Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2023

Μαξιλάρι παντός καιρού για την... επόμενη κυβέρνηση - Ξαναμετρούν τον κίνδυνο οι τράπεζες - Οι φράχτες, ο Πάνορμος και η... Αρτα

Μαξιλάρι παντός καιρού για την... επόμενη κυβέρνηση - Ξαναμετρούν τον κίνδυνο οι τράπεζες - Οι φράχτες, ο Πάνορμος και η... Αρτα

ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα έχει ένα μεγάλο μαξιλάρι ανάπτυξης για να στηρίξει τις οικονομικές της επιδόσεις, ακόμη και στα δύσκολα. Ήδη έχουν καταχωρηθεί σε προγράμματα του  Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) πάνω από 370 επενδυτικά σχέδια, που είτε έχουν εγκριθεί, είτε είναι σε φάση αξιολόγησης, είτε έχουν λάβει προέγκριση. Το συνολικό τους ύψος φτάνει τα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ. Κι έπονται περισσότερα... 

Όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια τόσο πιο συμφέρουσα γίνεται για τον ιδιωτικό τομέα η χρήση των χαμηλών επιτοκίων που προσφέρει το RRF. Κατά μέσο όρο, το επιτόκιο για όσους σπεύσουν τώρα είναι περίπου 3,7%, σαφώς χαμηλότερο από το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο, ενώ αν υπάρχει δυνατότητα state aid μέσω κρατικής επιχορήγησης κ.λπ., τότε πέφτει έως το 1%.

Υπάρχουν δε, όπως ανέφερε έγκυρη πηγή στη στήλη, και σχεδόν… «τσάμπα» δάνεια για μικρομεσαίους, με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ. Εκεί το επιτόκιο πέφτει (μέσω κρατικής ανάληψης του υπολοίπου) στο… 0,35%.

Σημειώστε επίσης ότι αρκετοί μεγαλοεπιχειρηματίες στην αρχή «σνόμπαραν» το RRF, όταν ακόμη τα πραγματικά επιτόκια στην αγορά ήταν πολύ χαμηλά, εκτιμώντας ότι «δεν είναι για εκείνους». Μετά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, έγινε από πολλούς πραγματικός αγώνας δρόμου για να ενταχθούν γρήγορα και να προλάβουν τα πιο χαμηλά επιτόκια, αφού υπάρχει μεταβαλλόμενο επιτόκιο αναφοράς.

Xειρότερα όμως φαίνεται ότι είναι τα πράγματα σε κάποιες άλλες χώρες, που αντίθετα με την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη (φωτ.), το είχαν πάρει λίγο… αψήφιστα το θέμα. 

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Οι φράχτες κυριάρχησαν την πρώτη εβδομάδα από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Είτε πρόκειται για έναν «πραγματικό» φράχτη, αυτόν του Εβρου στον οποίο εστίασε η κυβέρνηση, είτε για ένα «ιδεατό» φράχτη, αυτόν κόντρα στην αδικία, για τον οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο φράχτης όμως που σίγουρα εξόργισε όλους τους πολίτες, που περιμένουν την αντίδραση της επίσημης πολιτείας, ήταν αυτός στον Πάνορμο της Μυκόνου, που προφανώς σηκώθηκε για να χωρίσει τους «έχοντες» με τους «μη έχοντες» στο νησί που πλημμυρίζει από τουρίστες και συνάλλαγμα κάθε καλοκαίρι.

 

Η αποκάλυψη, που πιστώνεται το insidestory, σήκωσε θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλωστε έρχεται λίγο μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι σταματά η έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου στο νησί και τη σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία αποφασίστηκε η μετάβαση στη Μύκονο μικτού κλιμακίου από Επιθεωρητή Δόμησης, Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.

Θα δούμε αυτή η φορά πραγματική κινητοποίηση από τις αρχές ή θα ζήσουμε από την ανάποδη την ιστορία που μάθαμε στο σχολείο για το γεφύρι της Αρτας: Ολημερίς το γκρέμιζαν, το βράδυ εχτιζόταν…


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Με 76 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκαν πέρυσι τα λοιπά έξοδα του ομίλου. Δεν είναι σαφές αν το περσινό πρόγραμμα εθελουσίας, μέσω του οποίου αποχώρησαν 469 άτομα, στοίχισε 59 εκατ. ευρώ ή επιβάρυνε τα λοιπά έξοδα με το σύνολο του ποσού (76 εκατ. ευρώ).

Πέρυσι η Εθνική ολοκλήρωσε τη συγχώνευση 12 καταστημάτων. Στο τέλος της χρονιάς, διέθετε δίκτυο 328 καταστημάτων (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 9 i-bank καταστήματα χωρίς ταμεία), 16 γραφείων συναλλαγών, καθώς και ένα παράρτημα καταστήματος.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε αναθεώρηση των κριτηρίων αξιολόγησης σημαντικής αύξησης πιστωτικού κινδύνου προχώρησαν οι τράπεζες στο τέλος του 2022, προκειμένου να συμπεριλάβουν τομείς ευάλωτους στις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Τι είναι τα κριτήρια αξιολόγησης σημαντικής αύξησης πιστωτικού κινδύνου; Η διαδικασία με την οποία οι τράπεζες αξιολογούν τον κίνδυνο αθέτησης κάθε ενήμερου δανείου για όλη τη διάρκεια ζωής του. Αν ένα δάνειο φύγει από το στάδιο 1 και πάει στο στάδιο 2, λόγω αύξησης πιστωτικού κινδύνου, στην πράξη μπαίνει σε καθεστώς ειδικής παρακολούθησης και αυξάνονται οι προβλέψεις, καθώς υπολογίζονται για όλη τη διάρκεια της ζωής του δανείου.

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Οι επικείμενες εθνικές εκλογές θα επηρεάσουν αρνητικά στις πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, λέει στη στήλη γνωστός βιομήχανος.

Μην πάει το μυαλό σας ότι οι Έλληνες θα σταματήσουν να τρώνε ή ότι θα τους… κοπεί η όρεξη λόγω του εκλογικού αποτελέσματος.

Δεδομένης όμως της μετακίνησης στην επαρχία, ο τζίρος θα μετακινηθεί σε τοπικά καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v