Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2023

Εκλογές: Η συγκυβέρνηση και η… φυλακή - Τράπεζες: Πώς «έκαψαν» τους μακροπρόθεσμους - Μήνυμα ΤτΕ στους servicers

Εκλογές: Η συγκυβέρνηση και η… φυλακή - Τράπεζες: Πώς «έκαψαν» τους μακροπρόθεσμους - Μήνυμα ΤτΕ στους servicers

ΕΚΛΟΓΕΣ: Η προχθεσινή αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» για την υπόθεση των υποκλοπών, δημιούργησε αίσθηση, καθώς ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως προάγγελος επιθυμιών για Ειδικό Δικαστήριο, με κατηγορούμενο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης, παρά τις «πάσες» του Τσίπρα, απέφυγε να αναμίξει ευθέως τον πρωθυπουργό στο θέμα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του debate αλλά και σε χθεσινές δηλώσεις του, με τις οποίες πρακτικά είπε ότι τα περί φυλακής αναφέρονταν σε πρόσωπα όπως η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που ενέκρινε την παρακολούθησή του, ενώ συχνότατες είναι διαχρονικά οι αναφορές του στον «πρωθυπουργικό ανιψιό», δηλαδή τον Γρηγόρη Δημητριάδη, o οποίος σημειωτέον μπορεί να μην είναι εκλεγμένος ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού αλλά είναι προφανώς πολιτικό πρόσωπο. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε -πρώτη φορά- σε «σκάνδαλο» στη διάρκεια του debate, (επηρεασμένος από τον τίτλο θέματος στον Εconomist, στο οποίο εν συνεχεία αναφέρθηκε, όπως υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), είπε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν έπρεπε να έχει συμβεί και ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ασφαλώς δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Επίσης, παραδέχτηκε ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί για τις παρακολουθήσεις «δεν ήταν επαρκείς». Δείχνοντας έτσι ότι μάλλον θέλει να ανοίξει για τα καλά την πόρτα αποκατάστασης των σχέσεων, για μια (πιθανή) μετεκλογική συνεργασία.

Συνδυάζοντας τη στάση των δύο ανδρών, κάποιος κυνικός θα μπορούσε να συμπεράνει ότι -εμμέσως πλην σαφώς- προέκυψε κάτι: Οτι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, υπό τον όρο της απόδοσης δικαιοσύνης για τις υποκλοπές, έναντι των άμεσα υπεύθυνων και των άμεσα προϊσταμένων τους.

Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει ο όρος «Plausible deniability», μάλλον αντιλαμβάνονται πού θα μπορούσε να πάει το πράγμα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα με την παραπάνω ερμηνεία να σχετίζεται και η χθεσινή έκτακτη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, περί «ομολογίας Μητσοτάκη» και ανάγκης για προοδευτική κυβέρνηση, διότι μόνο μέσω αυτής «θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Καταλήγει μάλιστα λέγοντας με νόημα, «στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας».

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέραμε και χθες ότι είχε πολύ καλή παρουσία στην τηλεμαχία, απέναντι στο κοινό που επιθυμεί να προσεγγίσει. Έμπειρος τηλεπωλητής άλλωστε. Πέρα όμως από τη φωτό της… γκέισας Παναγίας, που σήκωσε στη διάρκεια του πάνελ (κι έκανε χιουμοριστική καριέρα στα social media), σκόνη σήκωσε η δήλωσή του ότι θέλει να συνδέσει το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», με το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Ήτοι ένα σύνθημα καλώς ή κακώς ταυτισμένο με το μετεμφυλιακό κράτος και τη χούντα, με το κυρίαρχο σύνθημα της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τολμηρός ή ανιστόρητος, σίγουρα δεν το είπε τυχαία.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τον λογαριασμό για τους δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων κατέγραψε η χθεσινή έκθεση της ΤτΕ. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 201 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 5,9%). Η αύξηση αυτή, όμως, ήταν πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα στεγαστικά. Σε αυτά με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 233 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,3%), ενώ στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια από ένα έως πέντε έτη μόνο κατά 76 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,6%).

Στα καταναλωτικά δάνεια, η αύξηση επιτοκίου είναι μεγαλύτερη σε αυτά με διάρκεια άνω των πέντε ετών (125 μονάδες βάσης) και μικρότερη σε όσα έχουν διάρκεια έως ένα έτος (78 μονάδες βάσης) ή διάρκεια άνω του ενός έτους και έως πέντε έτη (67 μονάδες βάσης).

Προφανές το συμπέρασμα: μεγάλα θύματα οι μακροχρόνιοι δανειολήπτες!

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Μια αυτονόητη αλλά ουσιαστική επισήμανση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η μεταφορά τους εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τους servicers.

Ετσι, ακολουθεί και το μήνυμα: «Η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η εξέταση των δυνατοτήτων επανένταξης σε καθεστώς ενημερότητας πιστούχων οι οποίοι έχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να αναδεικνύεται ως μία επιλογή η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας»…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΟΜΟΛΟΓΑ: Σε νέες αγορές κρατικών και τραπεζικών ομολόγων προχώρησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι τράπεζες, ταξινομώντας τα στα χαρτοφυλάκια «επιμετρούμενα σε αναπόσβεστο κόστος» (πρώην Διακράτησης ως τη Λήξη).

Η Πειραιώς αγόρασε κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 81 εκατ. ευρώ και τραπεζικά αξίας 115 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αγόρασε κρατικά ομόλογα άλλων χωρών ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank αύξησε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τα χρεόγραφα που αποτιμώνται σε αναπόσβεστο κόστος κατά 1 δισ. ευρώ (12,4 από 11,3 δισ. ευρώ στις 31/12/22).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v