Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2023

Η συνταγή για κέρδη της Τιτάν - To Fortress βάζει... κελεμπία - ΕΛΤΑ: Η καταγγελία και το ΣΔΟΕ - Διπλό σήμα από Γ. Ρέτσο

Η συνταγή για κέρδη της Τιτάν - To Fortress βάζει... κελεμπία - ΕΛΤΑ: Η καταγγελία και το ΣΔΟΕ - Διπλό σήμα από Γ. Ρέτσο

ΤΙΤΑΝ: Το να επιτυγχάνει στο πρώτο φετινό τρίμηνο (μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα) καθαρά κέρδη 44,3 εκατ., όταν ολόκληρο το 2022 κατέγραψε 109,7 εκατ. ευρώ, μόνο αρνητικό δεν το λες.

Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, καθώς η διοίκηση (φωτ. ο Δημ. Παπαλεξόπουλος) εκτιμά ότι τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους (EBITDA margin) του πρώτου τριμήνου είναι διατηρήσιμα, αν όχι και αυξανόμενα στο μέλλον.

Η «συνταγή» είναι απλή: 

Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. Δεύτερον, οι επενδύσεις που υλοποιούνται στο κομμάτι της ψηφιοποίησης με στόχο τη μείωση της απαιτούμενης ποσότητας ενέργειας και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων έχουν αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά και, τρίτον, η διάθεση προϊόντων με μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα έχει αρχίσει να γνωρίζει πολύ θετική αποδοχή, ιδίως από την αμερικανική αγορά.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι μετά τις αυξήσεις τιμολογίων στις οποίες ο όμιλος προχώρησε έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς, ακολούθησε πτώση στις τιμές των καυσίμων.

Αν λοιπόν δεν δούμε κάποιο έκτακτο γεγονός να αλλάζει τα πράγματα, όλα δείχνουν πως η πολύ καλή πορεία της Τιτάν κατά το πρώτο τρίμηνο θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο διάστημα της φετινής χρονιάς.

 

FORTRESS: Γνωστό για τις σοβαρές business του στην Ελλάδα, το Fortress Investment Group, το οποίο παρότι εδρεύει στις ΗΠΑ, ελέγχεται από την ιαπωνική Soft Bank, αναμένεται σύμφωνα με τους Financial Times να περάσει στα χέρια του Mubadala. Δηλαδή του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι.

Το τίμημα θα είναι στην περιοχή χαμηλότερα των 3 δισ. δολαρίων, ενώ η απόκτησή του είχε κοστίσει 3,3 δισ. δολάρια.

Αιτία οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Soft Bank.

 

ΕΛΤΑ: Προανακριτική εξέταση για τη διερεύνηση επώνυμης αναφοράς-καταγγελίας, έχουν ζητήσει από το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 οι οικονομικοί εισαγγελείς από το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με έγγραφο που έφεραν στη δημοσιότητα οι datajournalists. Κατά το ίδιο έγγραφο, η υπόθεση αφορά την ύπαρξη ελλείμματος ύψους… 60 εκατ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, με πιθανό χρόνο τέλεσης αδικημάτων το 2021-2022.

Δεδομένου ότι τα εκατομμύρια δεν είναι... στραγάλια (πολύ δε περισσότερο τα 60 εκατ.), θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι έχει απογίνει αυτή η εισαγγελική παραγγελία κι αν είχε βάση η καταγγελία. Σημειώστε πάντως ότι επωνύμως καταγγέλλων είναι ο δικηγόρος Γιώργος Τρανταλίδης, πρόεδρος του κόμματος Δύναμη στον Πολίτη, που απ' ό,τι είδαμε όμως είναι ανάμεσα σε εκείνα που αποκλείστηκαν από την τρέχουσα εκλογική διαδικασία, με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

 

PROFILE: Δεν προφταίνει να αναλαμβάνει νέες συμβάσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης η εισηγμένη, καθώς κέρδισε και το έργο (προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Το business plan της Profile προβλέπει για φέτος κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. (από τα 25 εκατ. πέρυσι) και για το 2025 άνω των 50 εκατ. ευρώ, χωρίς στα ποσά αυτά να συμπεριλαμβάνονται οι επιδράσεις από τυχόν εξαγορές άλλων εταιρειών στην Ευρώπη.

 

ΣΕΤΕ: Νέα εποχή, νέα ήθη στον ελληνικό τουρισμό, όπως προκύπτει από το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Ρέτσος, απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Γιάννη Παράσχη να διεκδικεί τα ηνία του Συνδέσμου, ο Γ. Ρέτσος τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό και στον χώρο του τουρισμού, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά, ότι ο τουρισμός είναι πάρα πολλές δραστηριότητες που συνθέτουν την κεντρική και το προϊόν».

Τόνισε, μάλιστα, πως κατά την άποψή του, την οποία ελπίζει να συμμεριστεί ο κόσμος του τουρισμού, οποιοσδήποτε ικανός μπορεί και να ηγηθεί του Συνδέσμου, ακόμα και αν δεν είναι ξενοδόχος, όπως γινόταν έως σήμερα.

«Είναι, νομίζω, ένα μήνυμα το οποίο ήρθε η ώρα να περάσει προς τα έξω. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και για την επόμενη μέρα του ΣΕΤΕ και για την επόμενη ημέρα του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣ: Ως προς τις φήμες που τον ήθελαν κατά καιρούς να πολιτεύεται, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ έδωσε τη δική του απάντηση, βάζοντας τέλος στις όποιες συζητήσεις.

Όπως είπε, ο κύκλος της ενασχόλησής του με τα κοινά του τουρισμού κλείνει. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αποδειχθεί και εν τοις πράγμασι ότι δεν έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Από την αρχή είχα πει ότι δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή, με ενδιέφερε αυτό που έκανα και από δω και στο εξής θα με ενδιαφέρει η δουλειά μου, την οποία θέλω να μεγαλώσω», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρέτσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v