Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2023

Μετοχές για… γέλια (ή για κλάματα;) - Ενέργεια: Μια αλλαγή σκυτάλης με… μήνυμα - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Attica Bank, ΓΕΒΚΑ

Μετοχές για… γέλια (ή για κλάματα;) - Ενέργεια: Μια αλλαγή σκυτάλης με… μήνυμα - Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Attica Bank, ΓΕΒΚΑ

ΜΕΤΟΧΕΣ: Στα όρια του… κλαυσίγελου κινούνται σχεδόν καθημερινά διάφορες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι οποίες γράφουν υψηλά ποσοστά ανόδου ή πτώσης, με ασήμαντα ποσά, μερικές φορές μικρότερα και από το όριο ανέπαφων συναλλαγών με πιστωτική κάρτα, χωρίς χρήση pin, που είναι ως γνωστόν στα 50 ευρώ!

Χθες ανάμεσά τους ήταν η REDS, που είχε άνοδο 3,63% με όγκο… 10 τεμαχίων όλη την ημέρα και αξία… 26 ευρώ. Ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου που έπεσε… 17,73% με όγκο 140 τεμάχια και αξία 25 ευρώ. Και η Επίλεκτος που έπεσε 10,45% με όγκο 263 τεμάχια και αξία 32 ευρώ.

Αν ανεβούμε παραπάνω, ας πούμε στα 500-600 ευρώ, που πρέπει να βάλεις και pin στην πιστωτική, βλέπουμε την ΑΚΡΙΤΑΣ που ανέβηκε 8,51% με αξία συναλλαγών 489 ευρώ και τη ΒΙΣ που έπεσε 3,57% με αξία 513 ευρώ.

Για να μην τα πολυλογούμε, αυτές οι μετοχές φιγουράριζαν χθες στη λίστα με τις 10 μετοχές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο (αντίστοιχα και πτώση) σε όλο το Χρηματιστήριο.

Το φαινόμενο που περιγράφουμε, δεν θα έπρεπε να προβληματίσει τον CEO του Χρηματιστηρίου Γιάννο Κοντόπουλο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για αναβάθμιση της αγοράς, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της κας Βασιλικής Λαζαράκου;

ΥΓ: Χθες, πέρα από τις μετοχές που δεν είχαν καθόλου κίνηση (ήταν πολλές), υπήρξαν συνολικά οκτώ τίτλοι με ημερήσιο τζίρο κάτω από 50 ευρώ ο καθένας κι άλλοι επτά που μεταβλήθηκαν με αξία συναλλαγών μεταξύ 50 και 600 ευρώ.

Δεν είναι και λίγες....

 

ATTICA BANK: Το έκτο συνεχόμενο limit down (σ.σ. θυμίζουμε με όριο το 10% λόγω περιορισμένης διασποράς) έκανε η μετοχή και έκλεισε χθες στα 12,24 ευρώ με τζίρο οριακά κάτω από τις 20.000 ευρώ!

Η μετοχή ξεκίνησε, όπως θυμάστε, ένα απίστευτο ράλι που την οδήγησε από τα 11,98 ευρώ (σ.σ. προσαρμοσμένη τιμή στο reverse split) στο υψηλό των 47,98 ευρώ στις 10 Φεβρουαρίου (+300%).

Μετά την πήρε η κάτω βόλτα, με τις απώλειες έως χθες να φτάνουν το 75%. Και όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια.

Εμείς τα γράφαμε από την αρχή... 

 

ΟΠΑΠ: Μετατροπή του Lotto σε παιχνίδι με ετήσια καταβολή κερδών, ώστε να προσελκύσει περισσότερους νέους και γυναίκες, εισαγωγή παιχνιδιών free2pay με κέρδη αξίας 100 χιλ. ευρώ σε καθημερινή βάση, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε πρακτορεία, ανάπτυξη του Scratch ως πρόταση δώρου, εγχείρημα που ξεκίνησε τα περασμένα Χριστούγεννα, βελτίωση της πρότασης του PameStoixima με προηγμένες δυνατότητες εξαργύρωσης και ανταμοιβές σε πραγματικό χρόνο ή βασισμένες στη συμπεριφορά πελατών, περιλαμβάνονται στις βασικές εμπορικές προτεραιότητες του ΟΠΑΠ για τη φετινή χρονιά.

Στις 6 Φεβρουαρίου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ (φωτ. ο Jan Karas) προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή 100 εκατ. ευρώ ομολογιακού δανείου που είχε καλύψει η Alpha Βank.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

 

ΕΣΑΗ: Αλλαγή σκυτάλης στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), που στεγάζει όλους τους μεγάλους ιδιωτικούς ενεργειακούς ομίλους. Τον Ντίνο Μπενρουμπή της Mytilineos στην προεδρία του ΕΣΑΗ διαδέχθηκε ο Λουκάς Δημητρίου, γενικός διευθυντής της ΗΡΩΝ.

Ο κ. Δημητρίου διαθέτει μακρά επαγγελματική εμπειρία στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας και θεωρείται βαθύς γνώστης όλων των ζητημάτων που την αφορούν.

Στο πρώτο μήνυμά του, με την αφορμή των νέων καθηκόντων του, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ αναδεικνύει, κατ' αρχάς, τη σημασία και τη συμβολή των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέχρι σήμερα, επισημαίνει, έχουν επενδυθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ σε επτά σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζονται οι επενδύσεις και σε νέες μονάδες αερίου που θα μπουν σύντομα σε λειτουργία.

Ο κ. Δημητρίου τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, αλλά και υπέρ των αναγκαίων και προσεκτικά σχεδιασμένων προσαρμογών, υπό το φως των πρόσφατων κρίσεων, ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ανταγωνιστικές τιμές και ασφάλεια εφοδιασμού.

Σαν καμπανάκι ακούγεται αυτό. Πολιτεία, ακούς;

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η εισηγμένη ανακοίνωσε αποτελέσματα σημειώνοντας νέα βελτίωση στις οικονομικές της επιδόσεις μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2021 και δηλώνοντας πως προτίθεται φέτος να διανείμει στους μετόχους της μέρισμα ύψους 0,075 ευρώ.

Πρόκειται για εταιρεία που ποτέ δεν βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ωστόσο έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικερδής για τους μακροπρόθεσμους «οπαδούς» της.

Πρώτα απ’ όλα γιατί την τελευταία πενταετία, η τιμή της μετοχής σκαρφάλωσε από το €0,536 στο €1,23 (+129%). Το ποσοστό ανόδου γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν πάμε σε εκείνους που τοποθετήθηκαν κατά την περίοδο 2012-2015.

Και δεύτερον (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), γιατί στέλνει κάθε χρόνο τους μετόχους της στο ταμείο, με το συνολικό ποσό της τελευταίας εξαετίας να διαμορφώνεται στο €0,265 και να αντιστοιχεί σε πρόσθετη απόδοση 49% σε όσους τοποθετήθηκαν στην εισηγμένη πριν από μια πενταετία.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ (1,23 ευρώ, χρηματιστηριακή αξία 29,6 εκατ. ευρώ), η ΓΕΒΚΑ διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα ίδια κεφάλαιά της (28,7 εκατ. ευρώ), με δείκτη P/E 7,5 και μερισματική απόδοση 6,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v