Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2023

Αttica Bank: Ο καλύτερος... πελάτης - Κυβερνητικό… κομφούζιο με τον Κώστα του Αχιλλέα - Τα παράπλευρα θύματα της SVB

Αttica Bank: Ο καλύτερος... πελάτης - Κυβερνητικό… κομφούζιο με τον Κώστα του Αχιλλέα - Τα παράπλευρα θύματα της SVB

ATTICA BANK: Το σίριαλ με την εξυγίανσή της εξελίσσεται σε πραγματικό «gift that keeps on giving», όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, για τις παρασκηνιακές στήλες. Ο καλύτερος πελάτης.

Τελευταίο επεισόδιο, η διαφαινόμενη πεποίθηση κάποιων μετόχων της ότι μπορεί να βρουν επενδυτή, ο οποίος όχι απλώς θα βάλει χοντρά λεφτά, αλλά θα βάλει και το… κεφάλι του στον «ντορβά», χωρίς να έχει εχέγγυα (δηλαδή γραπτές συμφωνίες) ότι δεν θα χάσει, αντί να κερδίσει.

Παρότι, ως γνωστόν, στις επενδύσεις και στις αγορές «αγιοβασίληδες» δεν υπάρχουν.

Κάπως έτσι η Thrinvest των Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου βρέθηκε, λένε διασταυρωμένες πληροφορίες, να δηλώνει «σόρι, παιδιά, αλλά 100 plus εκατομμύρια σε αύξηση, χωρίς συμφωνημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, δεν βάζουμε. Να σας δώσουμε ένα 20άρικο, καθότι είναι και σοβαρό για την αγορά το θέμα» (σ.σ. και θα προσευχόμαστε μετά να μην τα χάσουμε ολοσχερώς).

Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει βεβαίως, αν δεν ξανανοίξει με κάποιο… μαγικό τρόπο, το τραπέζι του διαλόγου (συμβαίνουν κι αυτά ως γνωστόν) είναι πού θα βρεθεί «εθελοντής αιμοδότης», ώστε να βάλει τη διαφορά σε κεφάλαια και να καλυφθεί η αύξηση. Η οποία -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης- είναι αμφίβολο έτσι κι αλλιώς, αν θα αποδειχθεί επαρκής για τις ανάγκες της τράπεζας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία πάντως δείχνει ότι δύο είδη επενδυτών μπορεί να υπάρξουν στις διασώσεις. Εκείνοι που χωρίς να ρισκάρουν λεφτά μπροστά, θα δεσμευτούν να μπουν στη συνέχεια, ανάλογα με το αν θα ικανοποιηθούν μια σειρά από αιρέσεις που θα έχουν ήδη βάλει στη δέσμευσή τους. Κι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά θέλουν εξαρχής να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενά τους.

Τρίτο είδος, δεν έχουμε συναντήσει τόσα χρόνια.

Δεδομένης και της ευρύτερης πολιτικής κατάστασης, δεν θα μας κάνει εντύπωση αν το χρονίζον θέμα της τράπεζας περάσει όπως όπως στο... μούσκιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες. Εκτός αν αποφασίσει να πατήσει γερά πόδι η ΤτE, όπως έχει κάνει σε άλλες -αλλά σαφώς μικρότερες και υποδεέστερες- περιπτώσεις. Εάν τυχόν φτάσουμε εκεί (στο resolution), το ΤΜΕΔΕ θα πάθει... σύγκρυο. Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι θα συμβεί το ίδιο και με τον μεγάλο μέτοχο, δηλαδή το ΤΧΣ, η διοίκηση του οποίου ενδεχομένως να δει τις εξελίξεις και ως λύτρωση...

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σίγουροι ότι εκείνοι που παρακολουθούν την υπόθεση από τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς μηχανισμούς και τις αρχές, μάλλον θα έχουν μείνει άναυδοι.

Είναι και η συγκυρία ιδανική για συγκρίσεις. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, εκεί στο Αμέρικα και στη Γηραιά Αλβιώνα, έλυσαν θέματα τριών τραπεζών, σε συνθήκες πανικού. Εδώ την υπόθεση Αttica Bank την παιδεύουν μια διετία τουλάχιστον...

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας δεν προσκάλεσε τον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή (φωτ.) στην Επιτροπή της Βουλής, στην οποία καλούνται ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ως αρμόδιος υπουργός των… τελευταίων 10-12 ημερών) και ο Χρήστος Σπίρτζης ως αρμόδιος υπουργός από το... 2015 ως το 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χθες ότι ο κ. Καραμανλής «πρέπει να παραστεί και να καταθέσει τη δική του άποψη», κάνοντας μάλιστα και την «εκτίμηση» ότι θα το πράξει.

Μάλλον δημιουργήθηκε κομφούζιο στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης. 

Για να μη σας δημιουργήσουμε λάθος αίσθηση, ακόμη και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ελάχιστους υποστηρικτές διαθέτει πλέον ο νεότερος της οικογένειας Καραμανλή. Για τους περισσότερους, το μόνο ερώτημα είναι πόσο θα καθυστερήσει η έξοδός του από τα ψηφοδέλτια, κατά προτίμηση… «οικειοθελώς» και πόσο θα πληγωθεί από αυτή την καθυστέρηση το κόμμα, ενόψει εκλογών, με την κοινή γνώμη θυμωμένη!

Για κάποιους άλλους, η προσπάθεια να μην εκλείψει η υποψηφιότητα ουδόλως αφορά το πρόσωπό του. Τον συμβολισμό του επωνύμου αφορά και τις εσωτερικές ισορροπίες. Τίποτα περισσότερο.

ΥΓ: Αίσθηση προκάλεσε και η συνομιλία του κ. Καραμανλή με τον Γιώργο Παπαχρήστο στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων, «γιατί να χρεωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων», κι ότι «έκανε ό,τι μπορούσε», λησμονώντας ίσως ότι ο ίδιος ήταν αρμόδιος υπουργός όχι για κάποιους μήνες αλλά για σχεδόν 4 χρόνια, κι ότι πολύ πρόσφατα διαβεβαίωνε δημοσίως, φωνάζοντας μάλιστα και… «ντροπή» στους επικριτές, για την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Ο ίδιος μπορεί να τα λησμόνησε, όλα δείχνουν όμως ότι ουδείς άλλος τα έχει λησμονήσει. Κι ότι το αίτημά του να κριθεί «από τον λαό» (εννοώντας όμως τον λαό των… Σερρών ειδικώς, όπου το επώνυμο Καραμανλής έχει ιστορικά τεράστια βαρύτητα), δεν πείθει κανέναν ως «πρόθεση γνήσιας αναβάπτισης»…

 

SVB: Οι μέρες περνούν και τα απόνερα από την κρίση στην SVB αρχίζουν να γίνονται γνωστά. Πάρτε για παράδειγμα τη Σουηδία. Οι ρυθμιστικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό καθώς ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας, το Alecta, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος στις πτωχευμένες Silicon Valley Bank και Signature Bank και πέμπτος μεγαλύτερος στη First Republic, που έχει χάσει 70% της αξίας της.

Συνολικά η έκθεση φτάνει τα 2 δισ. δολάρια και μάλλον θα την «κλάψουν» οι συνταξιούχοι. Παρήγορο ότι αποτελεί μόλις το 1% του συνολικού ενεργητικού.

 

SVB II: Οι προσδοκίες για αντιστροφή της πορείας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και η στροφή στην ασφάλεια οδήγησαν σε βουτιά της απόδοσης του αμερικανικού διετούς τίτλου.

Και όταν λέμε βουτιά, το εννοούμε: Πτώση κατά 66 μονάδες βάσης σε μόλις τρεις συνεδριάσεις είχαμε να δούμε από τη «Μαύρη Δευτέρα» το 1987!

 

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διανείμει φέτος μέρισμα η εισηγμένη, παρά το γεγονός ότι πέρυσι μοίρασε (μετά από πολυετή αποχή) 0,03 ευρώ ανά μετοχή και στο εννεάμηνο του 2022 είχε εμφανίσει αύξηση προ φόρων ενοποιημένων κερδών 72% (από το 1,67 στα 2,878 εκατ. ευρώ).

Να δούμε αν θα προχωρήσει ενδεχομένως σε επιστροφή κεφαλαίου ή θα διακρατήσει το σύνολο των κερδών τώρα που ανέβηκαν τα επιτόκια.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Έντονη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επιτελείο της εισηγμένης, καθώς -όπως ακούγεται- «τρέχει» προκειμένου να δημοσιεύσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για το 2022 ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τον αμέσως επόμενο μήνα.

Οι συζητήσεις στο μέτωπο των εξαγορών βρίσκονται σε εξέλιξη και ενδεχομένως η διοίκηση των Ευρωσυμβούλων να προτίθεται να πει αρκετά περισσότερα πράγματα, στο πλαίσιο της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2022 έκλεισε με αύξηση κύκλου εργασιών κοντά στο 40% (ανάλογη περίπου με εκείνη που η εταιρεία είχε ανακοινώσει για το πρώτο εννεάμηνο της περασμένης χρήσης) και βελτιωμένες επιδόσεις σε ό,τι αφορά EBITDA και τελική κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v