Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2023

Εκλογές: Πέφτουν… φάπες - ΑΔΜΗΕ: Ηχηρές προσλήψεις - ΜΙG: Ποιος πουλάει τώρα; - Σφηνάκια για Unibios, Profile, Ακρίτα

Εκλογές: Πέφτουν… φάπες - ΑΔΜΗΕ: Ηχηρές προσλήψεις - ΜΙG: Ποιος πουλάει τώρα; - Σφηνάκια για Unibios, Profile, Ακρίτα

ΕΚΛΟΓΕΣ: Κάνοντας μια... σούμα των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται καθαρά ότι οι «φάπες» πέφτουν δεξιά και αριστερά με επίκεντρο τους περισσότερο «ακραίους» πολιτικούς σχηματισμούς. Από τον Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου τα σχέδια έγιναν scary talk of the town, και τον Κυριάκο Βελόπουλο που βρέθηκε να βρίζεται και να αλληλομηνύεται με βουλευτές του, μέχρι τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου που έμεινε εκτός εκλογικού νυμφώνος όπως και η Αφροδίτη Λατινοπούλου (μετά από προσφυγή του πρώην πολιτικού εταίρου της Κωνσταντίνου Μπογδάνου) και τους Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη, που βάλθηκαν να ξαναβγάλουν παράνομο το ΚΚΕ, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο.

Πέρα από τα λεγόμενα trivia που ανακαλύψαμε μέσω της αίτησης, όπως ότι ο Θάνος έχει βαφτιστεί Γλαύκος Αθανάσιος και ο βλοσυρός Φαήλος λέγεται… Γαρουφαήλ, αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει εάν τυχόν (λέμε τώρα) οι δικαστές του Αρείου Πάγου ερμηνεύσουν κατά γράμμα το Σύνταγμα και το καταστατικό του ΚΚΕ, περί δικτατορίας του προλεταριάτου!

Σήμερα βεβαίως θα μάθουμε κι αν αποκλείεται από τις εκλογές (όπως αναμένεται) το Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου (φωτ.).

Οι κακές γλώσσες λένε ότι αρκετά από τα όσα συμβαίνουν συνδέονται με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία (ως πρώτο κόμμα με διαφορά στις δημοσκοπήσεις) ευνοείται από την είσοδο λιγότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις ακραίων προσωποκεντρικών κομμάτων δεν είναι σαφές αν τα όσα συμβαίνουν έχουν επίδραση στους ψηφοφόρους, ούτε πού θα κατευθυνθεί η τυχόν τιμωρητική ψήφος των οπαδών τους, εφόσον αποκλειστούν από τις εκλογές…

 

ΑΔΜΗΕ: Δύο ηχηρές προσλήψεις μαθαίνουμε ότι έκανε ο κεντρικός διαχειριστής προκειμένου να εμπλουτίσει το σχήμα διοίκησης, σε επίπεδο γενικών διευθυντών. Η μία αφορά τον Νίκο Μπουλαξή, διδάκτορα ηλεκτρολόγο μηχανικό και πρώην πρόεδρο της ΡΑΕ, η άλλη τον Κωνσταντίνο Αγαθάκη, μηχανικό του Πολυτεχνείου και με ΜBA στην Αγγλία, που μεταξύ πολλών άλλων έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών λειτουργιών του ΔΕΔΔΗΕ.

 

ΜIG: Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει εδώ ότι η τιμή δημόσιας προσφοράς ήταν τόσο υψηλή σε σχέση με τα θεμελιώδη, που έδινε σήματα «πάρε τα λεφτά και τρέχα». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτό έπραξαν και αρκετά διοικητικά στελέχη της εταιρείας, κατόπιν και της απόφασης του ΔΣ υπέρ της δημόσιας πρότασης. Ωστόσο, ένα σεβαστό ποσοστό (μικρο)μετόχων δεν έδωσε τις μετοχές του, περίπου το 12,2%.

Τώρα βλέπουμε την τιμή να έχει πέσει περίπου 43% μέσα σε ελάχιστες ημέρες (με πτώση… 25,58% την περασμένη Παρασκευή) από το 0,217 ευρώ στο 0,123.

Οπότε το ερώτημα είναι… ποιος πουλάει τώρα στα χαμηλά, ενώ δεν πωλούσε κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης;

Οποιος έχει την απάντηση μάλλον… δεν κερδίζει «χρυσούν ωρολόγιον».

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ έλαβε η γνωστή βιομηχανία. Τα κεφάλαια, όπως μαθαίνει η στήλη, θα κατευθυνθούν για το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζει η βιομηχανία. Το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ.

Η είδηση, όμως, κρύβεται στη νέα κατηγορία προϊόντων που θα εισέλθει και σίγουρα θα... ταράξει τα νερά.

 

ΔΕΛΤΑ: Θέμα ημέρων είναι η ολοκλήρωση του deal με την Κουρέλλας. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση από τη γαλακτοβιομηχανία του 70% της τυροκομικής επιχείρησης. Όμως αυτό δεν θα είναι και το μοναδικό deal της χρονιάς για τον γαλακτοκομικό βραχίονα της Vivartia.

Νέα στο μέτωπο των εξαγορών αναμένονται εντός των προσεχών μηνών.

 

UNIBIOS: Η εισηγμένη έχει αφήσει -για τα καλά- πίσω της τα ζημιογόνα αποτελέσματα του παρελθόντος και μάλιστα αυξάνει από χρόνο σε χρόνο την κερδοφορία. Πέρυσι για παράδειγμα, ανέβασε τις πωλήσεις της από τα 8,48 εκατ. στα 11,124 εκατ. ευρώ και σχεδόν διπλασίασε την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων της (από τα 334 στα 651 χιλ. ευρώ).

Η εξέλιξη των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη μετοχή, όπου μάλιστα προ μηνών είχαμε και κάποιο placement.

Το 2023 ξεκίνησε με σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων για την εταιρεία και με τη διοίκηση της Unibios να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι, πρώτον, «η ζήτηση για τις τεχνολογικές λύσεις που προσθέσουν οι θυγατρικές της παραμένει ισχυρή» και δεύτερον, πως «ο όμιλος δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τις αυξήσεις κόστους και πληθωρισμού».

 

PROFILE: Τη διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή (975 χιλ. ευρώ) θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Profile στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. To ποσό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (0,025 ευρώ ανά μετοχή), καθώς η κερδοφορία της εισηγμένης σημείωσε μεγάλη άνοδο και η ρευστότητά της παραμένει ισχυρή (net cash).

 

ΑΚΡΙΤΑΣ: Μπορεί η ακριτική βιομηχανία να σημείωσε πέρυσι κερδοφορία (+719 χιλ. ευρώ), αλλά τα ίδια κεφάλαιά της είναι αρνητικά (-3,8 εκατ. ευρώ), το κεφάλαιο κίνησής της «στο μείον» και ο καθαρός της δανεισμός διαμορφώνεται στα 36,52 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων.

Ο ορκωτός ελεγκτής τα επισημαίνει όλα αυτά, όπως επίσης και το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με στόχο τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εισηγμένης εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v