανακοίνωση της ΔΕΣΚ σιδηροδρομικών, περί «δυστυχήματος που έρχεται», μετά από δυο πρόσφατα ατυχήματα στις αμαξοστοιχίες 51 και 61, ανακοίνωση στην οποία μάλιστα κατηγορείται η ΡΑΣ ότι παρεμβαίνει επιλεκτικά, «αφήνοντας εκτεταμένα κενά και σοβαρές παραλείψεις στο απυρόβλητο», τι ακριβώς έκανε;
  • Είχε αντιληφθεί ή όχι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραγικού ατυχήματος, κι αν η απάντηση είναι ναι, τότε πού και πώς ακριβώς παρενέβη, ως όφειλε, έστω «γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά» όπως η ίδια ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει; Διότι τέτοια προειδοποίηση δεν είδαμε πουθενά.

Αν πάλι η απάντηση είναι ότι δεν έκανε τίποτε, γνωρίζοντας από κοντά την κατάσταση που επικρατεί κι έχοντας λάβει εξώδικα και ανακοινώσεις, τότε, μετά από όσα συνέβησαν, μάλλον θα πρέπει να παραιτηθεί!

ΥΓ: Διαβάσαμε και την έκθεση πεπραγμένων της ΡΑΣ για το 2021 (προφανώς για το 2022 δεν έχει βγει ακόμη) και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν βρήκαμε ούτε μια σοβαρή νύξη ανησυχίας!!!

Όλα ήταν καλά στο βασίλειο των σιδηροδρόμων!

 

DEALS: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Σκλαβενίτη με την εκ Λαρίσης ορμώμενη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «A/S Αγορά», όμως δεν είναι η μοναδική τοπική αλυσίδα που «σκανάρει» ο market leader του κλάδου. Όπως έχει γράψει η στήλη, θέλει να προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων τοπικών δικτύων. Και είναι πολλά, κάποια μάλιστα με πολύ ισχυρή παρουσία στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Βέβαια ο Σκλαβενίτης δεν είναι ο μόνος που εξετάζει τις αλυσίδες που έχουν βγει προς πώληση. Από κοντά ο Μασούτης, που πέρυσι ήταν η χρονιά του, από άποψη εξαγορών.

Ερωτήματα υπάρχουν τι θα κάνει ο ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες: MARKET In, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Γαλαξίας.

Για την αλυσίδα METRO οι εξαγορές δεν είναι «αυτοσκοπός», όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Αρ. Παντελιάδης: «Είμαστε πιο εκλεκτικοί ή πιο παράξενοι».

 

DIMAND: Η πώληση της Severdor στη Eurobank έναντι 74,4 εκατ. ευρώ είναι «σημαντική» και «αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας», έσπευσε να διευκρινίσει η εισηγμένη με νέα ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο.

Πόσο σημαντική θα μάθουμε το πρώτο εξάμηνο του 2024, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής…

 

ΑΛΒΑΝΙΑ: Μόνο την τελευταία 10ετία περίπου 700.000 Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα η αλβανική διασπορά να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια άτομα και στη χώρα να ζουν μόλις 2,7 εκατομμύρια. Ετσι, τα εμβάσματα με κατεύθυνση τη γειτονική χώρα φτάνουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχούν στο 6,7% του ΑΕΠ της!

Τα περισσότερα ευρώ φεύγουν από την Ιταλία (279 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία (206,5 εκατ. ευρώ). Αν αναρωτιέστε για την Ελλάδα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με αξία εμβασμάτων 172,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v