Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2023

Eλληνικές Τράπεζες: Γιατί γλιτώνουν τις υποαξίες από ομόλογα - Το νέο μέτωπο της Aegean - Credit Suisse: Δυο πόρτες στη ζωή της

Eλληνικές Τράπεζες: Γιατί γλιτώνουν τις υποαξίες από ομόλογα - Το νέο μέτωπο της Aegean - Credit Suisse: Δυο πόρτες στη ζωή της

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΜΟΛΟΓΑ: Χθες ο Χαμαιλέων ανέδειξε μία από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, σε σχέση με τις επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη βίαιη προσαρμογή των επιτοκίων: τις υποαξίες, που ενέχουν τα χαρτοφυλάκια Διακράτησης ως τη Λήξη, διατηρώντας παλαιές ομολογιακές εκδόσεις.

Η ανησυχία πηγάζει από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης (cost of funding). Αν το cost of funding υπερβεί το κουπόνι μιας ομολογιακής έκδοσης, η τράπεζα μπαίνει μέσα. Αν αυτό συνεχιστεί ως τη λήξη της έκδοσης, η… φακή τρώει το λάδι.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις αμερικανικές τράπεζες, λόγω της σημαντικής έκτασης των χαρτοφυλακίων Διακράτησης ως τη Λήξη και των ηπιότερων ρυθμιστικών κανόνων. Η κίνηση της FED να στήσει, μέσα σε μία ημέρα, μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας αφαίρεσε μεγάλο μέρος του συστημικού κινδύνου καθώς οι τράπεζες μπορούν, αν χρειαστεί, να ενεχυριάζουν χρεόγραφα του Διακράτησης ως τη Λήξη, αντλώντας ρευστότητα στην ονομαστική τους αξία. Επομένως, το θέμα έχει επικεντρωθεί στο πόσο η… φακή τρώει το λάδι.

Στην Ελλάδα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατείχαν στις 30/9 (σ.σ. στοιχεία 31/12/22 δεν έχουν ανακοινώσει όλες) στα χαρτοφυλάκια Διακράτησης ως τη Λήξη κρατικά και εταιρικά ομόλογα, αθροιστικού ύψους 39,76 δισ. ευρώ. Έκθεση, που κινείται μεταξύ 10% με 12% του ενεργητικού τους. Πρόκειται για χαμηλά -συγκριτικά- ποσοστά. Περίπου το 70% με 80% των παραπάνω ομολόγων αποτελούν κρατικές εκδόσεις (σ.σ. το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα).

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν ένα πλεονέκτημα, που μετρά διπλά στη συγκυρία: διευρυμένη καταθετική βάση και άντληση του συντριπτικού μέρους των καταθέσεων από προϊόντα ταμιευτηρίου και όψεως. Αυτό συνεπάγεται χαμηλό κόστος χρηματοδότησης (cost of funding), που υπολείπεται, προς το παρόν, των κουπονιών, τα οποία φέρουν τα ομόλογα στο Διακράτησης ως τη Λήξη.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-CREDIT SUISSE: Στοιχεία ζήτησε από τις εγχώριες τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος για την έκθεσή τους στην Credit Suisse. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αφορά κυρίως σε πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου.

 

CREDIT SUISSE: Η στήριξη από την SNB και η αλληλουχία των γεγονότων έχουν δύο αναγνώσεις. Η μία είναι ότι πλέον η πολύπαθη ελβετική τράπεζα έχει όση ρευστότητα χρειάζεται για να αντεπεξέλθει σε τυχόν δυσκολίες και να κάνει κινήσεις εξαγοράς μέρους των υποχρεώσεών της.

Η δεύτερη είναι λίγο πιο… σκοτεινή. Εστιάζει στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μέσα σε λίγες ώρες, υποχρεώθηκε να περάσει από τη λεκτική στην ουσιαστική στήριξη και ότι η δανειακή διευκόλυνση που προσέφερε δεν είναι παρά «τσιρότο» στην πληγή.

Όσοι υιοθετούν τη δεύτερη άποψη, εκτιμούν ότι το παιχνίδι για την τράπεζα έχει χαθεί, κι ότι «δυο πόρτες» μένουν στη ζωή της.

Είτε θα σπάσει σε κομμάτια είτε θα πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας.

 

AEGEAN: Η εταιρεία έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από την επιστροφή στην κανονικότητα και τα μηνύματα για τη χρονιά που διανύουμε. Ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει και τα νέα δεδομένα στο… εσωτερικό μέτωπο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρός της Ευτύχιος Βασιλάκης (φωτ.), στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του 2022, ο ισχυρός ανταγωνισμός εντός Ελλάδας έχει… ψαλιδίσει κατά τι την επιβατική κίνηση και την αντίστοιχη ζήτηση εσωτερικού της Aegean.

SKY express, Ryanair και Volotea κρύβονται πίσω από αυτή την εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον διεθνή ανταγωνισμό, η Aegean κατάφερε να καταγράψει καλές επιδόσεις παρά το γεγονός ότι τόσο οι τακτικοί αερομεταφορείς, όπως η Lufthansa και η Air France, όσο και οι low cost εταιρείες, όπως οι Ryanair, Wizz Air και easyJet, αύξησαν τις διαθέσιμες θέσεις τους προς την Ελλάδα.

 

LAMDA: Διαγωνισμό για την εξεύρεση συνεπενδυτή για τις γραφειακές αναπτύξεις στο Ελληνικό αναμένεται να δημοπρατήσει έως το τέλος του 2023 η εισηγμένη, στον οποίο πέρα από νέα σχέδια κτιρίων πέριξ του Commercial Hub αναμένεται να ενταχθούν και οι αρχικώς σχεδιαζόμενες αναπτύξεις κεντρικών γραφείων της Tράπεζας Πειραιώς.

Με βάση το πολυδιαφημισμένο MoU, προβλεπόταν η δημιουργία γραφείων (με κλειδωμένο προβλεπόμενο κόστος πέριξ των 150 εκατ. ευρώ) πάνω από το Mall της Βουλιαγμένης, ωστόσο, η «άσκηση» φαίνεται ότι δεν βγαίνει, χωρίς κανείς βεβαίως από τους εταίρους να το παραδέχεται…

Και η Eurobank προτίθετο να κατοικοεδρεύσει στο Ελληνικό. Η σχεδόν βέβαιη υπαναχώρηση της τράπεζας από το project επίσης δεν έχει σχολιαστεί, ούτε από τη Lamda (τη συμπεριλαμβάνει στις παρουσιάσεις της).

Τώρα σε ό,τι αφορά το plan B, φαίνεται ότι η Lamda έχει κάνει το σχετικό premarketing και έχει λάβει «πολύ θετικές ενδείξεις»...

Η στήλη πάντως αναρωτιέται ποιος developer θα μπορούσε να «χτυπήσει» έναν διαγωνισμό αυτού του είδους, χωρίς να θέσει τους όρους του και εχέγγυα εμπορευματοποίησης. Κι αυτό γιατί ακούγεται ότι η Lamda Develοpment θα θέσει «περίμετρο», αλλά και ότι διεκδικεί να έχει την πλειοψηφία της συνεπένδυσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v