Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2023

Πατέλης: Το σοκ μέσω... TikTok - Τράπεζες: Αντέχουν παρά το «μακροβούτι» - Ο περιζήτητος κος Ξηρουχάκης

Πατέλης: Το σοκ μέσω... TikTok - Τράπεζες: Αντέχουν παρά το «μακροβούτι» - Ο περιζήτητος κος Ξηρουχάκης

GRECOTEL: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, με τα βλέμματα στραμμένα στις εργασίες αναβάθμισης, ύψους 43 εκατ. ευρώ, στα πέντε ξενοδοχεία της Μυκόνου και της Κέρκυρας που εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας την άνοιξη του 2021.

Όπως πληροφορείται η στήλη, όμως, επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν και στη ναυαρχίδα της Grecotel, το πολυτελές Cape Sounio. To πλάνο προβλέπει εργασίες αναβάθμισης σε ένα τμήμα του luxury resort που βρίσκεται στην αθηναϊκή Ριβιέρα και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες…

Όσο για τις προβλέψεις της φετινής σεζόν, τα μηνύματα βάσει προκρατήσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τους Ευρωπαίους να κάνουν μέχρι στιγμής τη διαφορά…

 

ALPHA BANK: Η διοίκηση της Alpha Bank έδωσε μια γεύση από τους στόχους του 2023, ωστόσο άφησε τα καλά για αργότερα. Και εξηγούμαστε: ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης έδωσε ραντεβού με τους αναλυτές στο investor day που ετοιμάζει, στο οποίο θα παρουσιάσει το business plan με τους στόχους της περιόδου 2023-2025.

Βασική στρατηγική της τράπεζας τα επόμενα τρία χρόνια είναι αφενός η εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου η περαιτέρω ανάπτυξη των μεγεθών με αιχμή τις χορηγήσεις.

 

ΤΧΣ: Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης για το συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley.

Η στήλη μαθαίνει ότι ο CEO του ΤΧΣ είναι περιζήτητος από ξένα funds που θέλουν να ενημερωθούν για το πλάνο αποεπένδυσης του Ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες.

Πληροφορούμαστε ότι αύριο έχει κλεισμένα ραντεβού με Apollo, KKR, Blackstone κ.ά.

 

ΠΑΤΕΛΗΣ: Ολίγον παράδοξη, αν μη τι άλλο, η κίνηση του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλέξη Πατέλη (φωτό) να εμφανιστεί μέσω... TikTok και να αναφέρει τις λέξεις “capital controls”, τη μέρα που κατέρρεαν οι μετοχές των τραπεζών διεθνώς.

Το έκανε βεβαίως για να τονίσει ότι δεν είμαστε όπως παλιότερα και ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, λέγοντας πρακτικά ότι δεν θα ξαναδούμε capital controls.

Θα έπρεπε όμως να ξέρει ότι στη χώρα μας τέτοιου είδους δηλώσεις αφενός σοκάρουν, αφετέρου διαβάζονται από αρκετούς… ανάποδα.

Kι ότι εν πάση περιπτώσει, επειδή οι τράπεζες έπεσαν χθες πολύ, μετά από ένα διάστημα μεγάλων κερδών, δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες… διαβεβαιώσεις.

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει, όσο κι αν ευνοεί πολιτικά η υπενθύμιση της θητείας των «προηγούμενων».

 

AUTOHELLAS: Τη δεύτερη δανειακή σύμβαση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, υπέγραψε τον περασμένο μήνα η Autohellas.

Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί κατά 65 εκατ. ευρώ (50%) από το ΤΑΑ, κατά 39 εκατ. ευρώ από τη Eurobank και κατά 26 εκατ. ευρώ από ίδια συμμετοχή.

Η επένδυση αφορά στην ανανέωση και επέκταση του στόλου της Αutohellas για την περίοδο 2022-26.

 

ΕΛΧΑ: Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα προσδώσει στον κλάδο Αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η λειτουργία του ψυχρού ελάστρου έξι ράουλων (6 high cold rolling mill) έλασης αλουμινίου καθώς και η ολοκλήρωση των επενδύσεων επέκτασης των γραμμών βαφής/προλίπανσης στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων.

Σύμφωνα με την έκθεση διοίκησης, που συνοδεύει τα αποτελέσματα 2022, οι παραπάνω επενδύσεις εδραιώνουν τη θέση της εταιρείας μεταξύ των κορυφαίων, παγκοσμίως, βιομηχανιών έλασης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εχοντας μακράν τις καλύτερες αποδόσεις, για πολλούς ήταν λογικό να μπουν στο στόχαστρο εν μέσω τραπεζικής αναταραχής, πόσο μάλλον που και το «πολιτικό ρίσκο» εδώ και δύο εβδομάδες έχει επανέλθει στην ατζέντα.

Ακόμα και μετά τη χθεσινή βουτιά, πάντως, οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου παραμένουν σημαντικές. Εχουμε και λέμε: Η Πειραιώς έχει υποχωρήσει 22% από τα υψηλά έτους αλλά βρίσκεται 34% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή του 2023.

Για την Εθνική, η πτώση έφτασε το 17% αλλά παραμένει 23% υψηλότερα από το χαμηλό της χρονιάς. Για την Eurobank, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι -18% και 17% και για την Αlpha Bank, -26% και 12%.

ΥΓ: Στη χθεσινή συνεδρίαση, «Μαύρη Τετάρτη» για τις αγορές, Alpha και Πειραιώς είδαν απώλειες λίγο πάνω από 10%, με τη Eurobank να χάνει 9,19%. Ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα με πτώση «μόνο» 4,17%. Μάλλον λόγω ευρείας καταθετικής βάσης χαμηλού κόστους.

 

AEGEAN: Σε πρόωρη εξόφληση του δανείου που είχε συνάψει το 2020 με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Aegean.

Η εταιρεία προέβη σε πρόωρη μερική αποπληρωμή κατά τους τελευταίους μήνες του 2022. Έμειναν 68,5 εκατ. ευρώ, τα οποία τα εξόφλησε χθες, 15 Μαρτίου. Είχε ειδοποιήσει σχετικά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον Γενάρη.

 

AEGEAN II: Το Δ.Σ. της εταιρείας δεν θα εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2022 καθώς προέχει η εξαγορά των δικαιωμάτων του Δημοσίου, εφόσον προχωρήσει σε άσκηση των warrants.

Υπενθυμίζεται ότι έναντι της οικονομικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο παρέλαβε δωρεάν 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Aegean. Καθένας από τους τίτλους παρέχει το δικαίωμα απόκτησης 1 νέας κοινής μετοχής προς 3,20 ευρώ. Το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μεταξύ της 03.07.2023 και 03.07.2026. Λόγω του εκλογικού κύκλου ενδέχεται, κατά τη φετινή χρονιά, το Δημόσιο να μην προχωρήσει σε άσκησή του.

Η Aegean έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v