Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 3 2023

Αριάδνη: Οι μνηστήρες, η «κρησάρα» της ΡΑΕ και το… παρελθόν! - «Mίνιμουμ» μέρισμα από ΤτΕ - Με γεμάτη τσέπη η Eurobank

Αριάδνη: Οι μνηστήρες, η «κρησάρα» της ΡΑΕ και το… παρελθόν! - «Mίνιμουμ» μέρισμα από ΤτΕ - Με γεμάτη τσέπη η Eurobank

ΑΡΙΑΔΝΗ: Ως γνωστόν, τέσσερις μεγάλοι παίκτες έχουν ενδιαφερθεί να αγοράσουν το 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, για τη μεγάλη σύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, η TERNA SpA, διαχειριστής του ιταλικού δικτύου και 2ος μεγαλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, μια κοινοπραξία με ηγέτη την πασίγνωστη πλέον και στην Ελλάδα Macquarie, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη και η κινέζικη State Grid, που είναι και μέτοχος στον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ.

Από αυτούς όμως ένα ερώτημα είναι αν θα μείνουν οι… μισοί, καθώς σε δύο περιπτώσεις λένε οι πληροφορίες μας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Macquarie), οι ενδιαφερόμενοι έχουν και δραστηριότητα παραγωγής ενέργειας, θέμα το οποίο θα εξετάσει η ΡΑΕ, προκειμένου να αποφανθεί αν αποτελεί κώλυμα, πριν προχωρήσει η υποβολή οικονομικών προσφορών.

Υπάρχει επίσης κι ένα πρόβλημα που έρχεται από το… παρελθόν και αφορά τη Macquarie, ως μέτοχο του ΔΕΔΔΗΕ. Διότι όταν έγινε ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ, η κινεζική State Grid αποκλείστηκε από τη διαδικασία, επειδή ήταν ήδη μέτοχος του ΑΔΜΗΕ!

Οπότε αφού ίσχυσε ο συγκεκριμένος περιορισμός, μάλλον -τουλάχιστον κατά τους Κινέζους- θα πρέπει να ισχύσει και… αντίστροφα!

ΥΓ: Αναλυτές σημειώνουν ότι μεγάλο ρόλο στο ύψος του τιμήματος που θα δώσουν όσοι μνηστήρες φτάσουν στην τελική ευθεία, θα παίξει ο επανακαθορισμός του Weighted Average Cost of Capital (γνωστού και ως WACC) του ΑΔΜΗΕ, από τη ΡΑΕ. Ο επανακαθορισμός θα γίνει αφού οι συνθήκες στα επιτόκια έχουν αλλάξει και αναμένεται και συνέχεια προς τα… πάνω. Το θέμα είναι αν θα αλλάξει έγκαιρα ή όχι.

 

EUROBANK - ΣΕΡΒΙΑ: Η απόφαση της τράπεζας να αποεπενδυθεί από τη Σερβία πουλώντας το 70% που κατέχει στη Eurobank Direktna δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η στρατηγική απόφαση της διοίκησης του Φ. Καραβία (φωτ.) να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά της Κύπρου (Ελληνική Τράπεζα) πυροδότησε φημολογία για την επανεξέταση της θέσης της σε Σερβία.

Η Eurobank αποεπενδύεται σε μια αποτίμηση 196 εκατ. ευρώ για το 70% αλλά και με γεμάτη τσέπη. Το 2021 είχε λάβει 232 εκατ. ευρώ μετά από φόρους από την 100% θυγατρική της Eurobank ad Beograd, πριν αυτή συγχωνευτεί με την Direktna Banka και δημιουργηθεί η Eurobank Direktna.

 

INTRALOT: Ως ενδοομιλική μεταφορά μετοχών χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς η εξαγορά από την «CQ Lottery LLC» του 32,9% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης. Το ποσοστό άνηκε στη «The Queen Casino & Entertainment Inc.», ενώ αμφότερες είναι συμφερόντων του Κορεάτη Soohyung Kim.

Η νέα κάτοχος του 32,9% της Intralot έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους του Delaware, πολιτείας που θεωρείται φορολογικός παράδεισος.

Στα του χρηματιστηρίου, τώρα, η μετοχή την τελευταία εβδομάδα καταγράφει οριακές απώλειες, με την κεφαλαιοποίηση της Intralot στα 248,8 εκατ. ευρώ.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Για μια ακόμη χρονιά θα δώσει μέρισμα, φέτος ύψους 0,672 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για το ελάχιστο δυνατό μέρισμα με βάση το καταστατικό της εισηγμένης, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να μοιράζεται τουλάχιστον το 12% της ονομαστικής αξίας της μετοχής (5,60 ευρώ).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από τη στιγμή που υπάρχει επαρκές τακτικό αποθεματικό (που υπάρχει), θα μπορούσε να προταθεί και η διανομή επιπλέον μερίσματος στους μετόχους, ωστόσο επελέγη συντηρητική στρατηγική. Έστω κι έτσι, με βάση το μέρισμα του 0,672 ευρώ και το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου στα 17,85 ευρώ, προκύπτει μια μερισματική απόδοση 3,75%.

Υ.Γ. Εξαίρεση στη ζώνη του ευρώ η ΤτΕ, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια γέμισαν κρατικά ομόλογα με μικρό κουπόνι, γράφουν τώρα τεράστιες ζημιές, λόγω αύξησης επιτοκίων.

 

XAK: Μόλις στα 21,13 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών σε μετοχές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Πέρα από το χαμηλό ύψος των συναλλαγών, πάνω από το 70% της αγοράς συγκεντρώθηκε σε μόλις τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες: στη CISCO, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου (41,01%), τη Mega (21,09%) και την Atlantic (11,61%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v