Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2023

Εκλογές: Δύο ατάκες που ξεχώρισαν - Alert για το project finance - Το σίριαλ της Μπήτρος - Τα... pass και το ιρλανδικό μοντέλο

Εκλογές: Δύο ατάκες που ξεχώρισαν - Alert για το project finance - Το σίριαλ της Μπήτρος - Τα... pass και το ιρλανδικό μοντέλο

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς μπορεί να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ μισοάδειο, ο κ. Ανδρουλάκης τελείως άδειο, ο κ. Τσίπρας άδειο και θρυμματισμένο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά αυτή τη στιγμή μεταξύ του ΠΑΣΟΚ όπως το γνώρισα στο παρελθόν και του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη.

Πολύ «δυνατή» ατάκα χθες από τον πρωθυπουργό, η οποία απεικονίζει αρκετά το «σκηνικό» στη βάση της κοινωνίας που αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της Kappa Research. Πράγματι τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2019 όσο και οι αυτοχαρακτηριζόμενοι ως κεντρώοι εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά αποδοχής βασικών κυβερνητικών πολιτικών και αποτελεσμάτων, ιδίως στην οικονομία. Είναι θα λέγαμε σχεδόν… διχασμένοι.

Κι αυτό προφανώς δεν το αγνοεί ο κ. Μητσοτάκης ούτε, υποθέτουμε, και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κι επειδή η μεταξύ τους μάχη της ψήφου, ούτως εχόντων των πραγμάτων, ίσως παίζεται πολύ σε ιδεολογικά και θεσμικά θέματα, η πιο φαρμακερή ατάκα που αντιγύρισε το ΠΑΣΟΚ (στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής του) αφορούσε τις υποκλοπές:

«Επειδή (σ.σ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης) το έχει μαράζι για το αν προσκάλεσε επίσημα σε συνάντηση τον κ. Ανδρουλάκη τη βραδιά της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ας βγάλει στη δημοσιότητα τα καταγραφικά της ΕΥΠ για να δει όλη η Ελλάδα τι του είπε. Εξάλλου και τότε τον παρακολουθούσαν ως εθνικό κίνδυνο».

 

JUMBO-3E: Αμφότερες έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις. Άλλωστε, κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα εδώ και αρκετές συνεδριάσεις. Στην περίπτωση της εταιρείας του Απόστολου Βακάκη, όμως, μιλάμε και για συνεχή υψηλά… 5ετίας.

Αντίθετα η ΕΕΕ έχει δρόμο ακόμη μέχρι να προσεγγίσει τα υψηλά του 2019-2020.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ: Πρόβλημα από το πουθενά προέκυψε, όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις έργων (project finance). Άλλαξαν οι κανόνες του Ευρωσυστήματος και από την 1η Απριλίου οι αξιολογήσεις ICAP δεν γίνονται αποδεκτές.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν από την ΤτΕ ρευστότητα χαμηλού κόστους, με εκχώρηση σχετικών απαιτήσεων ως ενέχυρα. Πλέον, για να γίνονται αποδεκτές ως εξασφαλίσεις, θα πρέπει να φέρουν rating ενός εκ των τεσσάρων οίκων αξιολόγησης.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των χρηματοδοτήσεων έργων στην Ελλάδα αφορά σε μικρά ποσά, το κόστος της αξιολόγησης από τους μεγάλους οίκους αποτελεί ακριβή υπόθεση. Από την άλλη, η έλλειψη αξιολόγησης δεν επιτρέπει την άντληση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα. Επομένως, έμμεσα αυξάνεται το κόστος για την τράπεζα και αυτό θα μεταφερθεί στον πελάτη.

Αναζητείται λύση.

 

ΜΠΗΤΡΟΣ: Συνεχίζεται το σίριαλ των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρείας. Η όλη υπόθεση είχε ξεκινήσει κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όπου μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν γύρω στα… τρία με τέσσερα χρόνια, τελικά συμφωνήθηκε το 2020 αφενός το ενεργητικό της θυγατρικής Μπήτρος Μεταλλουργική να εισφερθεί στη ΣΙΔΜΑ (έναντι αυτού η Μπήτρος Συμμετοχών απέκτησε το 25% της ΣΙΔΜΑ) και αφετέρου να ρυθμιστούν τα δάνεια του ομίλου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, τα δάνεια της Μπήτρος πέρασαν στα funds, τα οποία στη συνέχεια ανέθεσαν την εξυπηρέτησή τους στην doValue και έκτοτε γίνεται μια προσπάθεια προσαρμογής της συμφωνίας του 2020 στα τρέχοντα δεδομένα…

Με όλους τους εμπλεκόμενους (μεταξύ των οποίων και οι μικρομέτοχοι της εισηγμένης) να… αναμένουν (ποιος ξέρει μέχρι πότε) στο ακουστικό τους.

 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Την περίοδο που στη χώρα μας μοιράζονται υποσχέσεις για μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις ενώ τα υπερβάλλοντα έσοδα -κυρίως από την υπεραπόδοση έμμεσων φόρων που έφερε η ακρίβεια- μετατρέπονται σε κάθε είδους… pass, η Ιρλανδία ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν από την εταιρική φορολόγηση θα διοχετευτούν σε ένα κρατικό ταμείο (sovereign fund) για να χρηματοδοτήσουν στο μέλλον δαπάνες που απορρέουν από εξελίξεις όπως η γήρανση του πληθυσμού.

Επιχειρήσεις της χώρας είχαν φέτος τεράστια «ουρανοκατέβατα» κέρδη και το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει έως και 24 δισ. ευρώ από εταιρικούς φόρους φέτος. Από το ποσό αυτό όμως, τα 12 δισ. ευρώ προέρχονται από υπερκέρδη και είναι αβέβαιο αν είναι διατηρήσιμα.

Ετσι, χρησιμοποιεί τα σημερινά «έξτρα» έσοδα για να εξασφαλίσει το μέλλον. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έκανε τη δεκαετία του 1990 η Νορβηγία, όταν αποφάσισε να επενδύσει τα τεράστια έσοδα που είχε τότε από τον ενεργειακό της τομέα, ώστε να εξασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

Μην ψάξετε ανάλογες προτάσεις στα προεκλογικά προγράμματα των ελληνικών κομμάτων. Δεν θα βρείτε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v