Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2023

Τράπεζες: Η σφήνα της Αpple, η ελληνική «ψαλίδα» και η… Viva Bank - Η νέα πολιτική κίνηση Ευμορφίδη - Η επαναφορά της ΣΙΔΜΑ

Τράπεζες: Η σφήνα της Αpple, η ελληνική «ψαλίδα» και η… Viva Bank - Η νέα πολιτική κίνηση Ευμορφίδη - Η επαναφορά της ΣΙΔΜΑ

ΕΥΜΟΡΦΙΔΗΣ: Εξελίξεις είχαμε το Σαββατοκύριακο στο προεκλογικό σκηνικό, καθώς κατεβαίνει πλέον και στον πολιτικό στίβο ο δραστήριος επιχειρηματίας της Cocomat και της εισηγμένης ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ, ως ηγετικό στέλεχος της πρωτοεμφανιζόμενης «Ευ-Κίνησης», με οικολογικές ανησυχίες. Η οποία κίνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση ίδρυσής της, απευθύνεται «σε αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους που αναγνωρίζουν το συμφέρον τους στην ένωση και αντιστέκονται στον πειρασμό της διαίρεσης».

Ομολογουμένως δεν καταλάβαμε ποιο ακριβώς είναι το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, στο οποίο ο κ. Πολ Ευμορφίδης θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθώς του όλου εγχειρήματος ηγείται επισήμως ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός της φυσικής αγωγής Λεωνίδας Καραΐσκος.

Μάθαμε όμως ότι «η κίνηση ιδρύεται στο όνομα των νέων, κάθε ηλικίας, που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα δύσκολα εύκολα. Εκείνων που σκέφτονται με πράξεις, που δεν καταδέχονται τις κρυψώνες των "ανώριμων συνθηκών", της "ορθολογικής συνεκτίμησης των θετικών και των αρνητικών", της "σφαιρικής θεωρητικής επεξεργασίας των δεδομένων"».

Με άλλα λόγια, όλοι οι καλοί χωράνε, ιδίως εφόσον συγκαταλέγονται στο πλήθος των... «αόρατων δουλευταράδων που ιδρώνουν τη φανέλα της ευδαιμονίας, που φροντίζουν την υπόληψή τους με τα χέρια λερωμένα, που διεκδικούν την ευτυχία τους, δίχως ντροπή για τα λάθη και τα πάθη τους».

Συντελεστές και άλλα τέτοια πεζά δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, πλην όμως όσοι ευδαίμονες ενδιαφέρονται για την Ευ-κίνηση, τη «μετοχή με το ακριβότερο αντίκρισμα: Την Ελλάδα που ξέρει ότι μοχθεί και γι’ αυτό δεν έχει ανάγκη κανέναν», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υποθέτουμε ότι δεν έχουν παρά να έρθουν σε επαφή για τα περαιτέρω.

Θυμίζουμε επί τη ευκαιρία, για όσους το έχουν τυχόν λησμονήσει, ότι άλλου προσανατολισμού κόμμα υπό τον τίτλο «Πατριωτική Ένωση» έχει ιδρύσει από καιρό ο παλαιόθεν γνωστός επιχειρηματίας των Κατασκευών Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, στο οποίο έχει προσχωρήσει πλέον και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Εξαιτίας μάλιστα αυτής της κίνησής του, ο κ. Μπογδάνος πήρε -πολιτικό- διαζύγιο από την Αφροδίτη Λατινοπούλου, που με τη σειρά της ηγείται του κόμματος ΠΑΤΡΙΔΑ.

 

ΤΕΝΕΡΓ: Στην αγορά της εταιρείας ΑΝΑΞ, η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 246,35 MW στις Σάππες Έβρου, προχώρησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το τίμημα εξαγοράς θα καθοριστεί από την επιτυχή έκβαση εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Σαππών.

 

ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Το 18,3% των μακροπρόθεσμων δανείων (σύνολο 1,06 δισ. ευρώ) του ομίλου έχουν σταθερό επιτόκιο, το 56,3% κυμαινόμενο, αλλά η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης, μέσω των οποίων ανταλλάσσονται μελλοντικές πληρωμές σταθερού επιτοκίου, έναντι εισπράξεων κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ το υπόλοιπο 25,4% αφορά σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς αντιστάθμιση.

Τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε μόλις 60,6 εκατ. ευρώ και είναι βέβαια όλα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Η επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας του Γ. Περιστέρη από την απότομη άνοδο των επιτοκίων είναι ως εκ τούτου μικρή.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μια μεγάλη είδηση για τον τραπεζικό τομέα, με την ευρεία σύγχρονη έννοια του, πέρασε στα ψιλά της ελληνικής επικαιρότητας.

Πρόκειται για τη δημιουργία on line αποταμιευτικού λογαριασμού από την Apple στις ΗΠΑ, με επιτόκιο 4,15%, χωρίς απαίτηση κατώτατου ποσού, διατήρησης υπολοίπου, ή άλλων περιορισμών. Ωστόσο, προσώρας απευθύνεται μόνο σε πελάτες που έχουν την πιστωτική κάρτα που ήδη προσφέρει η Αpple.

Πέρα από τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας αποκτά τραπεζικά χαρακτηριστικά (μέσα από συνεργασία με την Goldman Sachs), θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το επιτόκιο είναι μεν υψηλό, αλλά δεν είναι το υψηλότερο που προσφέρεται για ελεύθερους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, στην αμερικανική αγορά.

Υπάρχουν και καλύτερα ποσοστά απόδοσης στην περιοχή του 4,5%, όπως αυτό που προσφέρει σε αποταμιευτικό λογαριασμό η Bread Savings με ασφάλιση της κατάθεσης από την FDIC, χωρίς έξοδα, με ημερήσιο ανατοκισμό και ελάχιστο όριο τα 100 δολάρια.

Αυτά συμβαίνουν όταν λειτουργεί ο τραπεζικός ανταγωνισμός με on line τραπεζικά προϊόντα.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επιλέξαμε μια δυναμική μεγάλη τράπεζα για να τσεκάρουμε επιτόκια καταθέσεων και δανειακών προϊόντων. Τα συμπεράσματα: Στις αποταμιευτικές καταθέσεις χωρίς προθεσμία το καλύτερο επιτόκιο που είδαμε, ήταν από… 0,15 έως 0,35%. Στις καταθέσεις προθεσμίας, για ποσά πάνω από 200.000 ευρώ και με δέσμευση για 24 μήνες, το επιτόκιο έφτασε το πενιχρό 1,4%.

Από την άλλη, στα δανειακά προϊόντα είδαμε προσωπικά δάνεια που παρέχονται σήμερα (καθότι το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο) σε επίπεδα από 9,5% έως 14,5%, φοιτητικό δάνειο με επιτόκιο… 10%, καταναλωτικά με εξασφάλιση στα επίπεδα του 8%, επισκευαστικά δάνεια χωρίς εξασφάλιση με επιτόκιο από 8,9% έως 9,5% και δάνεια για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων με επιτόκιο μεταξύ 8%-9%.

Στον… Θεό έχει ανοίξει η ψαλίδα!

Tι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι ο πρώτος που θα εμφανιστεί και θα δίνει υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα, με ψηφιακή τραπεζική, μπορεί να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς ιδίως από πελάτες που είναι συνηθισμένοι στο on line και mobile Banking και άρα «μετακινούνται» πολύ γρήγορα, χωρίς να κουνηθούν από την καρέκλα τους!

Θεωρητικά αυτός ο πρώτος θα μπορούσε να είναι η Viva Bank. Μόνο που από ιδρύσεώς της (ως η πάλαι ποτέ Praxia) μέχρι και σήμερα που έχει πίσω της όχι απλώς τη Viva Wallet αλλά και τη γιγαντιαία JP Morgan, παραμένει ουσιαστικά ανενεργή.

Ως πότε δεν ξέρουμε…

 

PRODEA-ΚΑΡΕΛΑ: Ως τέσσερις διαφορετικούς μισθωτές αναζητά η Prodea για το Karela office, μετά την απόφαση της Cosmote να αποχωρήσει ως μισθωτής, επιστρέφοντας στο ανακαινισμένο μέγαρο ΟΤΕ.

Δεδομένης της έκτασης του γραφειακού συγκροτήματος (σ.σ. 61.135 τ.μ.) δύσκολα θα βρεθεί επιχείρηση που θα ενδιαφερθεί να μισθώσει έστω το 50% του συγκροτήματος. Εξ ου και αναζητούνται ως τέσσερις.

Η διαρρύθμιση άλλωστε των κτηρίων το επιτρέπει.

 

ΣΙΔΜΑ: Μόνο ικανοποίηση προκάλεσαν στην αγορά τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης, παρότι ήταν εμφανώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2021 (καθαρά κέρδη 7,93 έναντι 25,6 εκατ. ευρώ).

Άλλωστε, όλοι γνώριζαν πως κατά τη χρήση του 2021 είχαν εγγραφεί έκτακτα κέρδη +14,8 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης ότι τα περιθώρια κέρδους ήταν «τρελά» -και μη επαναλαμβανόμενα- λόγω της εκτίναξης της διεθνούς τιμής του χάλυβα.

Η ουσία είναι πως μετά από μια προηγούμενη δεκαετία απίστευτων προκλήσεων που πέρασε ο κλάδος, η ΣΙΔΜΑ διαθέτει από το 2021 θετικά ίδια κεφάλαια, εμφανίζει πλέον σημαντική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, είναι σε θέση να διαχειριστεί τις δανειακές της υποχρεώσεις και προσβλέπει σε καλύτερες μέρες από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων στη χώρα.

Οι προκλήσεις βέβαια δεν έχουν τελειώσει. Άλλωστε το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί σημαντικά το 2023 και παράλληλα το πρώτο φετινό τρίμηνο αναμένεται να είναι το χειρότερο των τεσσάρων από πλευράς αποτελεσμάτων, γιατί ολοκληρώθηκε η πώληση αποθεμάτων υψηλότερου κόστους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ας μην ξεχνάμε ότι με μια τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, το P/E της μετοχής είναι έντονα μονοψήφιο.

 

ΙΛΥΔΑ: Στη διανομή μερίσματος -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- θα προχωρήσει φέτος η εταιρεία πληροφορικής, όπως ήδη ανακοίνωσε στο «οικονομικό της ημερολόγιο».

Η εισηγμένη (βλέπε σχετικό περυσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr) θα μπορούσε να είχε προχωρήσει νωρίτερα σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της, πλην όμως προτίμησε να εξοφλήσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις και να καρπωθεί ένα σχετικό «κούρεμα», το οποίο ενίσχυσε με τη μορφή του έκτακτου κέρδους τα περσινά της οικονομικά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v