Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 3 2023

Κασιδιάρης: Ο ένας στους δύο κερδίζει; - Το βαρίδι της Βαρβαρέσος - Σφηνάκια για Optima, Μουζάκη, Yalco

Κασιδιάρης: Ο ένας στους δύο κερδίζει; - Το βαρίδι της Βαρβαρέσος - Σφηνάκια για Optima, Μουζάκη, Yalco

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όπως αναμενόταν (κι όχι μόνο από εμάς) το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη έμεινε εκτός εκλογών, με απόφαση του αρμόδιου τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου, αλλά πέρασε το κόμμα ΕΑΝ, που είχε στην… καβάτζα, για να το πούμε λαϊκά, ο πασίγνωστος πλέον πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ο ίδιος ο Κασιδιάρης πάντως δήλωσε μέσω της δικηγόρου του, «αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

H συνήγορός του μάλιστα υποστήριξε ότι δεν θα κάνει δήλωση στήριξης σε άλλο πολιτικό πρόσωπο, αλλά θα ανακοινώσει περαιτέρω νομικές ενέργειες. Αναμενόμενο και το τελευταίο, έχει προβλεφθεί από διάφορους έγκριτους νομικούς, ιδίως μετά από όσα μεσολάβησαν με την υπόθεση Τζανερρίκου.

Το ερώτημα είναι αν συνέβη το… «ο ένας στους δύο κερδίζει».

Εκτίμηση των πηγών μας, πως το κόμμα ΕΑΝ θα αποτελέσει υποκατάστατο του κόμματος Έλληνες, ίσως με δημόσια δήλωση, ίσως (λόγω και της δεύτερης κάλπης), με λιγότερο εμφανείς κινήσεις στήριξης από τον Κασιδιάρη και τους μηχανισμούς του.

Ο Κανελλόπουλος, θυμίζουμε, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη και… ξε-ανέλαβε όταν διευρύνθηκε με νέα τροπολογία, η σύνθεση του τμήματος Α1 και εξαφανίστηκαν οι ελπίδες να περάσουν από την κρησάρα.

ΥΓ: Ίσως το πιο σοβαρό ερώτημα, με το οποίο ουδείς φαίνεται να ασχολείται, είναι ποιοι χρηματοδοτούν και κινούν τα νήματα πίσω από αυτό το μόρφωμα. Πώς βρέθηκε ο ανώτατος δικαστικός Κανελλόπουλος αλληλέγγυος του Κασιδιάρη; Πώς συντηρούνται οι μηχανισμοί του; Διότι και ο Χίτλερ είχε πολλούς χρηματοδότες κατά την πορεία αναρρίχησής του στην εξουσία…

 

OPTIMA BANK: Την πολιτική αποδοχών ενέκρινε μεταξύ άλλων η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας. Δεν προβλέπει, προς το παρόν, μεταβλητές αποδοχές. Η Optima όμως διατηρεί το δικαίωμα, εφόσον η κεφαλαιακή επάρκεια το επιτρέπει, να θεσπίζει πρόγραμμα δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών ή πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών για εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. Επίσης, διατηρεί το δικαίωμα να διανέμει μέρος των κερδών χρήσης.

Επομένως, η εισαγωγή στο Χ.Α. αποτελεί ορόσημο και υπό το παραπάνω πρίσμα.

 

OPTIMA BANK ΙΙ: Η ίδια γενική συνέλευση αποφάσισε το split της μετοχής με αναλογία 5 νέες μετοχές σε αντικατάσταση 1 παλαιάς, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας από 17,25 ευρώ ανά μετοχή σε 3,45 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, ο αριθμός των μετοχών τριπλασιάστηκε σε 37.624.200 μετοχές. 

Το split εντάσσεται στην προεργασία για εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. Η ίδια γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της τράπεζας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ, με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

 

YALCO: Για μια ακόμη χρονιά, οι λογιστικές καταστάσεις του 2022 συντάχθηκαν όχι με βάση την αρχή της διατήρησης των δραστηριοτήτων (Going Concern) αλλά στη βάση της ρευστοποιήσιμης αξίας: Αρνητικό το EBITDA (-1,7 εκατ.), μεγάλη η περυσινή ζημία (-2,3 εκατ.), έντονα αρνητική η καθαρή θέση (-43,8 εκατ.) και υψηλός ο καθαρός δανεισμός (39,6 εκατ. ευρώ).

Αναμφίβολα χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για την αναχρηματοδότηση της εισηγμένης, όπως επίσης βέβαιο είναι πως ο χρόνος δουλεύει εναντίον της (ελλιπής ρευστότητα επιδρά ανασταλτικά στις πωλήσεις).

 

ΙΛΥΔΑ: Καθαρά κέρδη 1,285 εκατ. ευρώ σημείωσε η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, με τα 478 χιλ. ευρώ εξ αυτών να οφείλονται στο έκτακτο κονδύλι «όφελος από την ολοσχερή εξόφληση δανείου».

Η εταιρεία έκλεισε το 2022 με θετικό καθαρό ταμείο 1,172 εκατ. ευρώ και προτίθεται να διανείμει φέτος -μετά από πολλά χρόνια- μέρισμα ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΒΙΣ: Αρνητικό το κεφάλαιο κίνησης (-10,8 εκατ. στις 31/12/2022) της εταιρείας και η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με στόχο την αναχρηματοδότηση πρώην ομολογιακού δανείου ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το συγκεκριμένο ποσό σε μακροπρόθεσμη βάση.

Πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει πως σε περίπτωση ανυπέρβλητης ανάγκης, θα εξετασθούν μέτρα όπως μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ή η πώληση μη λειτουργικών ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης.

 

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι πιστωτές της νηματουργίας, καθώς η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει καθαρό δανεισμό 13,2 εκατ. ευρώ, ενώ πέρα από τις τράπεζες χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό και 25,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕH!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λόγω και της ελλιπούς ρευστότητας, δεν μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις της, με αποτέλεσμα να έχει εισέλθει σε μια κατάσταση φαύλου κύκλου. Είναι γνωστό στην αγορά ότι πιστωτές και εταιρείες συμβούλων έχουν δώσει κατά τα τελευταία χρόνια τον φάκελο της πώλησης της Βαρβαρέσος σε πολλές εταιρείες του κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό, με μία εξ αυτών μάλιστα να είχε προχωρήσει ως ένα βαθμό τις συζητήσεις πριν τελικά αποχωρήσει.

Τώρα, η διοίκηση της Βαρβαρέσος μιλά για υπάρχουσες διαπραγματεύσεις με υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι πιστωτές θα πρέπει να «κουρέψουν με την ψιλή μηχανή» τις απαιτήσεις τους, μήπως και τελικά προκύψει deal.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τράπεζες και ΔEΗ θα γράψουν «ζημιές με ουρά», οι μέτοχοι (βασικοί και λοιποί) είναι ζήτημα αν θα εισπράξουν… κάτι ρέστα, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και η ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί η εισηγμένη εταιρεία διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, ικανό να παράγει νήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

ΥΓ: Από την εμπειρία του παρελθόντος προκύπτει ότι στις περιπτώσεις που οι πιστωτές επέλεξαν την πτώχευση μιας εταιρείας, στη συνέχεια το μετάνιωσαν πολύ πικρά.

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Η στήλη σάς είχε προειδοποιήσει για πιθανές έκτακτες προβλέψεις που θα ενέγραφε η εισηγμένη στις λογιστικές καταστάσεις του 2022 και δικαιώθηκε. Ετσι, σχηματίστηκε τελικά πρόβλεψη 4,923 εκατ. ευρώ έναντι δανείου της εταιρείας Ήλιος, για την οποία η εισηγμένη έχει παράσχει εγγυήσεις και εκτιμά ότι μέσα στη φετινή χρονιά θα διευθετήσει το όλο θέμα.

Κατά τα άλλα, η εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμείο 662 χιλ. ευρώ, ωστόσο οφείλει 19,158 εκατ. ευρώ στους κληρονόμους του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη. Οι λειτουργικές επιδόσεις του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου υποχωρούν (από τα 5,02 του 2021 στα 4,36 εκατ. οι περυσινές πωλήσεις) και έτσι τα αποτελέσματα της εισηγμένης στηρίζονται στα έσοδα από την εκμίσθωση των ακινήτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v