Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2023

Υποδομές: Τα καμπανάκια και η κοινωνική ευθύνη - Τα ραντεβού της Πειραιώς στο Λονδίνο - Αγορές: Συμπληγάδες για τη FED

Υποδομές: Τα καμπανάκια και η κοινωνική ευθύνη - Τα ραντεβού της Πειραιώς στο Λονδίνο - Αγορές: Συμπληγάδες για τη FED

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ήρεμοι εμφανίσθηκαν μπροστά στους αναλυτές ως προς τη συμπεριφορά των δανειοληπτών ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς (φωτ.) αλλά και ο CFO Χρήστος Χριστοδούλου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν... παρατράγουδα, τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά και δεν φαίνεται να δημιουργούνται αξιοπρόσεκτα NPEs. Είναι γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα παράγει σημαντικό αποτέλεσμα στις ρυθμίσεις δανείων, κυρίως στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

Βέβαια, όλα αυτά «προς το παρόν» καθώς μπροστά μας έχουμε και νέες αυξήσεις επιτοκίων, που θα αυξήσουν έτι περαιτέρω το ύψος των μηνιαίων δόσεων!

 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Η τραγωδία των Τεμπών έχει φέρει στο ρεπορταζιακό προσκήνιο των ΜΜΕ τις ελλείψεις σε διάφορους τομείς.

Αυτά που γράφονται δεν είναι καθόλου ευχάριστα και συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια του πολίτη. Το εύρος πολύ μεγάλο, από τις ασυντήρητες γέφυρες και τα τούνελ του σιδηροδρόμου, μέχρι τα λεωφορεία-σαράβαλα, και από τις υποδομές και τη στελέχωση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μέχρι τα λιμάνια κάποιων νησιών.

Τα καμπανάκια χτυπάνε. Κι όπως αντιλαμβάνεστε, τώρα που όλοι γνωρίζουν τι ρόλο έχουν παίξει στην οργή της κοινωνίας οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν στους σιδηρόδρομους, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δούμε διορθωτικές κινήσεις από την επόμενη κυβέρνηση. Όποια κι αν είναι...

Στο μεταξύ βέβαια δεν θα έβλαπτε και η ύπαρξη συγκροτημένων, τοποθετήσεων από τις ιδιωτικές εταιρείες, που θέλοντας και μη, σε πολλές περιπτώσεις, συμβιβάζονται με ό,τι υπάρχει.

Αυτό θα ήταν πραγματική δράση «κοινωνικής ευθύνης».

 

ΑΓΟΡΕΣ: Είχαμε γράψει από χθες ότι οι επόμενες 2-3 μέρες θα είναι κρίσιμες για την ψυχολογία των αγορών. Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό, με τις χρηματιστηριακές αγορές να ανακάμπτουν, περιλαμβανομένης και της Αθήνας. Ωστόσο τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού χθες στις ΗΠΑ βάζουν τη FED σε συμπληγάδες, που ίσως ανατρέψουν την προσδοκία των επενδυτών για πιο χαλαρή στάση στο μέτωπο των επιτοκίων, μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις.

Διότι το λεγόμενο Core CPI index (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) κινήθηκε πάνω από τις προβλέψεις τον Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν τιθασευτεί. Εάν όμως συνεχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, τότε μπορεί να προκύψουν νέα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό τομέα…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Κόντρα στη συγκυρία οι Ελληνες τραπεζίτες που ταξίδεψαν στο Λονδίνο είδαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εγχώριο κλάδο, αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα.

Ο CFO της τράπεζας Θόδωρος Γναρδέλης και η επικεφαλής του IR Χρυσανθη Μπερμπάτη κατά τη συμμετοχή τους χθες στο συνέδριο της Morgan Stanley στη βρετανική πρωτεύουσα «πρώτευσαν». Είδαν 25 επενδυτές, παλιούς και νέους, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο σημείο της ανάλυσης που τους παρουσίασαν, που αφορούσε τα έντοκα έσοδα.

Οι επενδυτές, ακούει η στήλη, δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία λόγω SVB, ενώ μικρό ήταν το ενδιαφέρον τους για τα εκλογικά σενάρια.

Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και αύριο…

 

MARKET PASS: Τέλος χρόνου σήμερα για τις αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνολικές αιτήσεις φτάνουν τα 2,350 εκατομμύρια, όταν στο τέλος του πρώτου κύκλου έως τις 28 Φεβρουαρίου ήταν 2,3 εκατομμύρια. Συμπέρασμα: οι περισσότεροι έκαναν αίτηση στην πρώτη προθεσμία.

Από τα 2,350 εκατ. των αιτήσεων, σχεδόν εφτά στις δέκα ή 1,750 εκατ. αφορούν σε πίστωση των επιδομάτων στον τραπεζικό λογαριασμό. Συμπέρασμα: οι καταναλωτές προτιμούν να πάρουν λιγότερα (80% του επιδόματος μέσω ψηφιακής άυλης κάρτας, αν γίνει πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό), αλλά να μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν.

Δεν αποκλείεται να μέτρησε και το γεγονός ότι μέσω τραπεζικής κατάθεσης, το επίδομα καταβάλλεται σε δύο τριμηνιαίες δόσεις, επομένως «μαζεμένα» τα λεφτά...

 
SANI/IKOS:
Η ισχυρή επιχειρηματική επίδοση θα συνεχιστεί τους επόμενους 12-18 μήνες παρά τα αυξημένα κόστη και το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον, αποφαίνεται η Moody’s σε ανάλυσή της για την ξενοδοχειακή εταιρεία που τον περασμένο Σεπτέμβριο απέκτησε ως μεγαλομέτοχο την GIC, μέσα από ένα ντιλ που την αποτίμησε στα 2,3 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε τη βαθμολογία Β3 για την εταιρεία, αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό. Για αυτή την απόφαση επικαλείται την αυξανόμενη μόχλευση σε ό,τι αφορά τη σχέση χρέος/EBITBA, που αναμένει ότι θα παραμείνει σε «χαμηλά» διψήφια ποσοστά εξαιτίας της σημαντικής ανάπτυξης που χρηματοδοτείται με δανειακά κεφάλαια.

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Σημαντικές δυνατότητες πρόσθετων τοποθετήσεων σε μετοχές του ΧΑ -σε περίπτωση που διαπιστώσει επενδυτικές ευκαιρίες- έχει η εταιρεία, καθώς με βάση τα στοιχεία της 28ης Φεβρουαρίου, το χαρτοφυλάκιό της περιελάμβανε διαθέσιμα 3,65%, μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων Χρηματαγοράς 7,1% και ομόλογα 3,7%.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ακόμη περίπου 15% του ενεργητικού της που μπορεί να επενδυθεί σε μετοχές.

 

DELHAIZE: Το Euro2day.gr σας ενημέρωσε έγκαιρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ahold Delhaize, στην οποία ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος, στο Βέλγιο.

Περισσότερα από 100 καταστήματα του βελγο-ολλανδικού ομίλου στο Βέλγιο παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση να πουληθούν σε franchisee. Και όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα.

Η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Delhaize -σ.σ. είναι η θυγατρική του ομίλου Ahold Delhaize στο Βέλγιο- με τα συνδικάτα, που διήρκησε μόλις 15 λεπτά, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Τα συνδικάτα ζητούν την απόσυρση του σχεδίου, όμως η διοίκηση εμμένει στην απόφασή της. Οι εργαζόμενοι φοβούνται για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, η Delhaize δηλώνει ότι οι τρέχουσες συμβάσεις θα διατηρηθούν και μετά την εξαγορά, αλλά μάλλον δεν πείθει τα συνδικάτα.

Ζητούν την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου Renault», που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ δηλώνουν ότι η μάχη θα είναι μακρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v