Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2023

Αττική Οδός-ΒΟΑΚ: Μαδάνε μαργαρίτες οι υποψήφιοι *Κλείνει πωλητήριο NPEs 2,2 δισ. η Alpha *Σφηνάκια για Prodea, Revoil, Ελαστρον

Αττική Οδός-ΒΟΑΚ: Μαδάνε μαργαρίτες οι υποψήφιοι *Κλείνει πωλητήριο NPEs 2,2 δισ. η Alpha *Σφηνάκια για Prodea, Revoil, Ελαστρον

ALPHA-PROJECT SKY: Σε ολοκλήρωση βαίνει η συναλλαγή μεταβίβασης από τον όμιλο Alpha Bank στη Cerberus, χαρτοφυλακίου με «κόκκινα» κυπριακά δάνεια 2,2 δισ. ευρώ συν ανακτηθέντα ακίνητα.

Μετά την υπογραφή SPA μεταξύ των δύο πλευρών ακολούθησε due diligence από την Altamira για λογαριασμό του αγοραστή και εν συνεχεία η διαπραγμάτευση για τις προσαρμογές. Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί κοντά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου (8 Μαΐου) του ομίλου Alpha από τον Β. Ψάλτη (φωτ.).

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Alpha αποτιμούσε τα δάνεια και τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου (σ.σ. ταξινομημένο στα προοριζόμενα προς πώληση από 31/12/2021) σε 658,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 126,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε -ανακτηθέντα- ακίνητα.

 

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ: Παρά τις αμφιβολίες για το εάν θα ισχύσουν οι υφιστάμενες προθεσμίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς οδικών παραχωρήσεων, ΒΟΑΚ (8 Μαΐου) και Αττική Οδός (29 Μαΐου), τα επιτελεία των υποψήφιων διεκδικητών εργάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση προσφορών και συμμαχιών. Παρότι αυτό γίνεται ενώ παράλληλα... μαδάνε τη μαργαρίτα για κρίσιμες παραμέτρους των διαγωνισμών. 

Ακούγονται πολλά, χωρίς να επιβεβαιώνεται τίποτα για τις δυνάμεις που εντέλει θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο αυτό που συνεχίζει να αποτελεί μείζον ζήτημα είναι η «αρχιτεκτονική» των διαγωνισμών.

Για τη μεν Αττική Οδό, το σχέδιο σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται υπό έγκριση στο Υπ. Οικονομικών και αναμένεται να επιδοθεί στους υποψηφίους (οκτώ σχήματα) το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου. Φαίνεται ότι μετά τη μετά βδελυγμίας απόρριψη της πρότασης του Ταμείου για κυλιόμενο ύψος διοδίων, ανάλογα με την κίνηση και την εξαγγελία του τέως ΥΠΟΜΕ, Κ. Καραμανλή για πλαφόν διοδίου στα 2,5 ευρώ, κάπου πρυτάνευσε η λογική.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως μετά το πέρας 5ετίας από τη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου, ο ανάδοχος θα δικαιούται να ζητήσει αναπροσαρμογή του τιμήματος διέλευσης, εφόσον έχει αυξηθεί η κίνηση. Αυτό αναμένεται να συμβεί νομοτελειακά, καθώς γύρω της σχεδιάζονται επεκτάσεις.

Είναι άγνωστο βέβαια αν στη σύμβαση που κατάρτισε το ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα τέτοιου τύπου (το αρχικό teaser του διαγωνισμού είχε σε αδρές γραμμές αναφορά). Παρά το «παραθυράκι», δεν διευκρινίζεται με ποιο μοντέλο ο νέος ανάδοχος θα αιτηθεί -αν φυσικά η διέλευση αυξηθεί άγνωστο σε τι ποσοστό- την αναπροσαρμογή.

Όσον αφορά το μεσαίο και μεγάλο τμήμα του ΒΟΑΚ, που αφορά σε έργο Παραχώρησης, τα τεύχη δημοπράτησης παραδόθηκαν στους ενδιαφερόμενους στην εκπνοή του 2022, με αδιευκρίνιστο μοντέλο υπολογισμού του κόστους διέλευσης, καθώς προβλεπόταν «γόνιμος» διάλογος. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές πώς θα αποζημιώνεται η διέλευση, καθώς η ιδέα του κυλιόμενου διοδίου, ανά χιλιομετρική απόσταση, δεν φαίνεται να ενθουσίασε το ΥΠΟΜΕ.

Υ.Γ. Οι δε ρήτρες σύνδεσης κομίστρου με τον πληθωρισμό -«μπετόν» στοιχείο σε κάθε αντίστοιχο διαγωνισμό- δεν φαίνεται να στέκουν και πολύ, καθώς η αγορά των Παραχωρήσεων «φυσάει και δεν κρυώνει» το φετινό άδειασμα από το ΥΠΟΜΕ ως προς το αίτημα νόμιμων αναπροσαρμογών…

 

ΓΕΚ-ΜΟΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ομολογιακή έκδοση, ύψους 325 εκατ. ευρώ, της Θερμοηλεκτρική θα καλύψουν Eurobank και Πειραιώς.

Η Θερμοηλεκτρική αποτελεί μικτή εταιρεία (50%-50%) των ομίλων ΓΕΚ και Motor Oil, η οποία κατασκευάζει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 876,6 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Το προηγούμενο διάστημα, οι δύο όμιλοι παρείχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις προς τις Eurobank και Πειραιώς, για την κάλυψη του ομολογιακού. Υπενθυμίζεται ότι ενδιάμεση χρηματοδότηση για την επένδυση είχε παράσχει η Optima Bank.

Η σύμβαση κατασκευής με την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, η οποία είχε υπογραφεί στις 31/8/2021, τροποποιήθηκε.

 

PRODEA: Στα διακρατούμενα προς πώληση ταξινόμησε η ΑΕΕΑΠ στις 31/12/2022 πενήντα ακίνητα (49 συν 1 εταιρεία, που ελέγχει ακίνητο στην Καλλιθέα), αλλά δεν προκύπτει ότι «τρέχει» διαδικασίες πώλησης χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, στις 24 Οκτωβρίου, τα αρμόδια όργανα της ΑΕΕΑΠ αποφάσισαν την έναρξη διαδικασιών για την πώληση 49 ακινήτων συν την εταιρεία Μιλόρα ΑΕ, εύλογης αξίας 46,4 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι καταστήματα/εμπορικοί χώροι και ακολουθούν τα γραφεία.

Η αγορά εικάζει ότι δεν πρόκειται να βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αλλά θα συνεχιστεί η τακτική των μεμονωμένων πωλήσεων, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι.

Υ.Γ.: Η MHV, στην οποία η Prodea συμμετέχει με 25%, προχώρησε στην πώληση του 50% της εταιρείας Aphrodite Hills Resort Ltd, έναντι τιμήματος 27,8 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 17,3 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν μετρητοίς.

 

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Από τα 11,62 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που σημείωσε πέρυσι η εισηγμένη, τα 3,168 εκατ. ευρώ είναι μη επαναλαμβανόμενα και προήλθαν από την πώληση μη λειτουργικού ακινήτου (και φωτοβολταϊκού σταθμού που υπήρχε σε αυτό) στον Σκαραμαγκά έναντι 6,9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όμως και αν αφαιρεθούν τα προαναφερθέντα έκτακτα κέρδη, το P/E της μετοχής υπολείπεται του 6, ο δείκτης της τιμής προς τη λογιστική αξία υπολογίζεται στο 0,54 και η μερισματική απόδοση του τίτλου διαμορφώνεται στο 7,9%! (το Δ.Σ. θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης τη διανομή μερίσματος 0,202 ευρώ ανά μετοχή).

Και να σκεφτεί κάποιος ότι η Έλαστρον είναι η εταιρεία του κλάδου με την ισχυρότερη ρευστότητα (καθαρός δανεισμός 25 εκατ. και EBITDA 19,3 εκατ.), με πολύ σημαντικό κομμάτι των πωλήσεών της να κατευθύνεται στο εξωτερικό.

ΥΓ: Συγκυριακά χαμηλά αναμένονται τα περιθώρια κέρδους του πρώτου φετινού τριμήνου στον κλάδο, ωστόσο τα αποθέματα υψηλού κόστους τελείωσαν και η κατάσταση θα βελτιωθεί πιθανότατα κατά τα επόμενα τρίμηνα του έτους.

 

REVOIL: Μετά από πολλά χρόνια που είχε ως προτεραιότητα τη μείωση του καθαρού της δανεισμού (στις 31/12/2022 είχε υποχωρήσει μόλις στα 21,6 εκατ. ευρώ, έναντι ιδίων κεφαλαίων 32,7 εκατ. ευρώ), η εισηγμένη στέλνει φέτος τους μετόχους της στο ταμείο, μοιράζοντας 0,048 ευρώ ανά μετοχή (μονοψήφιο το P/E του τίτλου, στο 3,4% η μερισματική απόδοση).

ΥΓ: Άλλες εισηγμένες που σε αντίθεση με πέρυσι, είτε προχώρησαν είτε θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους τους είναι οι Cenergy, Ίλυδα, Premia Properties, Medicon Hellas, Λάμψα και όπως ακούγεται… ψήνονται και άλλες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v