Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2023

Νέο φιάσκο Καραμανλή το «SOS» για το νερό της Αττικής! - Πουλάει και… ξεμπερδεύει η Εθνική - Σφηνάκια για Ideal, ΔΕΗ, Σαράντη

Νέο φιάσκο Καραμανλή το «SOS» για το νερό της Αττικής! - Πουλάει και… ξεμπερδεύει η Εθνική - Σφηνάκια για Ideal, ΔΕΗ, Σαράντη

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΕΥΔAΠ: Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει επείγουσα επιστολή του διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, με ημερομηνία 9ης Μαρτίου -λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών- προς τον υπουργό Υποδομών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, την οποία δημοσιοποίησαν οι Data Journalists.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και την ίδια την επιστολή, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής διαταραχής στην υδροδότηση της Αθήνας, που θα επηρεάσει για μέρες εκατομμύρια ανθρώπους, «σε περίπτωση αστοχίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος» (που σχετίζεται και με το υδραγωγείο Μόρνου). Κι αυτό διότι τέτοιες βλάβες έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πρόκειται για κίνδυνο σχετικά χαμηλής πιθανότητας εκδήλωσης (σ.σ. όπως ήταν άλλωστε και η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων), αλλά με συνταρακτικά αποτελέσματα, εφόσον συμβεί. Διότι θα δημιουργηθεί ένα έλλειμμα της τάξεως του 30%-40% της αναγκαίας ποσότητας νερού για την ύδρευση της Αττικής», όπως αναφέρει η επιστολή και «ένα σημαντικό ποσοστό της Αθήνας θα μείνει χωρίς νερό για αρκετές ημέρες»!

Ο κίνδυνος δεν προέκυψε τώρα, έχει διαπιστωθεί ήδη από το… 2019. Όπως και πάλι αναφέρει η επιστολή, «Ως ΕΥΔAΠ, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των ανωτέρω, προχωρήσαμε από το 2019 στις απαραίτητες ενέργειες».

Εντούτοις, «οι εν λόγω υποδομές ανήκουν 100% στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω της εταιρείας παγίων της ΕΥΔAΠ (ΕΠΕΥΔΑΠ) που έχει την ευθύνη για αυτές και το οποίο, από το καλοκαίρι του 2022, μας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθέσει στην ΕΥΔΑΠ την κατασκευή των έργων βελτίωσής τους με προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα του ανωτέρω σεναρίου.

»Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής το ΥΠΥΜΕ (σ.σ. με υπουργό τον Κώστα του Αχιλλέα και αρμόδιο υφυπουργό τον Γιώργο Καραγιάννη) δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, ούτε έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής προγραμματισμένης σύμβασης με την ΕΥΔAΠ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της»! (το θαυμαστικό δικό μας).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κλείνει την επιστολή του παρακαλώντας για την άμεση επίλυση του θέματος. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι τώρα, κατόπιν της επιστολής αυτής, «όλοι τρέχουν» για να επιλυθεί, με κατεπείγουσα διαδικασία, όπως ζητήθηκε.

Η αποκάλυψη όμως του θέματος και η «στεγνή» περιγραφή του από τον κ. Σαχίνη φέρνει στην επιφάνεια ακόμη μια διάσταση της «επιτυχημένης» ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έναν σοβαρότατο κίνδυνο που ελλοχεύει σε όλη τη διάρκεια της θητείας του κ. Καραμανλή, κίνδυνο για τον οποίο ήταν ενήμερος, αλλά αδιαφόρησε «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις».

Τι άλλο να πούμε, μετά τα Τέμπη και τη νέα αποκάλυψη; Να τον χαίρονται όσοι τον ψηφίζουν!

 

IDEAL: Νέο υψηλό δωδεκαμήνου σημειώθηκε χθες για τη μετοχή της εισηγμένης (στα 4,27 ευρώ), με τον τίτλο να καταγράφει άνοδο 31,5% τους τελευταίους έξι μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, το P/E της μετοχής με βάση τα περυσινά καθαρά κέρδη διαμορφώνεται μόλις στο 11,5 και η μερισματική απόδοση του τίτλου στο 4,7%.

Οι δείκτες αυτοί μάλιστα αναμένεται να καταστούν ελκυστικότεροι με βάση τα φετινά αποτελέσματα, καθώς η διοίκηση του ομίλου προβλέπει ότι το 2023 θα σημειώσει προ φόρων κέρδη μεταξύ 23,9 και 25 εκατ. ευρώ, έναντι 21,5 εκατ. πέρυσι.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι νέες κινήσεις εξαγοράς που σχεδιάζει.

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Αύξηση κεφαλαίου, ύψους 23,4 εκατ. ευρώ, στην 100% θυγατρική Sarantis Polska, κάλυψε η εισηγμένη.

Η ΑΜΚ διενεργήθηκε ενόψει της υλοποίησης της συμφωνίας εξαγοράς από τον πολωνικό βραχίονα του ομίλου της Stella Pack S.A. 

 

ΔΕH-ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Σε διαγραφή απαιτήσεων ύψους 71,2 εκατ. ευρώ έναντι της Χαλυβουργία Ελλάδος προχώρησε η ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας ισόποση σχηματισμένη πρόβλεψη.

Η διαγραφή που αντιστοιχούσε στο 87% της απαίτησης, ήταν αποτέλεσμα συμβιβαστικής συμφωνίας μετά τη δικαστική επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης για τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Ο σχετικός συμβιβασμός υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2022 μαζί με τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-SSM: Τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Αξιολόγησης Επάρκειας Κεφαλαίου (ICAAP) με βασικό και δυσμενές σενάριο, μαζί με τα αναθεωρημένα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) στέλνουν στον SSM οι τράπεζες.

Ακούμε ότι θα ενέχουν αυξημένα -σε βάθος τριετίας- κόστη πρόσκτησης καταθέσεων…

 

SUEZ-CAIRO: Κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο με δάνεια (σ.σ. κυρίως στεγαστικά), τα οποία έχουν ρυθμιστεί, βάσει του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) και βγήκαν προς πώληση από την doValue Greece, για λογαριασμό της τιτλοποίησης Cairo.

Οι Fortress, Lone Star και Bracebridge Capital είχαν περάσει στη δεύτερη φάση. Ακούγεται ότι υπέβαλαν όλες προσφορές.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την ταχύτερη εξυγίανση ισολογισμού από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ανακτηθέντα ακίνητα εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα, χωρίς να προβεί σε απόσχιση και πώληση του κλάδου διαχείρισης NPEs, όπως έπραξαν οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures-NPEs) υποχώρησαν στις 31/12/2022 σε 1,8 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), με το NPE ratio να διαμορφώνεται σε 5,2% (5,1% Ελλάδα) και τον συντελεστή κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις σε 88,4%.

Στο μέτωπο των περίπου 9.000 ανακτηθέντων ακινήτων ο όμιλος πώλησε, πέρσι, 389 ακίνητα, αξίας περίπου 64 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2022 είχε αναρτημένα προς πώληση άλλα 1.771 ακίνητα, αξίας περίπου 204 εκατ. ευρώ. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να αναρτηθούν επιπρόσθετα 1.118 ακίνητα αξίας 138 εκατ. ευρώ.

Μετά τις εκλογές θα βγει από τα… υπόστεγα και το project Rafale, που περιλαμβάνει ακίνητα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο διαχείρισης ανακτηθέντων ακινήτων, με σκοπό την πώλησή τους, περιήλθαν και τα τελευταία 400 ακίνητα που προέρχονται από πλειστηριασμούς της περιόδου 2000-14. Η Εθνική διαθέτει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μη σχεδιάζει κινήσεις αντίστοιχου βεληνεκούς των Alpha (Skyline) και Πειραιώς (Terra).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v